Fostii directori adjuncti ai SRI Ionel Marin si Dumitru Zamfir precum si maiorul Catalin Miu au fost condamnati vineri de ICCJ la un an de inchisoare cu suspendare pentru fals in declaratii in dosarul privind inchirierea si ulterior cumpararea ilegala a unor locuinte RA-APPS, la preturi subevaluate, potrivit Mediafax.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis condamnarea generalilor in rezerva Ionel Marin si Dumitru Zamfir la un an de inchisoare cu suspendare pentru fals in declaratii. De asemenea, instanta suprema i-a achitat pe cei doi generali pentru o alta fapta de fals in declaratii, precum si pentru acuzatiile de inselaciune si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice.

La aceeasi pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare a fost condamnat si maiorul Catalin-Spiridon Miu, pentru doua fapte de fals in declaratii. Instanta a dispus achitarea maiorului Catalin-Spiridon Miu pentru inselaciune si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Generalul in rezerva Ion Popescu, colonelul (r) Virgil Turcu si locotenent colonelul Marian Panaitescu au fost achitati de magistratii instantei supreme pentru acuzatiile de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Instanta a mai dispus anularea contractelor de inchiriere si a contractelor de vanzare-cumparare a celor trei locuinte, incheiate intre Serviciul Roman de Informatii si Ionel Marin (in 18 martie 2005), Dumitru Zamfir (in 28 aprilie 2005 ) si Catalin-Spiridon Miu (in 21 martie 2001), precum si reintrarea celor trei imobile in patrimoniul SRI.

Magistratii ICCJ au mai decis ridicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobilelor detinute de Ionel Marin, Dumitru Zamfir si Catalin-Spiridon Miu. Instanta a stabilit confiscarea sumei de peste 730.000 de lei de la Catalin-Spiridon Miu.

Decizia poate fi contestata cu recurs.

In decembrie 2008, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) i-au trimis in judecata pe generalii in rezerva Ionel Marin si Dumitru Zamfir, precum si pe maiorul Catalin-Spiridon Miu, pentru inselaciune, fals in declaratii si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Alaturi de acestia au fost timisi in judecata generalul in rezerva Ion Popescu, colonelul (r) Virgil Turcu si locotenent colonelul Marian panaitescu, in sarcina carora s-au retinut trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.