VIDEO Proiect de lege impotriva buruienilor. Oricine are teren necuratat risca amenzi. Tabara: Cred ca avem cele mai mari rezerve de buruieni si specii pe care altii nu le au

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 3 noiembrie 2011, 18:12 Actualitate | Esenţial


Proiect de lege impotriva buruienilor
Foto: Mediafax
Ministerul Agriculturii incepe razboiul cu buruienile. Anuntul a fost facut de ministrul Valeriu Tabara, care a declarat ca spera ca saptamana viitoare sa prezinte in Guvern proiectul privind igienizarea terenurilor nelucrate. Este vorba despre un proiect de OUG care prevede amendarea cu pana la 400 de lei pe hectar a celor care detin terenuri, agricole sau nu, care nu sunt cosite cel putin o data pe an sau care sunt pline de "vegetatie nedorita". Legea "se duce si catre sectorul public sau catre primariile care nu isi curata terenurile, inclusiv catre sosele, cai ferate. Nu vedeti ca avem buruienile pana in pod?", a declarat ministrul Agriculturii in cadrul unei emisiuni la B1 TV.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului a fost elaborat de Ministerul Agriculturii si a fost publicat pe site-ul institutiei. "Proiectul este pe traseul pentru semnaturi, este transformat in ordonanta de urgenta, este la Ministerul Finantelor. Eu sper ca saptamana viitoare sa ma duc cu ea in guvern", a declarat Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, in cadrul emisiunii "Ultimul cuvant" la B1 TV, moderata de Ion Cristoiu.

Ce prevede proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind igienizarea terenurilor nelucrate
 
In ultimii ani s-au inregistrat cresteri constante ale suprafetelor de teren agricol lasate neutilizate; in prezent, aproape 15% din suprafata arabila a tarii este lasata neutilizata, se arata in proiectul de OUG. Printre efectele acestei neglijente se numara degradarea solului, cresterea costurilor de productie, diminuarea productiei agricole si a activitatii economice in spatiul rural.  

Proiectul defineste "terenul nelucrat" drept "orice suprafata de teren arabil, pajisti permanente, culturi permanente cu destinatie agricola care a fost utilizata anterior ca suprafata agricola sau alte tipuri de terenuri neagricole, extravilane sau intravilane, care in cursul anului de referinta pentru ancheta (anul in care se face controlul) nu mai este lucrat, nu participa la sistemul de rotatie a culturilor si care nu indeplineste standardele prezentate in art. 2 din prezenta ordonanta de urgenta".

In ce priveste activitatea de igienizare a terenurilor si standardele de mai sus, ele sunt definite astfel: "detinatorii de terenuri, fie ca au calitatea de agricultor sau nu, au obligatia sa lucreze terenul sau sa desfasoare activitati agricole indiferent de tipul de posesie, cu respectarea urmatoarelor standarde:
a) intretinerea pajistilor permanente prin asigurarea unui nivel minim de pasunat sau prin cosirea lor cel putin o data pe an;
b) evitarea instalarii vegetatiei nedorite pe terenurile agricole sau pe terenurile neagricole extravilane inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite in scopul productiei".

La capitolul Sanctiuni, ordonanta de urgenta propusa de Ministerul Agriculturii precizeaza ca lasarea terenurilor fara a fi igienizate "constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 200 lei pe hectar, la 400 lei pe hectar, pentru fiecare an agricol in care nu au fost respectate aceste prevederi".

Amenda se aplica in felul urmator:
 • 200 de lei pe hectar pentru primul an
 • 300 lei/ha pentru al doilea an
 • 400 lei/ha incepand cu al treilea an consecutiv de contraventie.     
Sumele cuprinse in amenda "se actualizeaza prin hotarare a Guvernului".

Verificarea, constatarea si sesizarea prezentei de terenuri care nu sunt igienizate se face de catre:
 • centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) - pentru terenurile agricultorilor care au cerut subventie in functie de suprafata de teren.
 • Directiile judetene pentru agricultura - pentru celelalte terenuri
Sesizarea privind nerespectarea legii este redactata in scris de reprezentantul centrului judetean al APIA sau de reprezentantul directiei judetene pentru agricultura si este depusa la secretariatul uneia dintre cele doua institutii, in raza careia se afla terenul care face obiectul sesizarii.  

Dupa analiza acestor sesizari, conducerea centrului judetean al APIA sau a Directiei judetene pentru agricultura ii someaza in scris pe detinatorii de terenuri care nu sunt igienizate sa ia masuri pentru ca acestea sa fie lucrate in termen de cel mult 2 luni de la data primirii somatiei. Daca dupa acest termen terenul in continuare nu este lucrat, amenda este aplicata prin dispozitia reprezentantilor Directiei judetene pentru agricultura si prin dispozitia reprezentantilor centrelor judetene ale APIA. Sumele provenite din aplicarea acestor amenzi se duc la bugetul de stat, precizeaza proiectul de lege.   

Potrivit acestuia, personalul de specialitate din serviciile publice comunale care are in folosinta terenuri care apartin comunei pierd dreptul de a folosi aceste terenuri, daca nu dau curs somatiei, pe langa faptul ca primesc amenda de pana la 400 de lei pe hectar.   

Ministerul Agriculturii este cel care va verifica in fiecare an activitatea Directiilor judetene pentru agricultura si a centrelor judetene ale APIA, in ce priveste igienizarea terenurilor nelucrate.

Exceptati de la amenda sunt:
 • detinatorii ale caror terenuri si-au pierdut capacitatea de productie pentru culturi agricole sau silvice prin degradare si poluare
 • detinatorii terenurilor afectate de calamitati naturale
 • detinatorii de terenuri care si-au pierdut capacitatea de munca, dovedita pe baza de documente medicale, din cauza de batranete, forta majora sau din alte motive neimputabile detinatorilor de teren
 • detinatorii de terenuri din categoria de folosinta "curti constructii"   
 • detinatorii terenurilor cu destinatie forestiera
 • detinatorii terenurilor aflate permanent sub ape
Proiectul de OUG abroga articolele din legea nr. 18/1991 privind fondul funciar care prevad ca "Toti detinatorii de terenuri agricole sunt obligati sa asigure cultivarea acestora si protectia solului".

Descarca de aici Proiectul Integral de OUG privind igienizarea terenurilor nelucrate

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara: Proiectul se duce la cei care nu lucreaza terenul arabil, dar si la strainii care au cumparat teren si l-au lasat asa

Valeriu Tabara
Foto: Agerpres
Invitat in cadrul emisiunii "Ultimul cuvant" de la B1 TV, moderata de Ion Cristoiu, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a vorbit pe larg despre proiectul de act normativ pe care il pregateste. Citeste mai jos cele mai importante declaratii ale ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara:
 • Legea este pe traseu, chiar am accelerat semnarea ei, am transformat-o intr-o ordonanta de urgenta.
 • Legea nu se duce numai la ala care are terenul arabil si nu il poate lucra; sunt aia care l-au cumparat si il pastreaza, ca tinta este si acolo: domnule strain, ai venit si l-ai cumparat, lucreaza-l! Daca nu, il vinzi, te incadrezi in prevederile legii.
 • Dar se duce si catre sectorul public sau catre primariile care nu isi curata terenurile sau locurile pe care le au in gestiune. Inclusiv catre sosele, cai ferate. Nu vedeti ca avem buruienile pana in pod?
 • De ce e nevoie de aceasta igienizare? Tocmai pentru a putea sa-i scutim de anumite costuri pe cei care lucreaza pamantul. Pentru ca aceste terenuri nelucrate sau neingrijite furnizeaza seminte de buruieni si numai cata palamida se duce de acolo, daunatori - acolo sunt gazdele de daunatori - insecte.
 • Acolo sunt gazdele pentru boli, boli care repet: daca sunt la grau sau la porumb, de pilda, ne aduc micotoxinele, care sunt mai periculoase decat substantele toxice.
 • Noi pastrand aceste rezerve de buruieni... nicio tara din Europa nu face ce-am facut noi. Eu cred ca avem cele mai mari rezerve de buruieni si specii de buruieni pe care nu le au altii.
 • Pai cum! Avem buruieni de o toxicitate extraordinara. Noi ne tot legam de canepa. Datura stramonium - planta aceea care face o floare alba mare, uitati-va prin sate cand mergeti spre Constanta, inclusiv in gradinile oameni, nu au nicio treaba. Dar este de o toxicitate formidabila.
 • Proiectul este pe traseul pentru semnaturi, este transformat in ordonanta de urgenta, este la Ministerul Finantelor. Eu sper ca saptamana viitoare sa ma duc cu ea in guvern.
 • Prevederile: in primul rand taxarea - sanctiunea este pe trei ani - incepand de la 200 de lei in primul an si incheind in anul 3 cu 400 de lei. Taxarea se face prin APIA.
 • Ar viza si buruienile de pe marginea soselelor? Absolut tot ceea ce este neingrijit. Tot ce este neingrijit. Oricine va fi sanctionat. Inclusiv in sate.
 • Eu le spun acum colegilor mei: singurul vinovat sunt eu. Sustin extrem de mult aceasta chestiune.
 • Cine este responsabil de buruienile de pe marginea drumurilor? Cei care gestioneaza aceste sosele.
 • Incepeti un razboi cu buruienile! Absolut! Nu numai cu buruienile, cu ceea ce inseamna lipsa de igiena.
 • Uitati-va pe izlazurile comunale ce este acolo. Scaiul vantului. Pai cum e posibil sa tin si sa iau si subventii? Ca sunt subventii care sunt direct acolo.
 • Aeroportul Otopeni vreau sa va spun ca primeste subventii de la Uniunea Europeana pentru ca are anumite suprafete pe care trebuie sa le igienizeze. Nu trebuie sa le cultivi, dar le tii curate. Este lege cu igienizarea.
 • Terenurile nelucrate pe care le platesti - sunt vreo 340.000 de hectare anul asta in evidente - alea trebuie sa fie curatate, cosite. Chiar daca nu e lucrat.
 • Este o chestiune europeana, nu este una a mea. Dar eu as vrea sa reducem costurile celor care investesc in agricultura. Pentru ca sunt de pilda tehnologii in care nu in toti anii trebuie sa aplic un anumit tip de ierbicid.
 • Dar daca eu am palamida la capatul lanului sau la vecinul, e clar ca eu la anul trebuie sa ierbicidez si impotriva palamidei. Si nu este o treaba simpla. In primul rand folosesc pesticide, ele raman in sol, raman in apa, samd.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


4739 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  era mai buna solutia lui moise guran (Joi, 3 noiembrie 2011, 18:28)

  raducu [anonim]

  citez "Până la urmă cei de la minister s-au învârtit până au comis din nou o măsură inaplicabilă – cum în România proprietatea privată este garantată iar în acest drept intră şi acela de a face ce vrei cu proprietatea ta, o amendă pentru cei care nu îşi lucrează terenurile nu are nici o şansă să treacă de Curtea Constituţională. Dacă nu s-ar fi dezbătut un an de zile problema, ai putea spune că ministrul Agriculturii a fost doar naiv. Pare însă mai credibilă variata în care primul agricultor al ţării a făcut propunerea mai mult de ochii electoratului ce o cerea cu insistenţă, dar a ticluit-o de aşa manieră încât în final ea să nu se poată aplica. Valeriu Tabără va ridica din umeri şi va spune … eu am vrut dar nu m-au lăsat.

  În momentul de faţă impozitul agricol este oricum mai mult de formă căci pentru un hectar, să zicem, cu grâu un agricultor plăteşte anual cam 50 de lei. Dacă vroia să dea un stimul de producţie Tabără trebuia să ridice impozitul pe terenul agricol la .. să zicem 2-3-400 de lei pe hectar, cât a făcut numita amendă şi să dea apoi o reducere de 75% din impozit celor care NU lasă pământul necultivat. Asta ar fi stimulat munca, ar fi oprit şi apetitul de speculă imobiliară şi, mai important decât toate, ar fi fost o măsură aplicabilă din punct de vedere constituţional."
  • -7 (13 voturi)    
   Proprietatea privata este grantata. (Joi, 3 noiembrie 2011, 20:11)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui raducu

   Tocmai pentru-ca proprietatea privata este garantata,se poate da amenda daca nu-ti cureti terenul de buruieni,pentru-ca afectezi proprietatea si cultura agricola a vecinului care este la fel garantata.Propunerile tale sunt copilarii si oricum s-ar rezolva prea greu ,stiind cum lucreaza Parlamentul Romaniei.
  • 0 (0 voturi)    
   da domnule (Vineri, 4 noiembrie 2011, 9:38)

   sabo [utilizator] i-a raspuns lui raducu

   ar putea fi o chestioune care suscite atentie! chiar eok!?/
  • 0 (0 voturi)    
   e (Vineri, 4 noiembrie 2011, 10:19)

   e [anonim] i-a raspuns lui raducu

   e foarte buna observatia si foarte buna propunerea lui moise guran.
 • 0 (8 voturi)    
  O gluma (Joi, 3 noiembrie 2011, 18:43)

  Laur [anonim]

  Inca o lege dificil de interpretat, cu portite, si care chiar si aplicata nu ar aduce vreun progres veritabil. O gluma proasta din punctul meu de vedere.
  • 0 (2 voturi)    
   daca.... (Joi, 3 noiembrie 2011, 20:23)

   soso [anonim] i-a raspuns lui Laur

   ...s-ar respecat legea in Romania, si nu s-ar cauta tot felul de intelesuri si para intelesuri ale acesteia, am fi mult mai departe! singura solutie sa te ascunzi - deci ceva ai facut ilegal- sau sa nu-ti platesti taxele si impozitele, este de a cauta nod in papura! legi exista in orice domeniu doar ca nu le respecta nimeni, de la simplul muritor de rand, pana la "vedeta"pe care o vezi la TV, si-ti da exemplu cum sa te eschivezi chiar si in caz de crima! pe langa asta, nimeni din tara asta nu-si asuma responsabilitatea pt absolut nimic! daca nu poti da vina pe vecin, atunci dai vina pe lege, tu nu esti niciodata vinovat! in tara asta, poti face o mie de legi doar pt o simpla buruiana, caci oricum nimeni nu le va respecta, si cu totii le vom ocoli!
 • +4 (8 voturi)    
  boierilor! (Joi, 3 noiembrie 2011, 18:44)

  I [utilizator]

  ca in orice domeniu economic daca s-ar face profit din terenurile respective ele ar fi lucrate. Practic se doreste un furt de teren de la proprietari, furt cu legea in mana.
 • +7 (11 voturi)    
  principii de judecata comuniste (Joi, 3 noiembrie 2011, 18:59)

  radu [anonim]

  Se pare ca de racilele comuniste nu ne putem debarasa in veci. Cum se poate ca intr-un stat de drept cum se pretinde Romania sa vina statul sa-mi spuna mie ce sa fac cu proprietatea mea. Apoi, a veni cua stfel de idei de lege demonstreaza si o lipsa serioasa a cunsotintelor agricole. Este cunoscut faptul ca un teren suprasolicitat, supra cultivat se poate regenera fie printr-o rotatie a culturilor, fie prin "odihnirea" lui, adica necultivarea lui pentru un an.

  Este clar ca in Romania nu se va trai bine cata vreme dreptul la proprietatea privata nu va fi respectat in profunzimea lui. Iata cum ideile de acest gen (cu interventia statului in viata privata a cetateanului) scot la iveala natura comunista a conducatorilor. Acestia, nu au cum sa inteleaga democratia autentica dupa cum nu pot eu, un om obisnuit sa inteleg rationamentul lui gigi becali; incerc dar nu resusesc, asa si astia; isi arata roseata la fiecare deschidere de gura!
  • 0 (0 voturi)    
   sa stiti (Vineri, 4 noiembrie 2011, 9:40)

   sabo [utilizator] i-a raspuns lui radu

   ca de maniera am gandit si eu...prin impunere!! nu e o decizie productiva economic ci administrativa..dai in cap daca nu vrea! noneconomica masura! si daca se aplica ii rade pe aia batrani si marati care nu mai pot sa lucreze
   castiti?
   au acte de batranetet ca nu pot munci?
   se duc ..si unde sa duca certificatul medical..si tribunale etc! ce idiot!
 • 0 (4 voturi)    
  Dar pt. oameni corupti ce legi avem? (Joi, 3 noiembrie 2011, 19:00)

  Gie [anonim]

  Sa stranga el, ce-ar fi??
 • -1 (7 voturi)    
  COMUNIST MINCINOS (Joi, 3 noiembrie 2011, 19:02)

  pointless man [utilizator]

  Singurul lucru la care se pricepe este sa dea cu parul. Lasa Domnule pamintul sa se odihneasca si nu mai umbla cu biciul dupa oameni. Si tare asi vrea sa vad amendat statul la paritate cu persoanele. Pun pariu ca vor incasa amenzi numai ultimii iar statul se va sustrage integral.

  COMUNIST NERUSINAT !
 • +5 (11 voturi)    
  bleah (Joi, 3 noiembrie 2011, 19:11)

  Mazeta [utilizator]

  mai bine buruieni decat organisme modificate genetic. va deranjeaza rau ca oamenii marunti mai au ceva pamant, asa-i?
 • +4 (8 voturi)    
  Dar... (Joi, 3 noiembrie 2011, 19:13)

  stelian [anonim]

  ...pirloagele de pe marginea drumurilor cui apartin?
  P-alea cine trebuie sa le curete si cine va fi amendat?
  Nu mai aveti bani de furat si va mirati ce biruri sa mai puneti sau sa mai inventati...
  De ce nu puneti amenzi si pentru buruienile din culturi?
  Ba eu as pune taxa pe buruienile din fata blocului si din fata curtii.
  Si fiindca veni vorba, pe aerul respirat cind puneti taxa? De fapt sa puneti si pe aerul inspirat si pe CO2 expirat, ca poluam atmosfera......
 • +2 (8 voturi)    
  inca o masura inutila (Joi, 3 noiembrie 2011, 19:16)

  lulu [anonim]

  Daca ar fi facut un studiu, inainte de a elabora o astfel de masura, ar fi constatat ca majoritatea terenurilor nelucrate din Romania sunt detinute de persoane in varsta. Aceasta categorie sociala este exceptata de la plata amenzilor, deci.....
 • +5 (11 voturi)    
  abuz (Joi, 3 noiembrie 2011, 19:22)

  vasile [anonim]

  maine un ministru va decide ca trebuie sa iti vopsexti casa in roz daca nu vrei sa fi amendat. pe un pamant sanatos pot creste buruieni, doar propietarul poate hotara cand sa puna rosii sau castraveti. buruienile fac parte dintr-un ecosistem complex. distrugandu-le sistematic se distruge o veriga importanta din sanatatea planetei.
 • 0 (8 voturi)    
  AMBROZIA (Joi, 3 noiembrie 2011, 19:26)

  cchris [utilizator]

  E o initiativa minunata. Ar fi grozav dl Tabara daca cu ocazia asta ati revizui si lista cu plante de carantina. Ambrozia face ravagii in campia de vest si nu numai pe timpul verii creand rinita alergica pentru mii de romani.

  In Romania aceasta problema nu este bagata in seama de autoritati dar in Europa civilizata daca ai o singura planta de Ambrozie in curte iei o amenda de nu-ti vine sa crezi (in Ungaria circa 200.000HUF, adica circa 2800RON).

  Ambrozia este o planta adusa din America, a carei samanta poate germina si dupa 40 ani si care traieste indeosebi pe terenurile nelucrate. Este una din cele mai mari surse de alergie la oameni - se manifesta intre iulie si septembrie.
  • +2 (10 voturi)    
   Ambrozia si alergiile (Joi, 3 noiembrie 2011, 20:08)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui cchris

   Cind imi pierdusem orice speranta ca exista si comentarii in nota pe care mi-as fi dorit-o, in sfirsit cineva care spune exact ce am fi spus si eu!
   Anul acesta am fost "lovit" si eu de alergia declansata de ambrozie, si va asigur ca nu va doriti asa ceva - este groaznic, nu doresc nimanui.
   De asemena, lociuesc intr-un cartier nou construit in care multi "investitori" au cumparat terenuri si case pe care acum le-au abandonat pur si simplu, sint napadite de buruieni, printre care ambrozia este majoritara, si bineinteles ca toti iti servesc raspunsuri ca cele din comentariile de mai sus - e terenul lor si nu ai ce le face.
   In caz ca nu stiati, exista tari in care proprietatea este garantata desigur, dar exista si obligatia sa nu iti tii mizerie si buruieni cu anii. Democratia asta prost inteleasa e ce ne omoara: trebuie sa iti pese si de cei din jur, nu numai de tine. De ce ar fi asa de rau daca s-ar curata toate maidanele de buruieni? Nu vreti frate civilizatie?
   Smecherii cu BMW-uri care isi mai viziteaza terenurile, dupa ce arunca din mersul masinii un chistoc sau un pet, nu mai pot bineinteles sa se "coboare" la nivelul de a aduna buruieni si mizerie.
 • 0 (8 voturi)    
  nu aveti niciunul habar de agricultura :) (Joi, 3 noiembrie 2011, 20:00)

  don [anonim]

  Dragi domni " antevorbitori", regret, dar habar nu aveti despre ce inseamna agricultura, insa va dati cu parerea ca si tatele in piata.
  In primul rand este prost sa lasi pamantul sa se "odihneasca" fara sa cosesti buruienile inainte de a face samanta, pentru ca in anul urmator va trebui folosita o cantitate cel putin intreita de ierbicit, in concluzie, cei care au intentia sa lucreze cu adevarat terenul nu il lasa imburuienat pana la gat, caci anul viitor ar avea costuri mult mai mari.
  In al doi-lea rand, daca il lasi sa se "odihneasca" si nu il cosesti, nu te mai duci ca un hot ordinar la APIA sa ceri ilegal subventia, pretinzand ca il intretii...cei care au furat ordinar ani de zile, se revolta acum, insa o data si o data trebuie sa acceptam ca furtul mutileaza societatea si macar fortati sa renuntam la el.
  In al trei-lea rand cei care nu doresc sa isi bata capul cu intretinerea terenului il pot arenda, stau acasa si primesc bani, chiar nu e nimic tragic in asta, iar daca li se pare ca primesc putin pe arenda, sa il lucreze ei sau sa se asocieze, asa cum fac toti oamenii civilizati in lume care detin terenuri.
  In final, as dori sa va exprimati mai temperat, renuntand cat se poate de mult la ceea ce ne este cat se poate de caracteristic ( din pacate ) si anume rezistenta nejustificata in fata masurilor care duc spre civilizatie.
  • -1 (5 voturi)    
   Mai tovarasele, (Joi, 3 noiembrie 2011, 22:00)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui don

   Tu nu pricepi ca nu problema buruienilor se pune aici, ci a dreptului inalienabil asupra proprietatii? Daca eu sunt proprietar asupra terenului meu, nu-mi spune mie statul cand si cum sa-l lucrez. Nu vreau sa te insult insa modul tau de a judeca este unul superficial si iti explic cum se vede asta:

   In situatia in care terenul meu devine un focar de infectie pentru comunitate atunci eu si numai eu, propietarul acestui terne infectios, devin t pasibil de amenda/pedeapsa si asta ca urmare a cu totul si cu totul altuit tip de lege decat cel pe care vor comunistii astia sa o emita. Pentru ce il amendezi pe vecinul meu nea Ghita, daca terenul lui necultivat la randu-i, e doar lasat spre odihna. Si apropos, a a lasa un teren spre refacere nu inseamna neaparat a lasa ambroazia sa creasca pe el. Inseamna a-l lasa neinsamntat un an. Si o simpla intoarcere a brazdei, (adica doar aratul lui) fara a mai cultiva nimc pe el, tot "odihnire" se cheama. Practicile astea desi foarte vechi sun folosite si astazi chiar si in tarile cu o agricultura dezvoltata precum Canada, USA, Noua Zeelanda...asa ca nu stiu cine este cel "priceput" nevoie mare in ale agriculturii! Eu chair nu inteleg de unde moda asta la romani de a-si da cu presupusul in domenii cu care n-au nicio legatura...tot de la comunisti trebuie sa li se traga!
   • 0 (2 voturi)    
    pfff..Radu mami.... (Vineri, 4 noiembrie 2011, 0:49)

    don [anonim] i-a raspuns lui Radu

    Mai nea Radule,
    Primo...dreptul de proprietate este "foarte" alienabil, adica poate fi instrainat (asta inseamna alienabil/inalienabil)..poate fi instrainat/nu poate fi instrainat.
    Secundo...uite, in Mestre de pilda, o localitate de langa Venetia, o data la trei ani casele trebuiesc vopsite toate...aloooo...TOATE.... in felul in care hotarasc autoritatile locale, aceleasi practici le-am intalnit si in Olanda, si in Belgia....oricum, masura civilizatiei este respectarea regulilor, nu protestul in fata lor.
    Terto, in legatura cu agricultura..la care tu esti oricum praf, daca lasi terenul sa se "odihneasca" aplicand asa-zisa "intoarcere a brazdei" atunci nu vei fi amendat, caci nu vor fii buruienile cat casa....capisci, maestre...?...este nevoie sa vi se deseneze ?
    Eu nu comentez nici ambiguitatea formularilor din textul ordonantei, nici faptul ca vine putin cam tarziu o astfel de prevedere, eu spun insa raspicat ca prefer constrangerea care este menita sa introduca civilizatia, in detrimentul rancezirii si a putorii.
    O seara placuta domnilor.
    • 0 (0 voturi)    
     da mai nea donule (Vineri, 4 noiembrie 2011, 4:28)

     Radu [anonim] i-a raspuns lui don

     Hm, greu la deal cu boii mici si la vale cu junici! Dreptul, respectiv capacitatea de a exersa actiunea de insusire si folosire dupa bunul plac al unui bun personal, (in cazul de fata, pamantul) este inalienabil. Citesti greu si pricepi rar, imi pare rau ca nu ma pot abtine sa nu-ti spun asta.
     In aroganta ta nemarginita te bagi in seama cu niste exemple care n-au nicio legatura cu obiectul discutiei de fond. Sincer, tu intelgi despre ce se vorbeste aici?

     Masurile stabilite de administratiile locale in comunitatile amintite de tine, (ca cetatenii sa-si vopseasca gardurile, casele, etc) inseamna cu totul si cu totul altceva decat impunerea cultivarii terenurilor agricole, printr-o lege. Cultivarea pamanturilor nu poate face obiectul unei exprimari coercitive din partea statului. Nu poate hotara un ministru in biroul sau din Bucuresti cand si cum sa-mi cultiv eu pamantul in Micesti, sa zicem. Nu poate in primul rand pt ca nu ar fi democratic si in al doilea rand pt ca-i lipseste o baza de date foarte complexa. Necultivarea terenurilor poate avea la origine o paleta foarte larga de motive separate si specifice de la un teren la altul, iar "odhnirea" , termenul pe care-l persiflezi cu atata lejeritate fara sa-ti dai seama, spre dezavantajul tau, este o practica obisnuita si santoasa in agricultura.

     Dupa capete patrate care sustin masuri restrictive in folosirea dreptului de proprietate asupra pamantului, s-a facut si colectivizarea. Prin decrete, legi si masuri coercitive ca cele sustinute de tine s-a ajuns ca in mii de sate romanesti situate pe culmi de dealuri sau muncei, sate unde cresteau cu preponderenta pomii fructiferi, sa se impuna cultivarea graului. Rezultatele le stim cu totii. S-a ales praful de tot si toate!

     Una este zugravirea caselor, construirea lor dupa anumite norme de sistematizare stabilite de comunitate si alta este cultivarea terenurilor agricole. Capisci, poliglotule!
     • 0 (0 voturi)    
      nene te intreci cu gluma !!!! (Vineri, 4 noiembrie 2011, 8:33)

      don [anonim] i-a raspuns lui Radu

      "domnule" Radu, citeste bre textul ordonantei, vad ca stii sa scrii, presupun ca poti sa si citesti, zau asa.
      Pai unde vezi mai matale ca te obliga careva sa cultivi ceva ?
      Te obliga doar sa fii civilizat si daca alegi sa nu cultivi, atunci sa tai nenorocirile de buruieni care cresc acolo anapoda.
      Te aprinzi aiurea si oricum dezbati pe langa subiect !
      Ce legatura are colectivizarea cu igiena mai ?
      Deci, in concluzie, legea nu sanctioneaza NECULTIVAREA TERENULUI !!!!
      LEGEA SANCTIONEAZA LIPSA DE INTRETINERE A TERENURILOR NECULTIVATE SAU A CELOR CU DESTINATIE DE PAJISTI, FIE ELE PERENE SAU TEMPORARE !!!
      Imi cer scuze cititorilor rezonabili pentru folosirea majusculelor, nu lor le sunt adresate.
      Din nou o zi minunata si poate ceva mai multa lumina.
      • 0 (0 voturi)    
       Nu ti-e rusine mai (Vineri, 4 noiembrie 2011, 13:52)

       Radu [anonim] i-a raspuns lui don

       minte ingusta sa-mi spui mie ca ma intrec cu gluma? Din capul locului ai inceput cu mitocanisme si insulte la adresa celor ce nu-ti impartasesc opinia, spui numai bazaconii, faci aluzie la lipsa de civilizatie a celor ce nu-si lucreaza pamantul cand si cum vrei tu si alti gheortani cu creiere si apucaturi inrosite, dar nu pricepi ca LEGEA NU POATE SI NU TREBUIE SA ACTIONEZE ASUPRA MODULUI IN CARE IMI FOLOSESC EU UN BUN CARE IMI APARTINE. Din acest moment am incetat orice discutie cu tine ;ti-e imposibil sa intelegi esenta dreptului de proprietate, (a propos, respectarea lui tine tot de civilizatie), dar te dai in stamba pe-aici dezvelindu-ti limitele fara retinere. Ramai sanatos tovarasele si viseaza-te in continuare superior, umblat si civilizat.
       • 0 (0 voturi)    
        Sa privim acum aceasta initiativa (Vineri, 4 noiembrie 2011, 14:55)

        Radu [anonim] i-a raspuns lui Radu

        a ministrului tabara si din alta perspectiva. In Romania zilelor noastre sunt inca mii de familii, (am si eu rude ina ceasta situatie), care inca nu si-au primit proprietatile/mostenirile de la parinti, bunici etc, inapoi. Altele se plimba prin instante de peste 20 de ani ca sa-si poata recupera terenurile ocupate ilegal fie de reprezentati ai primariilor locale, fie de protejati ai autoritatilor locale. Un unchi de-al meu de exemplu, se judeca atat cu primaria (pentru retrocedarea terenurilor de la parinti si bunici) cat si cu matusa si nepotul primarului din comuna care si-au construit ilegal o casa pe terenul lui. Mai mult decat atata, rudele primarului il ameninta cu bataia ori de cate ori incearca sa intre pe terenul lui. Jandarmeria, care a fost instiintata de aceasta agresiune a declarat ca nu se impune urmarirea penala a rudelor primarului si a inchis cazul iar judecatoria municipala amana procesele de ani de zile.
        Acestea fiind zise, imaginati-va cum conform legii acestui tabara, unchiul meu va fi obligat sa plateasca amenda pentru ca nu si-a cultivat pamantul. Cata vreme ocupantii ilegali sunt tolerati si considerati nevinovati de autoritatile locale, unchiul meu va fi nevoit sa plateasca amenda acestui ministru. Iata cat de corecta si civilizatoare poate deveni implementarea unei asemenea legi.

        Apoi, initierea unei asemenea legi scoate la iveala o gandire mai mult decat superficiala. Sub apasarea ei, multi proprietari vor cultiva pamanturile de mantuiala, cum se zice ; vor arunca niste seminte acolo doar asa, ca sa evite amenda. Nu asa se pun bazele unei agricuturi performante, d-le Tabara. Din pleasna biciului nu se obtin performante ci se mentin doar boii in jug, ori nu stiu daca in secolul 21 se mai poate opera cu instrumente anacronice. D-le ministru, mergi la originea problemei, vezi cauza reala pentru care nu sunt cultivate terenuril si abia apoi vino cu solutii. Numai dupa ce depistezi radacina problemei, poti adopta solutia adecvata!
 • 0 (6 voturi)    
  buruienile sunt eco (Joi, 3 noiembrie 2011, 20:35)

  buruiana [anonim]

  ce nu stie acest ministru este ca buruienile sunt eco.

  orice sol are nevoie de buruieni si de frunzele sale moarte pentru a se regenera.

  se stia de exemplu dupa palamida care crestea ca acel sol era fertil si bun.

  sfarsitul lumii va veni cand terenurile vor fi atat de poluate incat nici burienile nu vor creste.

  deci nu avem nevoie sa ne oblige sa folosim ierbicide ca sa ne poluam pamantul.
  • +1 (5 voturi)    
   asa se garanteaza degradarea solului (Joi, 3 noiembrie 2011, 21:31)

   mihaica [utilizator] i-a raspuns lui buruiana

   Ar fi un dezastru ecologic legea asta: daca se forteaza cultivarea terenurilor, se garanteaza degradarea solului.

   Buruienile (plante perene) au beneficiul ca 1) asimileaza nitratii/ fixeaza azotul din sol si 2) impiedica eroziunea. Si sunt convins ca au si alte beneficii, nu sunt un expert.

   Ar trebui consultata si o autoritate stiintifica inainte sa se aprobe asa ceva (de ex, Academia Romana).
 • 0 (6 voturi)    
  Taxe pe buruieni (Joi, 3 noiembrie 2011, 21:36)

  Doc [anonim]

  Taxe pe hornuri (a se citi centrale de apartament).

  Ce mai urmeaza?.... Taxa pe aer? Mai avem voie sa respiram fara sa platim taxe la stat?

  Mai in gluma, mai in serios.... parca traim pe vremea Fanariotilor....
  • +1 (1 vot)    
   Exact, taxa pe fum (Joi, 3 noiembrie 2011, 22:35)

   radu [anonim] i-a raspuns lui Doc

   Va mai amintiti cum criticau comunistii taxele regimurilor medievale? Va mai amintiti ce abuziv,asupritor, inuman ne parea taxa pe fum (pe cos) mentionata critic in manualele de istorie? Ei bine, iata cum usor, usor ne intoarcem spre evul mediu.
 • +1 (1 vot)    
  fiti pe pace. (Joi, 3 noiembrie 2011, 23:43)

  taranu [anonim]

  Guvernanti astia nu is in stare sa se stearga singuri la fund (opozitia nici asa).
  pai ca sa dai amenda trebe sa stii la cine
  In Romania este puo bulibasala cu regimul juridic al terenurilor extravilane de te dore capul
  De cind comunisti nu so facut desmembrari, registru cadastralul cote GPS etc. ieste o mafie la oficiile de cadastru de te dore mintea. tati functionari au rude experti topografi, numa bani sa ai ca ti se face harta.
  Problema este ca pentru extravilan intabularea trebuie facuta pentru toti proprieteri de pe prcela, si cum in romania acum nu poti aduna doi frati asa ca dl ministru face spume la gra dejaba.
  este si el unu trecator si un incapabil sa puna ordine in haos.
  mai bine ar tacea.
 • 0 (0 voturi)    
  teren arabil (Luni, 13 iulie 2015, 8:41)

  apoa [anonim]

  Proprietarul atat cat nu lucreaza pamantul ar trebui scutit de impozit, cei care vor sa lucreze firma ferma etc sa ia pamantul sa nu plateasca nimic ca si chirie sau tribut proprietarului si sa isi plateasca ei impozituyl si taxele in care terenul este lucrat daca un an ar ramane nelucrat pana si detinatorul de firma/ferma respectiva sau proprietarul terenului ar trebui scutit pana si de impozit m-ama cam plictisit de masuri de sistem invechit necomform cu dupa '90 dar poate chiar si necomform cu anii'80 daca drepturile banesti s-ar da mai corect nu ar mai aparea proble in nelucrare ,locuri de munca cerere reala/dupa bunul [plac nu fortata sau indusa/impusa etc...
 • 0 (0 voturi)    
  taxa terenuri (Luni, 13 iulie 2015, 9:52)

  apoa [anonim]

  atata timp cat se stie a face diferenta intre firma(persoana juridica) proprietar de teren si persoana fizica detinatoare de teren de ce nu se tine cont de aceasta diferenta in luarea masurilor pe aceea trebuie taxati ca nu angajeaza mai multi oameni sa poata lucra terenul si pe ceilalti de cenu vand terenuri si de ce detin ca persoana fizica teren arabil ca doar nu mai dati titluri de mosieri... adica ar sta unii argati cu calul arand pe un teren firma cu tractorul iar ceilati semanand porumbul cu masina iar ceilati cu sapa etc asta nu mai e bataie de joc de ce se face subventie pentru firma sa mai cumpere un tractor si sa seamane etc si nu sa lase oamenii sa munceasca in conditii indecente ca nici taxele si nici consumul nu se mai fac cu trabantul ci cu 4x4 sau masina noua sau macar second hand de ce nu se gasesc si tractoare si semanatoare second hand (:
 • 0 (0 voturi)    
  terenuri nelucrate (Luni, 13 iulie 2015, 11:55)

  apoa [anonim]

  este adevarat ca sunt probleme cu terenurile lucrate si e normal sa se vrea sa se ia masuri dar astea trebuie sa aiba efect pentru problema in sine si trebuie gasite solutii reale nu fara efect sau cu alt efect...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version