Ambasada romana la Budapesta se ocupa sa ajute familiile victimelor accidentului rutier din Ungaria pentru a realiza toate formalitatile necesare, a declarat, luni, ministrul de Externe Teodor Baconschi, inainte de sedinta BPN al PDL, potrivit Agerpres.

Ministrul de Externe si-a exprimat parerea de rau pentru tragedia in urma careia si-au pierdut viata 14 persoane, printre care si cativa copii.

"Imi pare foarte rau ca s-a petrecut aceasta tragedie in care sunt implicati romani si soferul de TIR care era tot roman si si-au pierdut viata 14 oameni, intre care si cativa copii. Sigur ca nerespectarea normelor legate de traficul rutier international a provocat, de fapt, acest accident. Ambasada se ocupa sa ajute familiile pentru indeplinirea tuturor formalitatilor necesare", a declarat Teodor Baconschi.

Intrebat daca MAE se va implica in ajutorarea familiilor pentru repatrierea victimelor, Baconschi a precizat ca se actioneaza ca si in alte cazuri similare.

"Facem tot ce putem, institutional, dar sa vedem cum se organizeaza si familiile", a mai spus Teodor Baconschi.

Intrebat daca statul roman va suporta cheltuielile de repatriere, el a spus ca acest lucru nu se obisnuieste, insa "vom vedea daca avea fiecare asigurare. Facem un inventar in acest sens".

La randul sau, ministrul Administratiei si Internelor Traian Igas, nu a dorit sa faca vreun comentariu asupra acestui caz, precizand ca va exista o comunicare catre opinia publica in momentul in care atasatul de Interne de la Budapesta va transmite un raport complet.

Un tir care venea din Romania a izbit in plin un microbuz cu romani care veneau din Spania. Se pare ca soferul tirului a adormit la volan pentru ca, la locul accidentului, nu sunt urme de franare. 14 romani din microbuz au murit, intre care trei copii cu varste intre 7 si 14 ani. Una este in stare foarte grava.

Coliziunea a fost atat de puternica incat ocupantii vehiculului nu au avut nicio sansa de supravietuire, scrie hirado.hu. Ambii conducatori auto erau romani.

Romanii veneau de la munca din Spania si mergeau spre sudul Romaniei. Microbuzul, cu 15 pasageri, era inmatriculat in Spania si venea din Valencia.

Conditiile de trafic erau foarte bune, a spus Razvan Ciolca, de la Consulatul general al Romaniei in Ungaria, la Antena 3. Pasagerii din microbuz urmau sa ajunga in judetul Arges.

"Din datele preliminare consemnate de politistii maghiari, rezulta ca soferul TIR-ului romanesc a adormit la volan, a rupt parapetii despartitori ai sensurilor si a lovit in plin microbuzul care se deplasa regulamentar", a mentionat sursa citata potrivit Agerpres.

Potrivit Antena3.ro, microbuzul era dotat numai pentru 8 locuri.