"Oamenii pot decide impreuna online ce e bine pentru ei si tara lor, fara a se baza exclusiv pe niste intermediari - politicienii". Ideea a fost prezentata in cadrul proiectului "Platforma pentru idei, initiative legislative si participare cetateneasca" care a ajuns in finala concursului Restart Romania. "Stiti cate initiative legislative au reusit romanii sa trimita in Parlament in 20 de ani? Una singura. Romanii simt ca parerea lor nu conteaza", a declarat pentru HotNews.ro Mircea Zachia, lider de idei in cadrul proiectului.

Mircea ZachiaFoto: Arhiva personala

Rep: Descrieti-ne, pe scurt, proiectul dumneavoastra.

Mircea Zachia: Proiectul, avand baza legala in Constitutie, are ca scop implicarea cetatenilor in initierea si sustinerea unor noi propuneri legislative, petitii, precum si generarea unor initiative de voluntariat. Procesul prin care se realizeaza acest scop este simplu: se incepe prin realizarea unei 'harti' a problemelor si oportunitatilor pe domenii (economic, social, juridic, etc) si prin estimarea impactului lor asupra cetatenilor.

Urmeaza generarea ideilor care adreseaza aceste probleme. Ideile sunt suportul dezbaterii publice si vor cuantifica interesul public pentru rezolvarea problemei sau materializarea oportunitatii si vor sustine propunerea de initiative. Initiativele sunt metode concrete si specifice de adresare a ideilor si pot fi legislative (schimbare a legii), petitii sau voluntariat.

Rep: Tehnic, cum va functiona platforma?

Mircea Zachia: Proiectul va fi un site care le va oferi utilizatorilor posibilitatea sa propuna probleme, idei, initiative, precum si sa le voteze, sustina sau sa introduca comentarii. In momentul in care se strang 100.000 online, se va trece la semnarea lor efectiva pe hartie si validarea lor de catre Primaria din localitate. Pentru cele 100.000 de semnaturi, estimam ca va fi nevoie de 500 voluntari in toata tara care sa stranga cate 200 de semnaturi fiecare.

Rep: Care este nevoia, golul pe care platforma are ca obiectiv sa il umple? Exista o lacuna pe care oamenii o resimt in aceasta zona?

Mircea Zachia: Stiti cate initiative legislative au reusit romanii sa trimita in Parlament in douazeci de ani de cand acest drept fundamental este prevazut in Constitutie? Una singura. Romanii simt ca parerea lor nu conteaza, ca nu se pot implica in nici un fel in deciziile care se iau in Romania si acesta este un lucru extrem de grav intr-o democratie.

Rep: Cui se adreseaza proiectul?

Mircea Zachia: Proiectul se adreseaza tuturor romanilor. Acelora care inteleg deja ca nimeni nu o sa le rezolve problemele fara ca ei sa le formuleze si sa le sustina singuri. Precum si acelor romani care vor realiza vor intelege acest lucru in timp.

Rep: Credeti ca puteti agrega pe online o comunitate puternica si responsabila in jurul proiectului?

Mircea Zachia: Online sunt deja marci cum ar fi de bauturi care au peste 100.000 de fani romani. Vrem sa-i ajutam sa devina fani ai propriilor idei.

Cred ca acest lucru este posibil. Am participat recent la Forumul Romania Juna, care s-a bucurat de sprijinul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Cu aceea ocazie tineri români din tara si din intreaga lume s-au reunit si au dezbatut problemele importante pentru Romania si au generat foarte multe idei excelente pentru rezolvarea lor. Potentialul exista in Romania, trebuie doar sa i se ofere o sansa.

Rep: Cine se va ocupa de trierea ideilor? (presupunand ca nu toate sunt viabile sau realiste)

Mircea Zachia: Da, acesta este un aspect foarte important pentru ca multe initiative similare din strainatate s-au lovit de aceasta problema: calitatea si trierea ideilor. Vrei ca oamenii sa aiba posibilitatea sa introduca orice idee, dar in acelasi trebuie sa fie indeplinite niste criterii:

  • calitatea: ideile trebui sa adreseze probleme de fond, importante intr-un mod profesionist.
  • reprezentativitate si obiectivitate: adresarea unor probleme care afecteaza comunitati.
  • eficienta: ideile si modul de implementare sa aduca rezultate pozitive clare.

Va exista un grup de moderatori care va verifica propunerile utilizatorilor in raport cu criteriile de mai sus. Daca nu sunt indeplinite criteriile, vor trimite un mesaj initiatorului explicand de ce cred ca ideea sau initiativa ar trebui schimbata. Aceste mesaje sunt stocate intr-o pagina publica de audit a site-ului, iar initiatorul poate cere re-analizarea lor, iar in acest caz vor fi re-analizate de catre alti moderatori.

Initial, grupul de moderatori va fi reprezentat de specialisti din anumite domenii, dar va fi deschis catre orice cetatean roman. Periodic, cel putin o data pe luna, cei mai putin activi moderatori vor fi inlocuiti automat de catre sistem cu utilizatorii care au propus idei, initiative sau comentarii care au strans cele mai multe voturi pozitive in comunitate. Si, bineinteles, comunitatea va participa la trierea ideilor, initiativelor si comentariilor care prin voturile utilizatorilor pentru ca afisarea si sustinerea lor va depinde de acest suport al comunitatii.

Rep: Care este componenta educativa a proiectului? (am vazut ca vorbiti despre asa ceva in descrierea lui)

Mircea Zachia: Scopul ideilor este sa genereze efecte pozitive pe plan social, economic, cultural etc, sa adreseze o problema reala care afecteaza un numar mare de romani sau o comunitate restransa, dar intr-un mod sever, sa corecteze inegalitati, sa aduca o schimbare in bine, sa aduca un progres sustenabil Romaniei. Aceasta va implica un dialog, chiar dezbatere in randul utilizatorilor si speram ca si in mass-media. Vor fi prezentate puncte de vedere diferite, ideile si initiativele vor trebui argumentate, iar aceasta va reprezenta componenta educativa. Nu va fi usor, nu va fi un proces rapid dar nimic important nu se obtine fara efort si implicare.

Rep: Ce garantie aveti ca propunerile vor si trece in Parlament?

Mircea Zachia: Nu exista o garantie. Dar fiecare vot, fiecare initiativa sustinuta va reprezenta vocea unui roman. Cu cat vor fi mai multi romani implicati, cu atat aceasta voce va fi mai puternica si importanta pentru mass-media si clasa politica, iar partidele pot sustine unele intiative legislative. Important este sa existe aceasta dezbatere si sustinere a ideilor, iar mediul online ofera posibilitatea aceasta care este folosita deja in aproape toate domeniile.

Rep: Cine va face parte din Grupul de Experti care va asigura respectarea principiilor platformei?

Mircea Zachia: Dupa cum am raspuns la intrebarea de mai sus, va fi un grup de moderatori. Numele a fost schimbat din experti in moderatori, pentru ca grupul initial va aduce permanent in componenta sa pe acei utilizatori care propun idei si initiative de calitate, apreciate de comunitate.

Rep: Care sunt, pe scurt, principiile platformei?

Mircea Zachia: Principiile de functionare sunt: incurajarea si accesul tuturor celor care vor sa genereze idei, initiative sau pur si simplu sa le comenteze. Transparenta este importanta in sensul ca orice decizie de a nu introduce o anumita propunere pe platforma va fi justificata si stocata intr-o pagina publica de audit. Ideile si initiativele incurajate trebuie sa adreseze probleme de fond, reprezentative intr-un mod obiectiv, iar rezolvarea propusa sa fie eficienta. Toate acestea vor fi detaliate intr-o Declaratie de valori a platformei.

Rep: Pana cand estimati functionarea acestei platforme? Este una corectiva sau de permanenta, asa cum ati gandit-o?

Mircea Zachia: Platforma este gandita sa functioneze permanent. Intr-un fel va fi un barometru al implicarii civice in luarea deciziilor in Romania. Pentru a sustine acest deziderat, grupul de moderatori va fi modificat permanent pentru include pe cei care aduc continut de calitate (apreciat de comunitate).

Rep: Cand estimati ca va fi lansata platforma pentru publicul larg?

Mircea Zachia: La nivel tehnic, functionalitatile de baza sunt deja dezvoltate in timpul hackatonului Restart si multumesc pe aceasta cale echipei de programatori pentru efortul lor. Mai este de lucrat la partea de interfata grafica, dar speram sa fie disponibil pentru publicul larg in urmatoarea luna.

Citeste aici mai multe despre proiectul "Platforma pentru idei, initiative legislative si participare cetateneasca". In perioada 28-30 octombrie, zece proiecte care vor lupta impotriva coruptiei, a ineficientei politice si a deturnarilor de fonduri publice au fost transformate in platforme online de catre peste 60 de voluntari din IT si publicitate, in cadrul unui maraton de programare de 48 de ore. Printre cele zece proiecte - finaliste ale concursului Restart Romania - se afla si "Platforma pentru idei, initiative legislative si participare cetateneasca".

Companiile de IT care au decis sa sprijine pro-bono implementarea acestor proiecte sunt: Microsoft, Zitec, Yonder, HPC, NextRoot, Equilobe Software, Code Camp, Pras Consulting, ITSpark, BitStone si Transcent. Pe langa acestea, noua agentii de publicitate sustin de asemenea pro-bono implementarea proiectelor, printre care DDB, Branzas, Grey, Friends, Mercury 360, TreeWorks, The Cell, plus doua echipe cu oameni din mai multe agentii.

In 5 noiembrie 2011, platformele implementate online vor fi prezentate in cadrul Galei Restart Romania si cei 5 castigatori ai premiilor de cate 5000 USD vor fi alesi prin vot. HotNews.ro va transmite live acest eveniment.

***

Restart Romania este o platforma online, initiata de TechSoup cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, care permite cetatenilor sa-si defineasca problemele, sa vina cu idei care le pot rezolva, sa primeasca feed-back si apoi, daca acestea sunt bune, sa le vada transformate in proiecte online care pot schimba comunitatea. Si, daca aceste proiecte sunt cu adevarat bune, atunci vor primi o finantare de cel putin 5000 USD care sa le faca durabile.