Palestinienii au devenit luni membri cu drepturi depline ai UNESCO, in urma votului de la Paris al statelor membre ale acestei agentii ONU, conform Mediafax. Statele Unite au decis sa opreasca finantarea organizatiei, in semn de protest. Romania s-a abtinut de la vot.

Aproape toate tarile arabe, africane si latino-americane s-au pronuntat pentru aderare. Drept rezultat, Organizatia ONU pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a decis luni admiterea "Palestinei" ca membru cu drepturi depline al agentiei ONU.

Casa Alba a comunicat ca votul in favoarea admiterii "Palestinei" in cadrul UNESCO este "prematur" si contraproductiv". "Votul in favoarea admiterii Autoritatii Palestiniene in cadrul UNESCO este prematur si contraproductiv in contextul eforturilor comunitatii internationale pentru ajungerea la o pace completa, corecta si durabila in Orientul Mijlociu", a declarat Jay Carney, purtatorul de cuvant al Presedintiei americane.

La randul sau, Guvernul israelian considera ca admiterea "Palestinei" in cadrul UNESCO indeparteaza perspectivele ajungerii la un acord de pace.

Precizari ale Ministerului Afecerilor Externe:

"România a votat „abţinere” pentru că nu consideră că acum este un moment potrivit pentru demersul palestinian. Prioritatea în acest moment a celor două părţi şi a comunităţii internaţionale ar trebui să fie reluarea negocierilor directe.

România consideră că o agenţie specializată din sistemul ONU, precum UNESCO, ar fi trebuit să amâne pronunţarea în această chestiune, în timp ce tema se află în analiza Consiliului de Securitate al ONU, care este unul dintre organele decizionale principale ale organizaţiei mondiale şi, totodată, principal responsabil în menţinerea păcii şi securităţii internaţionale.

România rămâne ferm ataşată soluţiei a două state, respectiv un stat palestinian viabil, democratic şi independent, care să trăiască în pace şi securitate alături de statul israelian.

O soluţie viabilă în Procesul de Pace trebuie să rezulte numai din negocieri între părţile direct implicate, cu sprijinul Cvartetului. Din acest motiv, România nu susţine şi nu va susţine iniţiativele unilaterale care pot să afecteze Procesul de Pace, indiferent din ce parte ar veni acestea."