Presedintele Traian Basescu s-a intalnit miercuri la Negotin cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Serbia, fiind primit cu ovatii si aplauze de peste 200 de vlahi romani, increzatori ca seful statului roman, pe care l-au numit "imparat", ii va ajuta in lupta lor pentru conservarea traditiilor, limbii si culturii romane, relateaza Agerpres.

"Vreau ca sa va spun ca vizita dvs. astazi, aici, in Timoc, este un eveniment istoric. Este foarte importanta pentru noi, pentru ca, dupa sute de ani, cand odata domnitorii Tarii Romanesti veneau si construiau biserici in Timoc, pentru romanii de aici, nu s-a mai facut nicio vizita a vreunui sef de stat al tarii-mama, Romania. Ne aflam in zona Timocului, unde oficial si real exista 154 de sate suta la suta romanesti, 48 de localitati mixte si, in jur, daca adunam pe toti locuitorii satelor si localitatilor mixte, 300, pana la 350.000 de romani, inca, cu voia lui Dumnezeu, vorbitori de limba noastra", a spus preotul Boian Alecsandrovici.

Seful statului a fost primit intr-un cinematograf din Negotin, fiind intampinat cu aplauze si ovatii de vlahii romani, care au avut si un afis pe care au scris "Bine ati venit, domnule presedinte, in Timoc".

La intrarea in sala a presedintelui si a sotiei sale, Maria, minoritarii romani le-au pregatit un scurt moment artistic. La final, Basescu i-a rugat pe artisti sa mai cante o melodie.

"Domnule Basescu, va iubim!", a strigat unul dintre participanti.

De altfel, presedintele Basescu a primit si niste cadouri, printre care un album, dar si o caciula traditionala si o statueta reprezentand un imparat roman. "A venit un imparat la un imparat", a spus cel care i-a oferit presedintelui statuia.

Un reprezentant al studentilor timoceni i-a adresat presedintelui rugamintea sa accepte o intrevedere cu acestia. "Va asigur ca va primesc (la Palatul Cotroceni - n.r.)", a raspuns Traian Basescu.

Unii dintre reprezentantii comunitatii romanesti din Serbia i-au spus presedintelui sa nu creada tot ce i se spune de la Belgrad, pentru ca realitatea este alta.

"Voi, romanii, nu trebuie sa ne lasati, ca suntem si noi fratii dvs.", a spus un batran, care si-a exprimat dorinta ca macar nepotii lui sa poata studia in limba romana.

Mesajul presedintelui a fost unul de incredere ca situatia lor se va rezolva si ca discutiile pe care le-a avut zilele acestea cu omologul sarb, Boris Tadic, au aratat o deschidere catre acest lucru. Basescu a aratat disponibilitatea statului roman de a-i sustine pe etnicii romani din Serbia, atat in dorinta lor de a avea scoli in limba romana, cat si pentru a beneficia de slujbe religioase in limba materna.

Inaintea intalnirii cu reprezentantii comunitatii romanesti, seful statului s-a intalnit cu oficialitatile locale din Negotin, in frunte cu primarul orasului, Vlajko Djordjevic. La aceasta intrevedere presa nu a avut acces iar masurile de securitate au fost extrem de riguroase. Oamenii care s-au adunat in fata primariei aveau pareri diferite despre vizita presedintelui roman. Daca unii se declarau bucurosi ca pentru prima data sunt vizitati de un sef de stat, altii spuneau ca lucrul acesta nu va schimba situatia, asa cum nici eventuala intrare in UE nu le-ar aduce vreo schimbare in viata cotidiana.

"Principala problema aici e ca nu ai ce sa muncesti. Nu este de lucru. Si daca vine Europa nu e nimic, noi tot astia suntem", a spus un locuitor din Negotin, care s-a declarat vlah si care a tinut sa precizeze ca limba pe care o vorbeste nu este romana, ci vlaha. El a mai spus ca aceia care se declara etnici romani nu vorbesc prea bine romana, dar ei o vorbesc, pentru ca vin mai des prin Romania.

Vizita de stat a presedintelui in Serbia s-a incheiat cu o vizita la Biserica din Malainita, unde un grup de copii au oferit un mic moment artistic iar oamenii care l-au intampinat pe Traian Basescu au vrut sa dea mana si sa se fotografieze cu el.

Un alt localnic a spus ca se bucura de vizita presedintelui Basescu, pe care-l considera "un om bun".

Presedintele Basescu le-a promis timocenilor ca o sa mai vina sa-i viziteze si ca o sa stea o noapte, pentru a discuta si a manca alaturi de ei.

Seful statului roman a efectuat, marti si miercuri, o vizita de stat in Serbia, la invitatia omologului sarb, Boris Tadic.