Cine raspunde pentru balbele de la recensamant? Traian Igas, seful Comisiei Centrale pentru recensamant, absent din dezbaterea publica

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 1 noiembrie 2011, 8:07 Actualitate | Esenţial


Traian Igas
Foto: Agerpres
Gafele s-au tinut lant la recensamantul populatiei din 2011: declararea CNP-ului, adoptarea in ultimele trei zile a unei solutii semi-online doar pentru bucuresteni, lipsa unei campanii de informare. Toata atentia publica s-a concentrat asupra unei singure institutii - Institutul National de Statistica (INS), si sefului sau, Vergil Voineagu. Dar seful Comisiei Centrale pentru recensamant a fost Traian Igas, ministrul Administratiei si Internelor. O monitorizare a Agerpres arata ca, pe toata durata recensamantului, Igas a facut o singura declaratie publica despre aceasta operatiune, intr-un comunicat de presa remis de MAI.


Scurta cronologie a recensamantului

In 2007, prin Ordonanta 36/2007, Guvernul a fixat responsabilii pentru recensamant, fiind infiintata Comisia Centrala pentru recensamantul populatiei si al locuintelor, care raspunde de pregatirea, conducerea, coordonarea si monitorizarea lucrarilor necesare efectuarii recensamantului.

In 2009, prin Hotararea de Guvern 1502/2009, o parte din responsabilitatile pentru desfasurarea recensamantului sunt transferate catre institutiile locale - prefecti si autoritatile administratiei publice la nivel de judet. Acestia devin responsabili nu doar de componenta nominala a comisiilor teritoriale de recensamant si a secretariatelor tehnice, ci si de asigurarea instruirii si coordonarii activitatii personalului tehnic.

In septembrie 2011 apare Hotararea de Guvern 922/2011, care mareste amenzile date celor care nu "coopereaza" pana la 5000 de lei, de la vechiul plafon de 1500 de lei.

In 20 octombrie 2011 a inceput Recensamantul propriu-zis.

Ce spune legea in privinta responsabilitatilor?

Ordonanta Guvernului nr 36/2007 certifica faptul ca in fruntea Comisiei Centrale este ministrul Internelor. Adica Traian Igas. El este secondat de presedintele Institutului National de Statistica, adica Vergil Voineagu, si patru secretari de stat.

Conducerea Comisiei Centrale:
 • Presedinte - ministrul internelor si reformei administrative- Traian Igas
 • Vicepresedinti: presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, plus cate un secretar de stat de la urmatoarele ministere: Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.
 • Secretarul Comisiei Centrale este tot un reprezentant al Institutul National de Statistica, mai exact vicepresedintele institutiei.

Aceasta Comisie Centrala coordona alte Comisii - pe cele judetene si locale. Comisia judeteana il are in frunte pe prefectul judetului, iar ca adjuncti pe presedinteleCconsiliului Judetean, un subprefect al judetului, secretarul judetului si directorul coordonator al directiei de statistica.

La nivel de oras, comisia era formata din primar, viceprimar si secretarul Consiliului Local.

Cauzele balbaielilor au venit insa din fruntea Comisiei Centrale, cei din esaloanele inferioare ale responsabilitatii propagand confuzia. 

Principalele deficiente:

Informarea publica. Recensamantul a debutat in cvasi-anonimat, lipsind o campanie publica de informare a populatiei. Aceasta campanie - obisnuita in cazul unor cercetari sociologice de nivel national - ar fi putut explica de ce este necesara declarararea CNP-ului de catre cetateni, prevenind haosul ce avea sa urmeze. Reamintim ca firmele responsabile de realizarea si implementarea campaniei de informare au fost Softwin (care a primit de la INS fara licitatie contractele de popularizare) si Gotcha Concept SRL (care a subcontractat de la Softwin doar executia layout-urilor si a spoturilor).

Dezastrul de comunicare cu declararea CNP. Purtatorul de cuvant al Institutului National de Statistica a iesit neinspirat (“insuficient pregatit”, avea sa spuna ulterior seful INS) si a spus ca declararea CNP-ului nu este obligatorie, desi era. Declaratia produce confuzie, pe fondul apelului la boicot din partea liderului PSD Adrian Nastase, care a scris pe blog ca PDL pregateste fraudarea alegerilor prin intermediul colectarii de CNP-uri. In urma declaratiei purtatorului de cuvant al INS, numerosi cetateni au refuzat sa-si declare codul numeric personal. A fost nevoie de interventia sefului INS, dar declaratiile acestuia au venit dupa doua zile.

Pregatirea recenzorilor. Alte probleme au aparut la instruirea recenzorilor, unele dintre deficiente fiind relatate de presa locala. Astfel, recenzorii dadeau vina pe Primarii, care Primarii aruncau vina pe lipsa de interes a recenzorilor. Confuziile s-au propagat pe Internet, iar confuzia a crescut exponential. Ca urmare a situatiei din teren, premierul Emil Boc l-a chemat la ordine pe Vergil Voineagu (INS), cu care a avut o discutie tensionata.

In semn de asumare partiala a responsabilitatii, seful INS, Vergil Voineagu, a declarat ca nu exclude o demisie. In cazul lui a mai existat insa si episodul nefericit al interventiei televizate intr-o stare de evidenta confuzie.

Ceilalti membri ai Comisiei Centrale, inclusiv seful comisiei - Traian Igas, nu au avut insa nici o iesire publica in care sa explice procesul de recenzare.


Citeste mai multe despre   


3567 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  igas (Marţi, 1 noiembrie 2011, 8:20)

  tzepes [anonim]

  asta e absent si la propriu si la figurat for ever !
 • +3 (3 voturi)    
  isi asuma Basescu si Boc... (Marţi, 1 noiembrie 2011, 8:35)

  costica [anonim]

  Igas e oricum unul dintre figurantii portocalii, care ia salariu degeaba ca majoritatea portocaliilor...
  TB ar trebui sa fie mai bine platit, ca el ia toate deciziile, el isi asuma toate....
 • +3 (3 voturi)    
  marea .... (Marţi, 1 noiembrie 2011, 8:40)

  doru [anonim]

  Faceti cunoscut costul softului pentru acest recensamant. O mare tampenie! Va duc aminte de aplicatia din vara, on-line, jumatate din judete pana la ora 12, cealalta, după... sectoarizarea facuta aiurea,.... de formulare nu mai vorbesc... ati cumparat pian fara a sti canta si l-am pus in cotetul gainilor. cine a papat banii ? s-a vrut un recensamant la nivel european si a iesit un ......
 • -3 (7 voturi)    
  Raspunsuri eronate (Marţi, 1 noiembrie 2011, 9:03)

  Stefan IVAN [anonim]

  Cine ne-a impiedicat sa dam raspunsuri eronate la chestionare? In afara de CNP nu cred ca am mai raspuns la vreo intrebare corect.
  • +3 (3 voturi)    
   Poate (Marţi, 1 noiembrie 2011, 9:58)

   des [anonim] i-a raspuns lui Stefan IVAN

   ... faptul ca la unii dintre noi nu a ajuns nimeni cu recensamantul? :)
  • +1 (5 voturi)    
   simtul civic (Marţi, 1 noiembrie 2011, 10:07)

   lmc [utilizator] i-a raspuns lui Stefan IVAN

   simtul civic. Stii ce-i ala? Inca o valoare greu de recuperat dupa comunism.
   • 0 (2 voturi)    
    ce simt civic? (Marţi, 1 noiembrie 2011, 12:57)

    cosminrs [utilizator] i-a raspuns lui lmc

    fata de cine? fata de cei care ma conduc? aleg pe unu si ala isi trimite toata familia in posturi?
    Lasa'ma domnule cu simtul civic. Ar trebui sa iesim in strada sa bagam in puscarie toata clasa politica actual. Suntem condusi de fosti comunisti, securisti si activisti de partid care urla de altii ca sunt comunisti. Traim intr'o tara unde propaganda e la acelasi nivel ca si dupa 1945.
    Simt civic. Numai noi ca lor li se rupe de noi? Ce sa fac eu pentru tara? Dar tara a facut ceva pentru mine? IN afara de a imi fura proprietatile?
    • 0 (0 voturi)    
     aha (Marţi, 1 noiembrie 2011, 14:17)

     lmc [utilizator] i-a raspuns lui cosminrs

     deci nu stii ce e ala. bati campii despre ce a facut tara pt. mine.
  • 0 (0 voturi)    
   minte eronata (Marţi, 1 noiembrie 2011, 14:50)

   topi [anonim] i-a raspuns lui Stefan IVAN

   Si numele ti l-ai dat eronat!? Trebuia sa te uiti in buletin.
 • +4 (4 voturi)    
  intrebari (Marţi, 1 noiembrie 2011, 9:04)

  ady [anonim]

  de ce cand vad un politist nu ma simt in siguranta?
  de ce politistul roman are atitudinea unui gangster ,limbajul corpului evidentiind aspectul asta?
  de ce fostii militieni inca mai sunt activi?
 • +4 (4 voturi)    
  Finu' (Marţi, 1 noiembrie 2011, 9:31)

  evoque [utilizator]

  vai cum sa raspunda finu' pentru ceva, el este ca fecioara maria, uitativa in ochii lui si sigur veti vedea vagi urme de inteligenta.
  nea' vergil el este vinovatu' de serviciu.
  Acest recesamant reflecta modul de administrare a societatii romanesti.
 • +5 (5 voturi)    
  ce gluma... (Marţi, 1 noiembrie 2011, 9:31)

  catalin_mattei [utilizator]

  ce sa caute Igas la o dezbatere publica?.. dansul trebuie doar sa deschida gura si avem brusc o stare de veselie generala care este generata de "inteligenta" stralucita a acestui personaj... T Igas si pe langa un elev ce a ratat Bacalaureatul anul asta pare veriga slaba
  • -2 (2 voturi)    
   ziaristi de duminica (Marţi, 1 noiembrie 2011, 13:24)

   Calin [anonim] i-a raspuns lui catalin_mattei

   Lucrurile stau asa: inainte de a incepe referendumul, Igas a facut o videoconferinta unde a explicat ce e cu actiunea asta si cu ce se mananca ea. A chemat toti ziaristi, le-a dat mape documentare si i-a rugat sa informeze corect populatia. Se pare ca ziaristul a lipsit si, inainte de a scrie articolul, nici macar nu a citit legea ca sa vada ca atributiile cu popularizarea referendumului sunt in parohia INS (nu a MAI), la distinsul Voineagu. Asa ca, inainte sa-l barfiti pe Igas, mai puneti si voi mana pe carte/lege.(editat de HotNews.ro)
 • +1 (3 voturi)    
  Ce solutie semionline? (Marţi, 1 noiembrie 2011, 9:35)

  Eu Ioana [anonim]

  Am transmis prin mail dorinta mea de a nu fi vizitata de minunatii recenzori. Si am primit mailul inapoi: "This is a permanent error; I've given up. Sorry it didn't work out.<recensamantpm6@yahoo.com>"
  Si cand am incercat sa suns sa le cer alta adresa, numar ocupat tot timpul!
  Sa vina acum la mine si sa-mi spuna ca n-am avut buna vointa!!!
 • +4 (4 voturi)    
  the answer (Marţi, 1 noiembrie 2011, 9:40)

  dorin [anonim]

  Igas nu stie, nu se baga, e prea complicat pentru el; ii lasa intotdeauna pe altii sa iasa in fata, pentru ca el este semidoct, gangav si pasager.
 • +4 (4 voturi)    
  omul asta... (Marţi, 1 noiembrie 2011, 9:51)

  me [anonim]

  nu ar trebui numai demis. ar trebui si anchetat pentru ce s-a intampla la recensamant.
  este inadmisibil sa arunci o gramada de bani pe recensamant si sa iasa gluma asta proasta!!!
 • +3 (3 voturi)    
  DEMISIA! RAPID! (Marţi, 1 noiembrie 2011, 10:56)

  Scarbita [anonim]

  Niste incompetenti. Nici nu conteaza culoarea politica. Si-au batut joc de banii publici, platiti de noi fraierii care platim taxe si impozite. DEMISIA! RAPID! Daca mai aveti cat de cat un dram de omenie...
 • +2 (2 voturi)    
  recenzare, recenzor...recensamint (Marţi, 1 noiembrie 2011, 11:06)

  kica [anonim]

  1. trebuiau instruiti recenzorii macar trei zile…cu discutarea punctelor pe care le aveau de completat…ca spun acum “sau completatat in bataie de joc”.sunt situatii diverse…trebuia explicat.
  2. in loc sa zapaceasca populatia cu apeluri tendentioase, multimea inutila de televiziuni purtatoare de “informatie” generatoare de scandal si iritatie, suspiciune si isterie, mai bine alegeau sa descurce “itele” decit sa bage bolovani in roti….pina la urma televiziunile astea chiar cistiga ceva din haosul provocat???
  3. totul a fost prost organizat, iar obligatiile noi scoase la iveala ca din sertar ascuns…cu valoare de surpriza de final…borderourile cu numaratoarea celor recenzati, a pus capac la toate….pina la urma….
  4. s-au vehiculat termene restinse, care au facut ca orice calcul al remunerarii sa stirneasca permanent intrebarea daca merita…
  concluzie: am facut totul din suflet, ca mi-a placut sa intru in relatie cu oamenii. Ei s-au purtat frumos civilizat , eu nu i-am enervat, stirnit…si ei m-au agreeat, ba chiar au spus ca le-a facut placere intilnirea cu mine….si atunci dece sa existe Mircea Badea?cine e el?
  Cauza si efect: pentru ca nu am rezistat pina la sfirsit, pentru ca presiunea si deznadejdea au fost mai greu de suportat ii somez pe cei care au provocat toate astea sa fie corecti si sa-i plateasca pe oameni pentru timpul acordat adunarii datelor.
 • 0 (0 voturi)    
  Dlui Igas i-au murit sustinatorii de pe forum?! (Marţi, 1 noiembrie 2011, 19:34)

  lili [anonim]

  Cum asa ?!
  ??????????????????
 • 0 (0 voturi)    
  vand baza date recensamant 2011 (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 7:12)

  g [anonim]

  in curand o sa primim email-uri cu subiectul - vand baza date recensamant 2011


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version