Regele Mihai I a decorat joi, in cadrul unei ceremonii desfasurate in Sala Regilor a Palatului Elisabeta, o serie de personalitati din Romania, Europa si SUA, cu ocazia zilei sale de nastere, relateaza Agerpres.

Decoratiile au fost acordate pentru sprijinul constant si loialitatea fata de interesele si valorile perene ale familiei regale in domeniile cultural, media, politic, civic, afacerilor si sportului.

Alaturi de Regele Mihai I, la eveniment au participat, din partea Casei Regale a Romaniei, altetele lor regale principesa Margareta, principele Radu, principesa Irina, principesa Maria, principele Nicolae si John Walker.

Mihai Firica, Camelia Csiki, Mioara Simcelescu si Alice Bourbon au fost decorati cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate.

Crucea Casei Regale a Romaniei I a fost acordata Asociatiei Yacht Club Regal Roman, cu prilejul implinirii a 90 de ani de existenta, tenorului Ion Piso, gazetarului Christian Mititelu si analistei Anneli Ute Gabanyi.

Victor Ciorbea, Ilie Nastase, Mihai Sora si Guy Pochelon, membru al Consiliul Regal, consilier privat al majestatii sale regele, au primit Decoratia Regala Nihil Sine Deo.

Profund emotionat, tenorul Ion Piso a marturisit ca aceasta decoratie este foarte importanta, pentru ca vine din partea celui care si-a dedicat viata binelui public.

"Numai virtutile regale pot sa puna mai presus interesele publice, in fata celor personale. Noi am pierdut sensul regalitatii, care inseamna nu egoism, ci altruism. Doar in acest fel tara noastra poate sa iasa din namol", a apreciat Ion Piso.

La randul sau, Victor Ciorbea a spus ca pentru el decoratia regala este cea mai importanta, fiind mai presus decat cele oferite de presedintele Frantei sau de o serie de state sud-americane.

"La vremea respectiva, in anii '90, am facut tot ce am putut face si voi incerca si pe mai departe sa servesc pe majestatea sa, Casa Regala si poporul roman", a afirmat Ciorbea.

Si Ilie Nastase a marturisit, cu lacrimi in ochi, ca apreciaza foarte mult acesta distinctie, mai ales ca vine din partea Regelui Mihai.

"Sunt emotionat, dar sunt emotii pozitive", a spus marele tenisman, mentionand ca stia protocolul regal de la ceremoniile de premiere de la Turneul de la Wimbledon.

De asemenea, majestatea sa a oferit calitatea de Furnizor al Casei Regale unui numar de sapte companii: SC Alcovin SRL, Rue du Pain, SC Sonimpex SRL, Boutique World Parfumeri, Akzo Nobel, Veb Imex Group SRL si Ioanei Sucu.

Ceremonia s-a incheiat prin oferirea titlului de cetatean de onoare al orasului Techirghiol Regelui Mihai de catre primaria acestei urbe.

Primarul liberal al Techirghiolului, Adrian Stan, a evocat cu acest prilej contributia hotaratoare a Regelui Carol I la ctitorirea principalelor institutii ale urbei si i-a prezentat fostului suveran o decizie a Consiliului Local prin care acesta il invita sa construiasca o resedinta de vara, 'in amintirea celei de la Balcic'.

De asemenea, Adrian Stan a informat ca potrivit unei hotarari a Consiliului Local in Techirghiol va fi ridicat un monument al regalitatii care sa-i evoce pe cei patru regi ai Romaniei.

La eveniment au fost prezenti, alaturi de primarul Techirghiolului, consilieri locali, reprezentanti ai Manastirii Sf. Maria, reprezentanti ai scolii, lumii de afaceri si Uniunii turco-tatare din oras.