Primii angajati ai fabricii Nokia din Jucu ce urmeaza sa fie disponibilizati au aflat duminica dimineata ca incepand cu data de 1 noiembrie nu li se vor mai prelungi contractele pe perioada determinata. Potrivit Mediafax, este vorba despre cateva zeci de angajati ai unor firme de recrutare - Trenkwalder si Lugera - care aveau contracte pe perioada determinata cu Nokia si care vor mai fi platiti si pentru lunile noiembrie si decembrie. Potrivit sursei citate, acesti angajati nu vor intra in programul de acordare a platilor compensatorii, negociat de sindicate si conducerea Consiliului Judetean Cluj cu sefii Nokia.

"Cateva zeci de angajati de la Nokia care aveau contracte pe perioada determinata au fost anuntati, duminica, de faptul ca sunt disponibilizati de la 1 noiembrie. Ei aveau contracte pe perioada determinata, iar aceste contracte nu li se mai prelungesc dupa 1 noiembrie. Erau angajati de doua firme de recrutare, Trenkwalder si Lugera, si lucrau pentru Nokia. Acestia vor primi salarii in lunile noiembrie si decembrie, chiar daca nu vor mai lucra la fabrica de la Jucu", a declarat liderul Sindicatului "Nokia Metal", Valentin Ilcas.

Un angajat al Nokia a declarat ca la 50 de muncitori care au iesit, duminica dimineata, din schimb li s-a cerut sa predea cheile de la dulapuri, halatele si au fost anuntati ca nu mai trebuie sa vina la lucru. Angajatii au mai fost anuntati ca vor primi inca doua luni salariu, in baza unui act aditional.

Potrivit sursei citate, angajatii Nokia au fost anuntati ca toti "externii" (persoane angajate de firmele Lugera si Trenkwalder pe perioada determinata in functie de volumul de comenzi ale Nokia) vor fi disponibilizati pana la 1 noiembrie: "Am fost anuntati ca angajatii externi, care au contract pe perioada determinata, vor fi concediati din 1 noiembrie", a declarat angajatul.

El a afirmat ca in total este vorba despre 200 de persoane, din care 50 au fost anuntate duminica, iar cei 200 de angajati externi au fost informati ca nu vor primi salarii compensatorii din partea Nokia, dar vor mai fi platiti inca doua luni, pentru noiembrie si decembrie, chiar daca nu mai vin la lucru.

Conform aceleiasi surse, in privinta celorlalti angajati ai Nokia, care raman in fabrica pana la finele anului, conducerea a anuntat ca vor fi platiti dublu pe lunile octombrie si noiembrie, iar despre platile compensatorii oamenii vor primi informatii saptamana viitoare.

Vineri, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, declara ca autoritatile judetene negociaza cu oficialii Nokia acordarea a 20 - 30 de salarii compensatorii pentru angajatii fabricii din Jucu care urmeaza sa fie disponibilizati si ca, in paralel cu negocierile purtate de institutie cu reprezentantii Nokia, au loc discutii intre sindicalisti si oficialii companiei finlandeze.