Cetateanul moldovean Serghei Gorbunov a fost condamnat definitiv la 16 ani de detentie, de catre Curtea de Apel Alba Iulia, pentru talharia comisa la Deva asupra patronului unei case de schimb valutar, urmand a fi expulzat de pe teritoriul Romaniei dupa executarea pedepsei, informeaza Mediafax.

Serghei Gorbunov, la inceputul procesului in 2009Foto: Agerpres

Gorbunov a fost condamnat, in 4 octombrie 2010, de Judecatoria Deva, la 13 ani de inchisoare cu executare pentru talharie, pedeapsa fiind contopita cu cele pentru alte sase condamnari, astfel ca el are de executat 16 ani de inchisoare, decizia instantei fiind contestata la Tribunalul Hunedoara.

Tribunalul i-a respins apelul moldoveanului, iar el a facut recurs la Curtea de Apel Alba Iulia, care in 1 noiembrie a decis definitiv ca acesta sa execute 16 ani de detentie, asa cum stabilise prima instanta.

Pentru fapta savarsita la Deva, Serghei Gorbunov a fost condamnat la 13 ani de inchisoare plus daune materiale de 50.000 de lei si daune morale de 8.000 de lei pentru patronul casei de schimb valutar. De asemenea, s-a decis expulzarea sa de pe teritoriul Romaniei dupa ispasirea pedepsei.

Pentru ca inculpatul mai are alte sase condamnari date de tribunalele din Constanta, Brasov, dar si din Chisinau, pedepsele au fost contopite, astfel ca are de executat 16 ani de inchisoare.

Gorbunov se afla la Penitenciarul Aiud.

Serghei Gorbunov a fost judecat pentru talharie, el fiind acuzat ca l-a atacat, in urma cu sase ani, pe patronul unei case de schimb valutar din Deva si ca i-a furat 65.000 de lei.

In fata instantei, Gorbunov a sustinut ca nu el a comis talharia din 2003 si ca, in 2004, in momentul in care a fost adus la Deva pentru a fi recunoscut de patronul casei de schimb valutar, a pasit pentru prima oara in municipiul respectiv.

Gorbunov afirma ca proba ADN pe baza careia a fost deschis acest dosar a fost "contrafacuta" si ca se incearca sa i se puna in spate un alt "AN" (caz cu autor necunoscut - n.r.). Astfel, avocatul lui Gorbunov a cerut refacerea analizei probei ADN la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici" din Bucuresti si a spus ca prima proba a fost analizata la laboratorul criminalistic al IGPR.

Expertiza ADN ceruta si facuta la IML "Mina Minovici" a constituit motivul mai multor amanari ale judecatorii procesului, intrucat documentul fie nu sosise de la Bucuresti, fie venise doar o copie, fie partile implicate au cerut timp pentru a putea studia expertiza.

Gorbunov, suspectat in cazul atacului armat din 29 ianuarie 2009 de la casa de schimb valutar de pe strada 15 Noiembrie din Brasov, soldat cu moartea a doua persoane si ranirea grava a alteia, este condamnat pentru fapte similare si a iesit din Penitenciarul Craiova pentru o perioada de trei luni, din motive medicale, dar fara a reveni la termenul stabilit.