Gafele s-au tinut lant la recensamantul populatiei din 2011: declararea CNP-ului, adoptarea in ultimele trei zile a unei solutii semi-online doar pentru bucuresteni, lipsa unei campanii de informare. Toata atentia publica s-a concentrat asupra unei singure institutii - Institutul National de Statistica (INS), si sefului sau, Vergil Voineagu. Dar seful Comisiei Centrale pentru recensamant a fost Traian Igas, ministrul Administratiei si Internelor. O monitorizare a Agerpres arata ca, pe toata durata recensamantului, Igas a facut o singura declaratie publica despre aceasta operatiune, intr-un comunicat de presa remis de MAI.

Traian IgasFoto: Agerpres

Scurta cronologie a recensamantului

In 2007, prin Ordonanta 36/2007, Guvernul a fixat responsabilii pentru recensamant, fiind infiintata Comisia Centrala pentru recensamantul populatiei si al locuintelor, care raspunde de pregatirea, conducerea, coordonarea si monitorizarea lucrarilor necesare efectuarii recensamantului.

In 2009, prin Hotararea de Guvern 1502/2009, o parte din responsabilitatile pentru desfasurarea recensamantului sunt transferate catre institutiile locale - prefecti si autoritatile administratiei publice la nivel de judet. Acestia devin responsabili nu doar de componenta nominala a comisiilor teritoriale de recensamant si a secretariatelor tehnice, ci si de asigurarea instruirii si coordonarii activitatii personalului tehnic.

In septembrie 2011 apare Hotararea de Guvern 922/2011, care mareste amenzile date celor care nu "coopereaza" pana la 5000 de lei, de la vechiul plafon de 1500 de lei.

In 20 octombrie 2011 a inceput Recensamantul propriu-zis.

Ce spune legea in privinta responsabilitatilor?

Ordonanta Guvernului nr 36/2007 certifica faptul ca in fruntea Comisiei Centrale este ministrul Internelor. Adica Traian Igas. El este secondat de presedintele Institutului National de Statistica, adica Vergil Voineagu, si patru secretari de stat.

Conducerea Comisiei Centrale:

  • Presedinte - ministrul internelor si reformei administrative- Traian Igas
  • Vicepresedinti: presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, plus cate un secretar de stat de la urmatoarele ministere: Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.
  • Secretarul Comisiei Centrale este tot un reprezentant al Institutul National de Statistica, mai exact vicepresedintele institutiei.

Aceasta Comisie Centrala coordona alte Comisii - pe cele judetene si locale. Comisia judeteana il are in frunte pe prefectul judetului, iar ca adjuncti pe presedinteleCconsiliului Judetean, un subprefect al judetului, secretarul judetului si directorul coordonator al directiei de statistica.

La nivel de oras, comisia era formata din primar, viceprimar si secretarul Consiliului Local.

Cauzele balbaielilor au venit insa din fruntea Comisiei Centrale, cei din esaloanele inferioare ale responsabilitatii propagand confuzia.

Principalele deficiente:

Informarea publica. Recensamantul a debutat in cvasi-anonimat, lipsind o campanie publica de informare a populatiei. Aceasta campanie - obisnuita in cazul unor cercetari sociologice de nivel national - ar fi putut explica de ce este necesara declarararea CNP-ului de catre cetateni, prevenind haosul ce avea sa urmeze. Reamintim ca firmele responsabile de realizarea si implementarea campaniei de informare au fost Softwin (care a primit de la INS fara licitatie contractele de popularizare) si Gotcha Concept SRL (care a subcontractat de la Softwin doar executia layout-urilor si a spoturilor).

Dezastrul de comunicare cu declararea CNP. Purtatorul de cuvant al Institutului National de Statistica a iesit neinspirat (“insuficient pregatit”, avea sa spuna ulterior seful INS) si a spus ca declararea CNP-ului nu este obligatorie, desi era. Declaratia produce confuzie, pe fondul apelului la boicot din partea liderului PSD Adrian Nastase, care a scris pe blog ca PDL pregateste fraudarea alegerilor prin intermediul colectarii de CNP-uri. In urma declaratiei purtatorului de cuvant al INS, numerosi cetateni au refuzat sa-si declare codul numeric personal. A fost nevoie de interventia sefului INS, dar declaratiile acestuia au venit dupa doua zile.

Pregatirea recenzorilor. Alte probleme au aparut la instruirea recenzorilor, unele dintre deficiente fiind relatate de presa locala. Astfel, recenzorii dadeau vina pe Primarii, care Primarii aruncau vina pe lipsa de interes a recenzorilor. Confuziile s-au propagat pe Internet, iar confuzia a crescut exponential. Ca urmare a situatiei din teren, premierul Emil Boc l-a chemat la ordine pe Vergil Voineagu (INS), cu care a avut o discutie tensionata.

In semn de asumare partiala a responsabilitatii, seful INS, Vergil Voineagu, a declarat ca nu exclude o demisie. In cazul lui a mai existat insa si episodul nefericit al interventiei televizate intr-o stare de evidenta confuzie.

Ceilalti membri ai Comisiei Centrale, inclusiv seful comisiei - Traian Igas, nu au avut insa nici o iesire publica in care sa explice procesul de recenzare.