Presedintele Institutului National de Statistica, Vergiliu Voineagu, a fost chemat la Guvern pentru a prezenta ministrilor, in sedinta de miercuri, explicatii privind problemele aparute in derularea recensamantului si a fost amenintat de premierul Emil Boc cu demiterea daca situatia nu e remediata.

"A fost o discutie tensionata in Guvern, seful INS fiind chemat sa prezinte o informare membrilor Executivului privind situatia la zi a desfasurarii recensamantului", au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Potrivit acestora, premierul a transmis ca este extrem de nemultumit de modul in care recensamantul a fost organizat si desfasurat pana in prezent si l-a amenintat pe presedintele INS ca va fi demis daca problemele nu vor fi remediate.

"Ceea ce s-a intamplat este forma suprema a incompetentei", i-a spus Boc lui Voineagu, cerandu-i ca problema CNP-urilor sa fie remediata cu "minim de disconfort", au relatat sursele prezente la discutie.

Presedintele INS a sustinut ca baza legala pentru preluarea Codului Numeric Personal in procesul de recenzare a populatiei este articolul 12 din OU 36/2007.

Sursele citate au mai aratat ca membrii Guvernului au discutat si despre faptul ca mii de persoane inscrise ca recenzori s-au retras saptamana trecuta, invocand diverse motive, intre care si acela ca somerii care participa la aceasta activitate ar trebui sa renunte la indemnizatia de somaj in perioada respectiva.

Premierului Emil Boc i s-a prezentat insa o informare din care rezulta ca in aceasta situatie s-ar afla doar 605 persoane, concluzia fiind ca in aceste conditii nu se justifica emiterea unui act normativ care sa modifice aceasta regula.

Seful INS, Vergiliu Voineagu, a precizat, miercuri, ca declararea CNP-ului la recensamant este obligatorie, sustinand ca discutiile privind lipsa sanctiunilor daca aceasta informatie nu este furnizata au fost generate de purtatorul de cuvant al INS, "pregatit insuficient", care a fost destituit.

Voineagu a spus ca, in acest context, institutia a revenit si subliniat ca declararea CNP-ului este obligatorie.

Potrivit acestuia, persoanele care refuza sa-si declare CNP la recensamant vor fi amendate conform legii, iar cei care nu l-au declarat ca urmare a balbei purtatorului de cuvant al INS vor trebui sa-l declare la o doua vizita a recenzorilor.

Intrebat daca persoanele care nu au dat CNP-ul nu vor mai fi gasite acasa la domiciliu, Voineagu a raspuns ca si acestea vor fi amendate.

Sambata, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Institului National de Statistica, Vladimir Alexandrescu, declarase ca persoanele care refuza sa-si declare Codul Numeric Personal (CNP) la recensamant pot fi inregistrate si fara acesta si nu risca absolut nicio sanctiune.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a precizat, marţi, că, în cadrul procesului de recenzare, colectarea codului numeric personal este stipulată prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG 34/2011 pentru modificarea şi completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din România în anul 2011.