AUDIO Sociologul Mircea Kivu: Ma astept ca numarul celor care-si declara etnia roma la recensamant sa creasca la circa 750.000, fata de 500.000 la precedentul recensamant

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 2 noiembrie 2011, 11:24 Actualitate | Esenţial


Sociologul Mircea Kivu spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ca "principalele probleme ale recensamintului au fost erorile de comunicare", dand ca exemplu atat declararea CNP-ului, cat si campania aproape inexistenta de informare a publicului. Referitor la rezultate, Kivu spune ca se asteapta ca numarul celor care-si declara apartenenta la etnia roma sa creasca de la 500.000 (precedentul recensamant) la circa 750.000, numar "departe de estimarile specialistilor".

Principalele probleme organizatorice:
 • Au fost multe situatii in care unele persoane nu au putut fi gasite deloc.
 • Au existat in anumite localitati probleme cu identificarea unor gospodarii care nu au adresa precisa.
 • Si nu in ultimul rind au fost acele ambiguitati de formulare a unor intrebari din chestionar carora unii recenzori nu le-au dat intotdeauna de cap.
 • Cred ca principala problema a acestui recensamint au fost erorile de comunicare. Au fost foarte multe si ma tem ca vor impieta asupra rezultatelor.
 • Ma tem ca daca am facut economie la comunicare, s-ar putea sa avem costuri mult mai mari ulterioare, spre exemplu intr-o posibila prelungire a perioadei de recensamint.
 • Comparind cu ce s-a intimplat acum 9 ani, comunicarea prin mass-media a fost extrem de redusa. Atunci vedeam spoturi pe toate posturile de televiziuni. Mai e vorba de asigurarea unitatii de mesaj. Or, tocmai asta e problema: au aparut mesaje contradictorii din partea reprezentantilor institutiei.
 • Spre exemplu, faptul ca abia dupa 2 zile s-a corectat afirmatia eronata a purtatorului de cuvint al INS privind CNP e clar o deficienta de comunicare.
 • Cred ca a mai fost o problema si la nivelul instruirii recenzilor. Stim ca multi au trebuit inlocuiti pe ultima suta de metri si nu este clar in ce masura au primit un instructaj ca la carte.
 • Daca in 1930 am avut un recensamint care a fost dat exemplu in toata Europa ca nivel de profesionalism, de data aceasta nu e cazul.


S-au temut familiile celor plecati in strainatate sa-i declare?

 • Sigur, este o problema. De fapt este o problema mai generala: aceea ca unele persoane s-au temut ca declarind unele informatii ar putea suferi unele repercusiuni. Adica nu s-a inteles destul de clar ca informatiile de la recensamint nu sint utilizate in scop un alt scop de catre autoritatile statului.
 • In privinta persoanelor aflate in strainatate este o informatie care se inregistreaza pentru prima data. Probabil ca este normal ca gradul de aproximare al rezultatelor obtinute sa fie mult mai mare decit la alte intrebari. Este un inceput, este un experiment la nivel european. Probabil ca la recensamintele viitoare se va ajunge la o formula mai precisa.

Care va fi populatia totala?

 • Daca e vorba de populatia cu domiciliul, cu resedinta in Romania, probabil ca ea va scadea sub 20 de milioane. Stim din diverse estimari ca sint cel putin 2 milioane de romani care muncesc in UE. Or, scazind aceasta cifra din cele 21 de milioane care sint cunoscute in momentul de fata, rezulta in mod evident un numar sub 20 de milioane.

S-au temut si la acest recensamint romii sa-si declare etnia?

 • Aceasta retinere a populatiei rome de a-si declara identitatea este un fenomen mai vechi. Stim ca si la recensamintul de acum 9 ani s-au declarat aproximativ 500.000 de romi, iar estimarile specialistilor tind spre cifre de cel putin trei ori mai mari.
 • Ma astept in acest an sa inregistram un numar ceva mai mare de romi, deci sa scada numarul celor care au retinerea de a-si declara identitatea etnica, dar ma tem ca nu ne vom apropia nici de data aceasta de alte estimari.
 • Ma astept ca la acest referendum sa de declare undeva in jur de 750.000 de romi.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1965 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Probleme grave provocate de functionari (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 12:00)

  Incompetenta si birocratie [anonim]

  Incapabili sa se organizeze corect, incapabili sa comunice coerent, incapabili sa se adapteze la situatia creata de declaratii contradictorii si formulare neclare.

  -CNP-ul, obligatoriu la declarare, la fel ca etnia, religia si limba materna, sunt expres prevazute in art 12 al OUG. A fost haos in privinta asta, nu vom sti precis numarul de etnici, de credinciosi sau vorbitori ai unor limbi recunoscute. Va fi o posibilitate de frauda si in cazul neprecizarii CNP-ului.

  -IRES a facut un sondaj in aceasta perioada si se pare ca 5-6% din totalul populatiei nu a fost recenzata, adica circa 1 milion de locuitori au fost de negasit pt recenzori, dar exista in evidenta populatiei, cu buletine de Romania !
  Trebuiau sa apara in final 20,5-21 milioane locuitori, pt ca in 10 ani populatia Romaniei a scazut demografic cu 500.000, adica la 21 milioane, din care apoi 2 milioane se gasesc permanent in afara tarii.

  -In Bucuresti situatia e haotica, au iesit 1,6 milioane locuitori, in loc de 1,94 milioane (potrivit INS in decembrie 2010) sau 2,1 milioane (potrivit Politiei Bucuresti, cu acte) sau 3 milioane (evaluare SRI care tine cont de studenti si provinciali care lucreaza in Bucuresti).
  In sectorul 1 au fost numarate doar 70% din case, in alte sectoare nu s-a atins procentul de 100% la populatie, multi bucuresteni s-au autorecenzat.

  -S-ar putea sa se prelungeasca perioada de recenzare, pt reverificari, data fiind situatiile absurde, ca aceea din Bucuresti, unde lipsesc la numaratoare 500.000 de oameni !

  In concluzie,

  -recenzorii au scapat din vedere circa 1 milion de locuitori, majoritatea in Bucuresti, trebuiau sa ajunga la minim 20,5 milioane.

  -dintre cei 2 milioane plecati, majoritatea vin si pleaca periodic, nu au mai mult de 12 luni, deci sute de mii dintre ei vor fi adaugati la populatia stabila, nu toti sunt plecati definitiv. Populatia stabila va depasi 19 milioane.

  -cel putin 50% dintre etnicii tigani s-au declarat 'romani' sau 'maghiari'.
  • -1 (1 vot)    
   Kivu zice: stai sa ne numaram (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 13:32)

   Romanuel Kant [anonim] i-a raspuns lui Incompetenta si birocratie

   Replica savuroasa la emisiunea lui Corina Carcotescu cand era la irealitatea veche.Emisiune despre romi cu Claudiu"Elvis" Saftoiu si Madalin "Dirijorul" Voicu . Saftoiu vrand sa faca un comentariu
   zice : cati sa fie romii vreo 500.000 de mii .....intervine Voicu si zice jmekereste : ce faci acuma faci si tu ca Geoana la PSD care zicea : stai sa ne numaram.....aluzie subtila la originea roma a lui Saftoiu.Saftoiu vizibil incurcat si prins cu gena in buzunar nu zice nimic zambeste acrus si trece peste remarca lui Voicu jenat.S-a aflat .
   Este clar ca in Romania problema romilor nu este o problema de rasa .Este o problema de clasa.Romii care ajung "imparati" nu mai vor sa se stie ca au origine roma.Societatea romaneasca a fost si este plina de ei la cele mai inalte functii in stat si in justitie sau politie .Poate din cauza asta suntem asa cum suntem.Vorba lui Voicu : pai stai sa ne numaram si in politica cati suntem....
 • +2 (4 voturi)    
  eu astept,tu astepti ,el asteapta ,noi ,voi,ei.etc (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 12:02)

  Eneas [anonim]

  dupa ce i-au pus pe recenzori pe fuga cu parul,dupa ce ca nu isi declara copii nou-nascuti pe nicaieri ,dupa ce ca traiesc in alta lume paralela si songurele ocupatii sunt furtul si cersetoaria , nu cred ca are vreo importanta ca sunt 0,5, 0,75 sau 2 milioane!numai in ungurime sunt luati in serios si recenzati ca secui pentru a crede lumea ca neamul asta nu s-a stins de 200 de ani!
 • +4 (4 voturi)    
  Ce s-a intamplat in Ungaria, comparatie utila (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 12:03)

  A fost recensamant in toata Europa [anonim]

  Şi la recensământul din Ungaria (1-31 octombrie) au existat o mulţime de probleme. Institutul Naţional de Statistică a precizat că nu au fost centralizate încă toate fişele.

  La Budapesta au fost înregistraţi doar 90% din locuitori, aşa că se va organiza o săptămână suplimentară de recensământ.

  Recenzorii au întâmpinat numeroase dificultăţi - locuinţe unde nu existau locatari, liste de adrese date eronat, transformarea unor apartamente în sedii de firme sau, pur şi simplu, clădiri dispărute cu totul.

  Au existat şi cazuri în care locatarii au refuzat să furnizeze datele cerute sau persoane care au ales „rezistenţa pasivă" - erau acasă, dar nu au vrut să deschidă uşa.

  În faza următoare, se va încerca convingerea lor, sub ameninţarea cu sancţiuni care pot ajunge la 50.000 de forinţi (163 de euro). S-a înregistrat un caz în care o familie urma să plătească 200.000 de forinţi, după ce recenzorul a venit de opt ori. Unii au asmuţit câinii împotriva recenzenţilor.

  Potrivit cutumei internaţionale, nu se poate realiza o proporţie de 100 la sută, dar 97 la sută este considerat un rezultat satisfăcător.
 • 0 (0 voturi)    
  O fi "mama Omida" (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 12:06)

  Proximus [anonim]

  Afirmatiile acestea venite din partea unui sociolog fara nicio explicatie suplimentara privind elementele care ar putea-o sustine amintesc mai curand de prezicerile mamei Omida decat de prestatia unui specialist respectabil.
  Ma rog,este posibil ca varful mustatilor sa-l fi ajutat mai mult ca orice in aceasta estimare.
 • +2 (4 voturi)    
  ja,ja cu caruta. (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 12:25)

  tepes [anonim]

  Dle.Chivu,dar cei asta un recensamint al tiganilor?si citi ai vrea sa fie?daca 750 de mii nu te satisface poate vrei o tiganizre a romanilor.M-am saturat pina peste cap sa aud toata ziua in presa si la tv.de tigani si iar tigani,dar omule asta-i tara romanilor nu a tiganilor,sau asta speri?
 • +2 (2 voturi)    
  Cateva cifre provizorii, pe judete (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 12:37)

  Romania anului 2011 [anonim]

  Absolut toate judetele scad in populatie, cu o singura exceptie, Ilfov, care trece de la 300.000 la 350.000, un +17%.

  Cel mai populat judet din Romania ramane Iasiul, cu 774.000 recenzati (fata de 817.000 in 2002).

  E urmat de Prahova cu 755.000, Constanta 681.000, Cluj 675.000, Timis cu 655.000 si Suceava cu 655.000.

  Covasna (211.000) si Tulcea (212.000) raman cele mai slab populate judete din Romania.

  Judetele cu populatie importanta de secui au scazut si ele potrivit declaratiilor date recenzorilor, dar mai putin decat media nationala, doar intre 5-8%.
  Astfel, Mures are 541.000 (fata de 581.000 acum 10 ani), Harghita 305.000 (fata de 326.000) si Covasna 211.000 (fata de 222.000).

  Nu este exclus ca dupa definitivarea datelor, in primavara lui 2012, sa constatam ca numarul de maghiari declarati sa fie de 7-7,5%, in loc de 6,6% acum 10 ani.

  Exceptand Bucurestiul, unde se poate considera ca recensamantul e neterminat, cele mai mari scaderi de populatie se inregistreaza deocamdata (datele sunt provizorii) in judetele:

  Hunedoara -18,5%
  Tulcea - 18%
  Mehedinti -18%
  Teleorman -18%
  Olt -16%
  Dolj -16%

  Se pare ca Oltenia e cea mai afectata..

  Cele mai mici scaderi se inregistreaza in judetele:

  Bistrita-Nasaud doar -1%
  Timis -3,5%
  Cluj -4%
  Constanta -5%
  Suceava -5%
  Covasna -5,2%
  Iasi -5,5%
  Dambovita -6,2%
  Harghita -6,8%
  Bihor -7,3%
  Mures -7,4%
  Maramures -8%

  Moldova, Bucovina, Maramuresul, secuimea, sudul Dobrogei si unele judete transilvane rezista mai bine la scaderea demografica.

  Fara relansare economica, nu e posibila nici relansarea natalitatii in clasele de mijloc si nici revenirea unei parti din romanimea plecata la munca.

  Riscul demografic e unul de securitate nationala, oamenii si calitatea lor fiind cea mai pretioasa resursa a unei tari.

  Imbatranirea inseamna automat un deficit mai mare la fondul de pensii, o presiune fiscala mai mare, piata mai mica de desfacere, dinamica antreprenoriala redusa.
  • +1 (3 voturi)    
   oficial ne merge bine!! (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 12:44)

   umoristu [anonim] i-a raspuns lui Romania anului 2011

   ultimii 20 de ani au dus populatia acolo unde s-a dorit>
   tara ne-a vrut saraci, bolnavi, obedienti si in genunchi.
   asa ne are.
 • 0 (0 voturi)    
  greseala (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 16:10)

  Vlad-I [utilizator]

  Nu exista romi care sa nu aiba si sange european, deci orice rom se poate declara roman sau ungur fara sa fie nici o exagerare, au 10 secole in europa, daca omul vrea sa fie european si nu cocalar , ce aveti voi cu el ?

  Uitati-va la M. Voicu, practic este un oportunist, el avand foarte putine gene asiatice.
 • 0 (0 voturi)    
  nationalitate (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 16:17)

  dorin valeriu [anonim]

  Discutiile despre numarul tiganilor din Romania sunt inutile, fara sens. Pana in 1945 fiecare roman era in posesia unui Certificat de cetatenie, atestandu-i cetatenia romana si unul de Nationalitate. Cu venirea comunistilor la putere, cum anumite minoritati erau - dupa savuroasa expresie a Dlui Tismaneanu - suprareprezentate la nivelul "conducerii de partid si de stat" a hotarat sa se renunte la Certificatul de nationalitate si fiecare individ sa-si declare nationalitatea pe care si-o asuma. Brusc numarul etnicilor romani in organele de conducere a sporit simtitor !
  Ce doriti deci, acum ? Sa se reintroduca Certificatele de nationalitate ? Si cum se stabileste nationalitatea copiilor in casatoriile mixte ? Va spun eu ca n-ar da prea bine in Europa, unde toti francezii sunt de nationalitate franceza, ungurii si altii la fel.
  Eu zic, in acord cu o postare anterioara, ca denumirea de tigan indica un statut social si mai putin etnic.Ca sa nu mai spun ca multi nu vorbesc limba romani ci romaneste sau , in Ardeal, ungureste. Sa-i lasam deci sa se declare ce vor ei. Ca activistii din sanul comunitatii ar dori ca tiganii sa fie cat mai multi pentru ca ei sa beneficieze de fonduri mai multe, asta e alta problema.
  Si inca ceva, in treacat. Una e ce se declara omul si altceva drept ce il iau vecinii. Dar asta e o alta discutie...
 • 0 (0 voturi)    
  scapam mai ieftin cu un sondaj SIROP (Vineri, 4 noiembrie 2011, 1:29)

  epistocle [anonim]

  efectuat pe un esantion reprezentativ-cu origini sanatoase, Ajungeam tot acolo unde am vrut, sau chiar mai bine.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by