"Am creat o procedura, numai pentru municipiul Bucuresti, pentru ca persoanele care nu sunt gasite la domiciliu de recenzori sa raspunda la recensamant printr-un sistem semi-online", au anuntat, vineri, reprezentantii Institutului National de Statistica, intr-o conferinta de presa. Ei au explicat ca masura este valabila numai pentru Bucuresti, unde multe persoane nu sunt gasite la domiciliu, iar recenzorii trebuie sa revina de mai multe ori.

Formularele de recensamant pot fi descarcate, pentru a fi completate de cetateni, de pe site-ul INS, de la sectiunea "Instrumentar". Dupa descarcarea si completarea lor, cetatenii au 3 optiuni: fie trimit formularele prin posta (destinatarul fiind Primaria de sector), fie le scaneaza si le trimit pe email Primariei de sector, fie le trimit prin fax la Primaria de sector.

Care sunt pasii pentru realizarea autorecenzarii:

1. Accesarea site-ului Recensamantului populatiei si locuintelor 2011 la adresa: www.recensamantromania.ro, sectiunea "Instrumentar" din meniul principal.

2. Accesarea si citirea cu atentie a ¬Procedurii pentru autorecenzare¬ pentru ca fiecare persoana sa cunoasca ce tipuri de formulare trebuie sa completeze si cum.

3. Descarcarea formularelor necesare a fi completate si imprimarea acestora.

4. Completarea raspunsurilor pe formulare (conform "Procedurii pentru autorecenzare"), cu pix cu pasta albastra sau neagra.

5. Modalitati de transmitere a formularelor completate:

- formularele completate si semnate olograf se pun in plic si se expediaza la sediul primariei sectorului Municipiului Bucuresti in raza careia se afla locuinta ce reprezinta resedinta persoanei.

- formularele completate si semnate olograf pot fi scanate si transmise prin e-mail la primarie la adresa specificata.

- formularele completate si semnate olograf pot fi transmise la primarie prin fax la numarul specificat.

Primaria Sectorului 1 - Sos. Bucuresti Ploiesti nr. 9-13, sector 1 (adresa) - registratura@primariasector1.ro (adresa email) - 021.319.10.06 (numar fax).

Primaria Sectorului 2 - Str. Chiristigiilor nr.11-13, sector 2 - infopublice@ps2.ro - 021.209.62.82.

Primaria Sectorului 3 - Str. Parfumului nr. 2-4, sector 3 - informatica@primarie3.ro - 021.326.50.70.

Primaria Sectorului 4 -Str. George Cosbuc nr. 6-16, sector 4 - primaria4@gmail.com - 021.337.33.10.

Primaria Sectorului 5 - Bd. Mihail Kogalniceanu nr. 7-9, sector 5 - drsmb.sector5@gmail.com - 021.314.49.90.

Primaria Sectorului 6 - Calea Plevnei nr. 147-149, sector 6 - recensamantpm6@yahoo.com - 021.529.84.46.

6. Persoana care opteaza pentru una din metodele de la a), b) sau c) este OBLIGATA sa transmita prin e-mail primariei sectorului corespunzator al Municipiului Bucuresti intentia de folosire a uneia dintre metodepentru a putea fi luata in evidentain mod corespunzator si sa nu mai fie vizitata de recenzor, respectand urmatorul model:

- Nume, prenume

- Adresa postala

- Adresa e-mail, numar telefon.

7. Formularele primite (prin oricare din cele 3 metode) la primarie vor fi repartizate pe circumscriptii de recensamant pentru a ajunge in posesia recenzorului care raspunde de sectorul de recensamant in care este arondata cladirea/locuinta pentru verificare, codificare si semnare si, apoi, cuprinderea in centralizatoare.

Bucurestiul, ultimul din tara la colectarea datelor

Potrivit ultimelor date centralizate de catre INS pe 26 octombrie, majoritatea judetelor din tara ating in medie undeva intre 68 si 71 de procente in ceea ce priveste colectarea datelor la recensamant.

In acest clasament, Bucurestiul este cel mai in urma, inregistrandu-se un procent de aproape 51%.

Potrivit datelor centralizate pe data de 26 octombrie, cele mai scazute procente la recensamantul populatiei il au Bucurestiul cu circa 51%, Ilfov cu circa 58%, urmat de Constanta (61%), Caras Severin si Timis, ultimele doua cu 64%. La polul opus se afla judetele Valcea (73%), Covasna (73%), Brasov (72%) , Bihor (71%), si Bistrita Nasaud (71%).

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, a precizat miercuri ca recensamantul in Bucuresti este mai in urma fata de media nationala pentru ca in Capitala densitatea populatiei este mult mai mare, dar si din cauza unor probleme cu care s-au confruntat recenzorii zilele acestea, printre care: Firmele de paza private, haitele de caini, "anumite zone din Sectorul 5", precum si populatia "de nationalitate asiatica" din Capitala.

Declararea CNP-ului, obligatorie. Cine nu-l declara va fi amendat

"Declararea CNP-ului este obligatorie. Recenzorii isi vor continua in ritm sustinut recenzarea in teren. Prin intensificarea lucrurilor, recenzorii vor obtine anumite rezerve de timp si vor putea in final sa revina la gospodariile care nu au declarat CNP-ul.", a declarat miercuri, directorul INS, Vergiliu Voineagu.

Voineagu a precizat clar ca persoanele care refuza sa-si declare CNP-ul la recensamant vor fi amendatesi a explicat ca cei care nu l-au declarat ca urmare a balbei purtatorului de cuvant al INS vor putea sa-l declare atunci cand vor fi vizitati din nou de catre recenzori.

Presedintele INS a tinut sa sublinieze ca toate persoanele care de acum inainte vor refuza sa declare CNP-ul la recensamant vor fi amendate conform legii.

Intrebat de mai multe ori de catre jurnalistii prezenti la conferinta de presa ce se va intampla cu persoanele care nu au dat CNP-ul din cauza balbei purtatorului de cuvant al INS si care nu vor fi gasite la domiciliu de catre recenzorii care vor reveni pentru CNP, Voineagu a evitat in repetate randuri sa dea un raspuns clar, precizand insa ca, potrivit legii, dosarele fara CNP vor fi amendate.

Institutul National de Statistica (INS) a subliniat din nou marti, 25 octombrie, ca exista o baza legala pentru colectarea Codului Numeric Personal (CNP-ul) la recensamant si ca romanii au obligatia de a prezenta aceste date catre recenzori. Conform legii, sustine INS, CNP-ul este o informatie obligatorie in programul de inregistrare si 'refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete' este contraventie, care se sanctioneaza cu amenda intre 1.500 lei si 4.500 lei.

Precizarile INS au venit dupa ce sambata, 22 octombrie, Vladimir Alexandrescu, purtatorul de cuvant al institutului a fost citat de catre Mediafax cu urmatoarea declaratie:

  • "Nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant daca dintr-un motiv sau altul nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat chiar si in absenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune", a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, Vladimir Alexandrescu.

Contactati marti, 25 octombrie, de catre HotNews.ro in legatura cu aceste declaratii, oficiali ai INS au precizat ca "declaratia de mai sus a fost gresit interpretata si ca prezentarea CNP este obligatorie".

"Exista obligativitatea prezentarii CNP, insa intelegem ca pot exista situatii in care posesorul actului de identitate l-a pierdut sau pot face dovada faptului ca nu dispun de acest act, caz in care recenzorii nu vor aplica amenzi, au precizat pentru HotNews.ro oficiali ai INS.

Mai mult, pe teren situatia pare sa fie alta. Mai multi cititori ne-au semnalat faptul ca exista recenzori care dau asigurari cetatenilor recenzati ca nu e neaparata nevoie sa isi precizeze CNP-ul. Acest comportament a fost confirmat si de un redactor HotNews.ro, care a primit vizita recenzorilor la data de 22.10.2011.