Hackerul Vlad Duiculescu, cunoscut ca "Vladut", acuzat ca a prejudiciat prin Internet compania E-bay cu peste 7 milioane de dolari, a ramas cu pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare stabilita de Tribunalul Bucuresti, prin decizia magistratilor Curtii de Apel Bucuresti (CAB), relateaza Agerpres.

Acestia au hotarat, marti, respingerea apelului formulat atat de Vlad Duiculescu, cat si de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si au decis mentinerea pedepsei instantei inferioare.

Hotararea poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Hackerul Vladut este judecat in libertate, dupa ce aproape doi ani a stat in arest preventiv, in urma unei decizii din 21 ianuarie 2010 a judecatorilor CAB.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis, pe 22 aprilie 2008, mentinerea in stare de arest preventiv pentru 29 de zile a lui Vlad Duiculescu, identificat ca fiind hackerul cunoscut sub pseudonimul "Vladut", care a accesat ilegal bazele de date ale site-ului de tranzactii comerciale eBay.

Vlad Duiculescu a fost prins, in cursul diminetii de 17 aprilie 2008, intr-un apartament din Drumul Taberei, dupa care procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au emis o ordonanta de retinere pe numele lui pentru 24 de ore.

Procurorii au dispus inceperea urmaririi penale impotriva hackerului pentru savarsirea unor infractiuni la Legea nr.161/2003, respectiv de acces, fara drept, la un sistem informatic, modificare, fara drept, de date informatice si restrictionarea accesului la acestea, vanzare sau punere la dispozitie, in orice mod, de programe ce permiteau accesul fara drept la diferite sisteme informatice.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, Vlad Duiculescu a accesat, in perioada 2005-2007, in mod fraudulos, neautorizat si repetat, mai multe conturi de e-mail care apartineau unor angajati ai eBay, prejudiciul fiind estimat de anchetatori la peste doua milioane de dolari.

Pe 1 octombrie 2007, reprezentantul eBay Inc. in Europa de Est a sesizat organele de politie din Romania cu privire la faptul ca pe 28 septembrie 2007 a fost accesat neautorizat un alt cont al unui angajat eBay, de la IP-ul apartinand lui Vlad Duiculescu. Captura de ecran din momentul compromiterii contului a identificat, de asemenea, semnatura 'vladuz', folosita de invinuit.

Pe 27 septembrie 2007, acelasi reprezentant in Europa de Est a sesizat autoritatile romane ca 1.111 conturi ale utilizatorilor eBay au fost accesate neautorizat. Compania eBay Inc. a stabilit prejudiciul suferit pentru acest caz la suma de 5.532,78 de dolari.

Mediatizarea a determinat reducerea increderii in securitatea companiei, afectand, implicit, increderea utilizatorilor, astfel incat compania a considerat ca paguba morala, spre deosebire de cea reala, nu poate fi cuantificata.