Competitia Restart Romania a intrat in faza de implementare. In perioada 28-30 octombrie, zece proiecte care vor lupta impotriva coruptiei, a ineficientei politice si a deturnarilor de fonduri publice sunt transformate in platforme online de catre peste 60 de voluntari din IT si publicitate, in cadrul unui maraton de programare de 48 de ore.

Competitia Restart RomaniaFoto: Hotnews

Cele zece proiecte sunt finalistele concursului Restart Romania, o platforma independenta, apolitica si sprijinita de ambasadele Statelor Unite, Marii Britanii, Austriei, Spaniei, Germaniei si Canadei la Bucuresti. Maratonul de programare Restart Romania marcheaza debutul unei noi etape a competitiei, cea de implementare a ideilor.

  • Click pe fotografie pentru a accesa FOTOGALERIA de la evenimentul de deschidere a Hackaton-ului Restart Romania

Restart Romania 6

FOTOGALERIE Hackaton-ul Restart Romania

Astfel, cele 8 companii IT si 7 agentii de publicitate care si-au oferit serviciile pro bono isi petrec sfarsitul de saptamana impreuna cu finalistii Restart Romania, transformand ideile lor in site-uri. Toti vor lucra sub presiunea timpului si a competitiei (numai 5 idei primesc finantarea de 5000 de dolari). Noua agentii de publicitate au decis sa sustina pro-bono implementarea acestor proiecte, printre care DDB, Branzas, Grey, Friends, Mercury 360, TreeWorks, The Cell, plus doua echipe cu oameni din mai multe agentii.

Chris Worman, director TechSoup Romania, a declarat ca "Restart Romania e-marathon este un eveniment foarte creativ: un maraton de programare in care peste 50 de profesionisti construiesc, contra cronometru, 9 proiecte sociale. Au la dispozitie doar 48 de ore pentru a dezvolta proiectele care au ajuns in finala competitiei Restart Romania. Suntem nerabdatori sa vedem cum va arata munca tuturor acestor voluntari extrem de talentati".

Todi Pruteanu, Business strategy manager, Microsoft Romania, partener principal Restart Romania e-marathon, a declarat: "Suntem parte din Restart Romania pentru ca tehnologia informatiei joaca un rol esential in transformarea Romaniei - de la modernizarea Statului, la impact in economie si la schimbare sociala".

Restart Romania este un proiect al organizatiei non-guvernamentale TechSoup Romania, realizat cu ajutorul unui grant acordat de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, care se bucura de sprijinul mediului diplomatic, al companiilor IT&C, al comunitatilor de programatori si al antreprenorilor online.

Initiata la inceputul lui august 2011, pe platformaconcursului Restart Romania au fost inscrise 104 idei, intentia competitiei fiind aceea de a cataliza si sustine miscarile civice dezvoltate online in Romania. In procesul jurizarii, primul criteriu de departajare a fost obiectivul definit al ideii inscrise. Au fost alese 30 de proiecte cu potential in lupta anticoruptie, respectarea legii, implicarea cetateanului in decizia politica si justitie sociala. Juriul, format din reprezentanti ai ambasadelor mai sus mentionate, ai mediului de afaceri si industriei IT, au decis selectarea celor zece proiecte finaliste ale concursului Restart Romania.

Pe parcursul a trei zile, intre 28 - 30 octombrie, in timpul Hackaton-ului Restart Romania, cele zece idei vor fi implementate de catre echipele de programatori impreuna cu cei zece finalisti. Prima versiune a celor zece site-uri va fi gata la sfarsitul acestei perioade. In 5 noiembrie 2011, platformele implementate online vor fi prezentate in cadrul Galei Restart Romania si cei 5 castigatori ai premiilor de cate 5000 USD vor fi alesi prin vot. HotNews.ro va transmite live acest eveniment.