​Unde se duc impozitele si taxele pe care le dau statului, din salariul meu? La aceasta intrebare incearca sa raspunda proiectul "Bani pierduti", care a ajuns in finala concursului Restart Romania. Este vorba despre o platforma online care "traduce pe intelesul fiecaruia sumele care se dispun, de exemplu, la asistenta sociala, la drumuri, la sanatate", a explicat pentru HotNews.ro Elena Calistru, lider de idei in cadrul proiectului. Platforma va informa si asupra modalitatilor pe care le avem la indemana, prin lege, pentru a schimba prioritatile acolo unde consideram ca nu sunt necesare, precizeaza aceasta.

Elena CalistruFoto: Arhiva personala

Rep: Descrieti-ne, pe scurt, proiectul dumneavoastra.

Elena Calistru: Proiectul, care initial se numea "Where's my lei man?", acum se va numi "Bani pierduti". Vorbeste despre necesitatea ca fiecare angajat sau fiecare intreprindere mica si mijlocie (IMM) sa stie unde se duc banii din taxele si impozitele pe care le plateste. Motiv pentru care proiectul informeaza asupra executiei bugetare si asupra politicilor bugetar-fiscale de o maniera prietenoasa, traducand pe intelesul fiecaruia sumele care se dispun la asistenta sociala, de exemplu, la drumuri, la sanatate, samd. De asemenea informeaza asupra modalitatilor pe care le avem la indemana, prin lege, pentru a schimba prioritatile acolo unde consideram ca nu sunt necesare. De exemplu, daca nu vrem un pationar intr-un sat de munte, legea bugetelor publice locale, la care putem participa prin dezbaterile publice, ne ofera posibilitatea de a spune: "nu, nu vrem pationar, haideti mai curand sa ducem acea investitie catre alta zona".

Rep: Care este problema pe care doriti sa o rezolvati prin aceasta platforma?

Elena Calistru: Problema este in principal una de intelegere a acestui mecanism, de care majoritatea dintre noi se fereste pentru ca el e complicat. Vorbim aici de milioane si milioane de lei, vorbim de un proces complicat de alocare a acestor fonduri, astfel incat nici angajatul, nici IMM-urile, nici start-up-urile nu au resursele pentru a intelege exact ce anume se intampla cu banii pe care ii platesc prin taxe si impozite si nici felul in care aceste prioritati se pot modifica, daca ei se coaguleaza intr-o structura care are legitimitate si are puterea de a face presiuni astfel.

Rep: De unde v-a venit ideea?

Elena Calistru: Din faptul ca nici macar ca absolventa de stiinte politice, nici macar ca om care are o groaza de prieteni finantisti nu reusesc sa inteleg de fiecare data care este procesul exact prin care banii din salariul meu se transforma in drumuri, in asigurari de sanatate sau in salarii ale functionarilor publici.

Rep: Cu ajutorul cui veti reusi sa explicati intregul traseu?

Elena Calistru: Cu ajutorul unei platforme. In prima faza ea este strict web, ne gandim si la niste solutii pentru mobil, dar deocamdata este web. Ma ajuta o echipa fantastica de programatori condusa de Microsoft Romania, din care fac parte 3 studenti care fac parte din programul Microsoft Student Partners; in termeni de comunicare, promovare, PR sunt ajutata de un mix dintre agentii, doi colegi de la Headvertising, doi colegi care ma vor ajuta cu partea de vizualizare a datelor de la Quick Data si un mentor pe partea de start-up-uri.

Rep: In ce-i priveste pe cei care vor introduce efectiv in cadrul platformei informatiile legate de drumul banilor…

Elena Calistru: Am reusit sa gasim o varianta prin care lucrurile acestea se vor realiza automat, in sensul ca primul ecran cu care se va intalni utilizatorul va fi cel in care isi introduce fie venitul lunar, fie cifra de afaceri, va selecta ulterior categoria din care face parte - adica daca este angajat, IMM, IMM roman sau strain - si fiind standardizata impozitarea pentru fiecare dintre aceste categorii reusim sa calculam, utilizand procentele care sunt alocate pentru fiecare dintre domeniile mari bugetare, cu exactitate cati bani din impozitul meu pe venit dintr-o luna s-au dus pe transporturi, spre exemplu.

Utilizatorii vor afla prin intermediul acestei platforme unde se duc banii pe care ei ii dau statului, prin impozite. Am reusit sa o dezvoltam intr-atat de mult incat, dincolo de aceasta vizualizare exacta a domeniilor largi, sa putem merge si mai in detaliu. Daca ne intereseaza, de exemplu, domeniul sanatate, ne ducem mai in profunzime cu alocarea bugetara si putem vedea exact cat anume ramane la Ministerul Sanatatii, cat anume se duce la administratiile publice locale prin structurile descentralizate si chiar si in mai detaliu acolo unde este cazul si unde avem chiar servicii foarte descentralizate, de exemplu cati bani se duc la un anumit spital, sa spunem.

Rep: Credeti ca exista resursele pe internet necesare pentru a aduna o comunitate responsabila in jurul acestei idei?

Elena Calistru: Eu cred ca exista si cred ca e important genul acesta de educatie civica, sa spunem, in legatura cu lucrurile care de obicei intereseaza foarte putini oameni specializati. Pentru ca vorbim totusi de banii nostri si de posibilitatea de a avea ulterior, prin aceasta informare, mai multe intrumente prin care ii putem responsabiliza pe cei care ii cheltuie.

Rep: Dincolo de valoarea informativa a platformei, ea va solicita si ajutorul comunitatii, in vreun fel?

Elena Calistru: Sigur ca da, pentru ca o parte importanta a platformei va fi si cea in care comunitatea se strange in jurul unor anumite prioritati de investitii pe care le doreste realizate. Reprezentand astfel o forta impreuna si stiind ca impreuna au, de exemplu, cateva mii de lei platite lunar sub forma de impozite - se pot duce altfel la dezbaterile publice. Ei pot astfel avea si mai multa legitimitate si o forta si mai mare de presiune pentru responsabilizarea lor.

Rep: Cand va fi implementat proiectul?

Elena Calistru: Ma astept ca procesul de constructie a platformei sa mai dureze inca vreo doua luni, pentru ca datele sunt disponibile si sunt informatii de interes public, in schimb formatul in care se afla ele ingreuneaza procesul. Vorbim de baze de date care trebuie transformate, astfel incat ele sa poata fi utilizate cum dorim.

Eu am mare incredere in faptul ca, desi vorbim de lucruri complicate si neprietenoase, toti, mai ales in aceasta perioada de criza, ar trebui sa fim mai atenti la felul in care sunt cheltuiti banii publici si deja suntem intr-un moment in care oamenii au inceput sa constientizeze ca au nevoie de genul acesta de control asupra cheltuirii banului public.

Rep: Care este totusi povestea din spatele proiectului?

Elena Calistru: Eu sunt ONG-ista de felul meu si m-am intrebat intotdeauna de ce nici societatea civila, nici cei care au expertiza in domeniu nu reusesc totusi sa stranga in jurul lor, pe subiectele acestea de maxima importanta, unde vorbim de multi bani publici, mai multe forte. Observand ca in Statele Unite ale Americii sau in Marea Britanie genul acesta de personalizare a ceea ce se intampla la nivel macro pentru cetateanul de rand este utilizata si exista o apetenta chiar mare pentru implicarea in genul acesta de proiecte, m-am gandit ca dat fiind acest context s-ar putea sa fie primit si la noi.

Citeste aici mai multe despre proiectul "Bani pierduti". In perioada 28-30 octombrie, zece proiecte care vor lupta impotriva coruptiei, a ineficientei politice si a deturnarilor de fonduri publice au fost transformate in platforme online de catre peste 60 de voluntari din IT si publicitate, in cadrul unui maraton de programare de 48 de ore. Printre cele zece proiecte - finaliste ale concursului Restart Romania - se afla si "Bani pierduti".

Companiile de IT care au decis sa sprijine pro-bono implementarea acestor proiecte sunt: Microsoft, Zitec, Yonder, HPC, NextRoot, Equilobe Software, Code Camp, Pras Consulting, ITSpark, BitStone si Transcent. Pe langa acestea, noua agentii de publicitate sustin de asemenea pro-bono implementarea proiectelor, printre care DDB, Branzas, Grey, Friends, Mercury 360, TreeWorks, The Cell, plus doua echipe cu oameni din mai multe agentii.

In 5 noiembrie 2011, platformele implementate online vor fi prezentate in cadrul Galei Restart Romania si cei 5 castigatori ai premiilor de cate 5000 USD vor fi alesi prin vot. HotNews.ro va transmite live acest eveniment.

***

Restart Romania este o platforma online, initiata de TechSoup cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, care permite cetatenilor sa-si defineasca problemele, sa vina cu idei care le pot rezolva, sa primeasca feed-back si apoi, daca acestea sunt bune, sa le vada transformate in proiecte online care pot schimba comunitatea. Si, daca aceste proiecte sunt cu adevarat bune, atunci vor primi o finantare de cel putin 5000 USD care sa le faca durabile.