​"Normalitatea" coruptiei din institutiile statului poate disparea numai daca exista unelte eficiente impotriva ei si daca oamenii stiu cum sa le foloseasca. Aceasta este si ideea proiectului "Dispari.ro", aflat in finala concursului Restart Romania. "Proiectul nostru isi propune sa creeze o unealta foarte facila, foarte moderna si foarte prietenoasa prin care sa fie raportate cazurile de mica coruptie, la nivel de spaga", a explicat pentru HotNews.ro Oana Dan, lider de idei in cadrul acestui proiect. "I-am spus 'Dispari.ro' pentru ca ne propunem sa facem ca spaga din institutiile statului sa dispara", sustine aceasta. Echipa Dispari.ro este formata din Oana Dan, Vlad Stoicescu si Cristina Stoica.

Oana DanFoto: Silviu Voicila

Rep: Ce solutie propuneti, pe scurt, cu proiectul dumneavoastra?

Oana Dan: In primul rand, dupa acest weekend de Hackaton unde am avut o echipa tehnica (NextRoot din Timisoara) cu care am lucrat intens pe partea de aplicatie web si o echipa de comunicare de la agentia Grey, proiectul a capatat o identitate si se va chema "Dispari.ro". Practic, proiectul nostru isi propune sa creeze o unealta foarte facila, foarte moderna si foarte prietenoasa cu orice utilizator de internet, prin care sa fie raportate cazurile de coruptie din institutiile publice la nivel de spaga. Nu vorbim despre marea coruptie, ci de mica coruptie, care din pacate a devenit o normalitate in multe institutii ale statului. Deci aceasta aplicatie isi propune sa fie un mijloc prin care omul poate raporta un astfel de caz si el va ajunge pe website-ul Dispari.ro si mai departe catre autoritati.

Noi ne asiguram ca acest caz va fi luat in considerare de autoritati, se va raspunde la solicitare, reclamatie, deci vrem sa ajutam omul de rand in interactiunea cu institutia. Vrem ca ceea ce acum este complicat si de multe ori conditionat de un favor financiar sau de alta natura sa devina simplu si normal, asa cum este garantat prin lege. Acesta este si motivul pentru care i-am spus "Dispari.ro", pentru ca ne propunem sa facem ca spaga din institutiile statului sa dispara. Ca plan catre care tindem: vrem sa apucam si noi, pentru ca toti cei care facem proiectul suntem in generatia 25-30 de ani, ziua fara spaga si sa nu asteptam sa o apuce nepotii nostri. Ideea de comunicare a proiectului este ca vrem sa ajungem la ziua fara spaga si, cu cat mai multe sesizari, cu atat mai aproape vom fi de acea zi. Cu cat mai multi oameni au curajul si stiu ca exista o unealta usor de folosit prin care anunti astfel de abuzuri, cu atat mai aproape suntem de ziua respectiva.

Din pacate, ea nu poate fi asezata in niste termeni temporali, pentru ca nu ne putem lua un angajament ca in cinci ani scapam de spaga. Ne luam angajamentul ca avem aceasta unealta prin care vom incerca sa facem asta.

Rep: Cine trimite mai departe sesizarile catre autoritati?

Oana Dan: Trimiterea se va face automat, prin intermediul portalului. Exista o aplicatie automata pe care ne-au creat-o cei din echipa tehnica cu care am lucrat si in clipa in care un utilizator intra pe site el este obligat sa se autentifice introducand niste date de baza, astfel incat noi sa stim ca nu este un nebun care isi face cont doar pentru ca are mania de a raporta. Va fi foarte usor de folosit pentru ca am creat Login cu retele sociale; cu alte cuvinte, daca ai cont pe o retea sociala este foarte usor sa intri pe site si sa faci aceasta sesizare, care automat apare pe site, iar utilizatorul poate seta gradul de identificare pe care il doreste pe site. Adica daca vrea sa apara ca anonim pe site poate sa faca asta, dar noi stim cine este, si mai departe merge catre autoritati numai daca el alege sa mearga catre autoritati. El poate vrea doar sa faca publica o anumita problema catre alti utilizatori ai site-ului.

Noi vrem sa cream si un fel de comunitate a oamenilor care s-au saturat sa dea spaga si sa li se ceara spaga si care pot gasi pe acest site un loc unde sa isi exprime nemultumirea, sa discute, sa gaseasca ei insisi solutii. Noi facem si o harta a micii spagi in Romania, pe judete, orase, institutii, si cu cat se da mai multa spaga intr-un loc, cu atat se coloreaza mai puternic locul respectiv. Practic, proiectul va fi si foarte dinamic, din punct de vedere tehnic, si foarte usor de folosit, ca pe asta si mizam. Mai exista unelte prin care poti face plangeri, exista si unealta clasica, plangere prin posta sau plangere la sediul institutiei, dar asta este costisitoare, ca timp. Omul nu mai are timp sa alege, sa descarce, sa scrie, sa completeze, sa scrie povestea vietii si sa o trimita catre institutii prin posta.

Iar site-ul nostru va avea si o aplicatie pentru telefonul mobil: adica te poti inregistra foarte usor de pe mobil, daca ai un telefon care permite asta, si poti sesiza de oriunde un caz.

Rep: Concret, ce va trebui sa fac cu aceasta unealta in momentul in care ma duc la ghiseu si constat ca cineva intra in fata?

Oana Dan: Poti sa intri pe acest site de pe telefonul mobil sau de pe laptop si poti in primul rand sa anunti utilizatorii site-ului si poti sa faci o reclamatie dupa un anumit formular care este foarte usor de folosit si de completat in maximum 3 minute, in care anunti institutia in care te afli cu privire la ce se intampla. Acest formular automat este directionat catre conducerea institutiei respective, in functie de ceea ce anunti tu. Se poate trimite asadar ori catre institutia respectiva, daca anunti ca cineva sa baga in fata ta pentru ca are o relatie. Insa daca este vorba despre o spaga ceruta, in functie de valoarea ei sunt anumite mecanisme de sesizare care iti indica exact autoritatea careia trebuie sa i te adresezi.

Rep: Urmariti si ce se intampla mai departe cu aceste sesizari, la autoritati?

Oana Dan: Ele sunt vizibile tuturor, iar noi cream un canal de presiune la adresa autoritatilor prin care le obligam sa ne dea un raspuns. Nu vrem sa rezolvam marea coruptie, ci vrem sa lucram in sintagma unei mentalitati gresite pe care o au foarte multi dintre angajatii institutiilor statului, care considera ca trebuie sa le dai si ceva ca sa isi faca treaba. Toate plangerile vor fi urmarite. Cineva se va ocupa in permanenta de aceasta platforma, iar un om va suna, va intreba, va trimite mail-uri catre autoritati pentru a vedea in ce stadiu se afla sesizarea.

Rep: Credeti ca exista resursele necesare, pe internet, pentru a aduna in jurul ideii o comunitate pregatita sa iasa din anonimat? Inteleg ca sesizarile catre autoritati trebuie semnate si insotite de alte cateva date.

Oana Dan: E o intrebare grea, nu stiu daca exista o comunitate ce se poate activa. Stiu insa sigur ca sunt foarte multi oameni nemultumiti. Ei trebuie sa inteleaga ca va fi foarte usor sa ii anunti pe altii ca ai o problema si trebuie sa inteleaga ca obiceiul de a cere ceva ca sa ti se rezolve o problema care prin lege trebuie solutionata intr-o instituie trebuie sanctionat. Daca chiar vrem sa se schimbe ceva, trebuie sa intelegem ca fiecare trebuie sa isi asume implicarea. Nu pot sa garantez ca se va intampla asta, in orice proiect exista un grad de risc, de hazard, insa pot sa dau asigurari ca cei care lucreaza la proiect cred foarte mult ca exista un potential sa se intample asta.

Rep: Care este noutatea absoluta pe care o aduce proiectul?

Oana Dan: Cred ca noutatea, din punct de vedere tehnic, este faptul ca include o aplicatie pe mobil care va fi foarte usor de folosit. Pana acum, site-urile care iti permiteau sa raportezi cazuri de coruptie in general iti dadeau formularul clasic standard pe care il poti descarca, sa il completezi tu separat, iti ia mult timp, uneori il duci si la posta. Proiectul nostru practic elimina tot acest efort birocratic cu care se confrunta omul nemultumit. Din punct de vedere social, cred ca noutatea este faptul ca nu vrem sa avem un mesaj batranicios. Toate discutiile care s-au purtat, intr-un anumit grad, sunt indigeste. Ii este foarte greu omului de rand sa mai rezoneze cu cuvantul "coruptie" si chiar cu cuvantul "spaga". Sunt niste cuvinte foarte folosite, de care ne-am saturat, de care aproape ca ne este greata. Insa problema este persistenta. Este un cuvant atat de invechit, dare care reprezinta o problema atat de prezenta.

Noi incercam sa venim cu o abordare foarte dinamica, foarte tinereasca, de asta i-am pus si numele "Dispari.ro", pentru ca e usor de retinut si chiar vrem sa dispara comportamentul asta. Nu credem ca va disparea peste tot maine, ci credem ca daca din patratica in patratica se va intampla cate ceva in decurs de cativa ani, poate chiar vom ajunge la un moment dat sa spunem ca suntem din ce in ce mai aproape de ziua in care dispare ca un comportament generalizat apucatura de a cere ceva la schimbul unui serviciu care iti este garantat printr-o lege.

Citeste aici mai multe despre proiectul "Dispari.ro". In perioada 28-30 octombrie, zece proiecte care vor lupta impotriva coruptiei, a ineficientei politice si a deturnarilor de fonduri publice au fost transformate in platforme online de catre peste 60 de voluntari din IT si publicitate, in cadrul unui maraton de programare de 48 de ore. Printre cele zece proiecte - finaliste ale concursului Restart Romania - se afla si "Dispari.ro".

Companiile de IT care au decis sa sprijine pro-bono implementarea acestor proiecte sunt: Microsoft, Zitec, Yonder, HPC, NextRoot, Equilobe Software, Code Camp, Pras Consulting, ITSpark, BitStone si Transcent. Pe langa acestea, noua agentii de publicitate sustin de asemenea pro-bono implementarea proiectelor, printre care DDB, Branzas, Grey, Friends, Mercury 360, TreeWorks, The Cell, plus doua echipe cu oameni din mai multe agentii.

In 5 noiembrie 2011, platformele implementate online vor fi prezentate in cadrul Galei Restart Romania si cei 5 castigatori ai premiilor de cate 5000 USD vor fi alesi prin vot. HotNews.ro va transmite live acest eveniment.

***

Restart Romania este o platforma online, initiata de TechSoup cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, care permite cetatenilor sa-si defineasca problemele, sa vina cu idei care le pot rezolva, sa primeasca feed-back si apoi, daca acestea sunt bune, sa le vada transformate in proiecte online care pot schimba comunitatea. Si, daca aceste proiecte sunt cu adevarat bune, atunci vor primi o finantare de cel putin 5000 USD care sa le faca durabile.