Regele Mihai I a fost ovationat indelung, marti seara, de aproape o mie de romani, la Opera Nationala din Bucuresti, unde a participat la spectacolul de gala organizat cu prilejul implinirii a 90 de ani de viata, potrivit Agerpres. "Regele Mihai", "Traiasca Regele", "Regele si Patria", "Monarhia salveaza Romania", "Romania", "Multi ani traiasca", au fost lozincile scandate de cei veniti in fata cladirii, majoritatea tineri, pentru a-l saluta si felicita pe fostul suveran. Regele Mihai a fost insotit de regina Ana, principesa Margareta si principele Radu.

Regele Mihai si Regina AnaFoto: AGERPRES

Ei purtau steaguri si stegulete cu stema regala si au continuat sa scandeze si dupa intrarea regelui in sala de spectacol, unde, de altfel, fostul suveran a fost primit cu aceleasi manifestari de simpatie, carora le-a raspuns cu caldura.

Anterior sosirii regelui, pe covorul rosu din fata Operei au pasit regina Ana, reprezentanti ai Caselor regale europene si din Asia, printre invitati aflandu-se regina Sofia a Spaniei, regele bulgarilor, regele Carl Gustaf si regina Silvia ai Suediei, principele Georg Friedrich si principesa Sophie a Prusiei, principesa Alexandra a Belgiei, principesa Irini a Greciei, principele si principesa de Savoia - ducele si ducesa de Aosta, principesa Muna al Hussein a Iordaniei si Marele Duce de Luxemburg.

Casa regala din Liechtenstein a fost reprezentata de principesele Margarita si Isabelle, Casa regala din Portugalia de Ducele si Ducesa de Braganza si Casa Regala a Rusiei de Marea Ducesa Maria si Marele Duce George.

De asemenea, invitatiei Casei Regale a Romaniei au raspuns principele Karel Schwarzenberg, ministrul Afacerilor Externe din Republica Ceha, baronul Axel de Sambucy de Sorgue din Franta si arhiduci si ducese din Austria.

La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai Familiei Regale a Romaniei, membri ai corpului diplomatic acreditati la Bucuresti, politicieni, academicieni, oameni de cultura si de afaceri din tara noastra.

Printre cei mai aplaudati de cei prezenti in fata Operei au fost regina Ana, regina Sofia a Spaniei, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, Nuntiul Apostolic in Romania si Republica Moldova, Monseniorul Francisco-Javier Lozano, Arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti, Monseniorul Ioan Robu, dar si oameni politici: Adrian Nastase, Mircea Geoana, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Theodor Paleologu, Victor Ciorbea si Calin Popescu-Tariceanu.

Invitatii regelui i-au urmarit, intr-un spectacol de exceptie, pe artistii Nelly Miricioiu, Teodor Ilincai si Vlad Mirita, aplaudati de public, care au evoluat alaturi orchestra ONB si a Muzicii Reprezentative a Ministerului Apararii Nationale.

Spectacolul a fost deschis cu "Luarea Plevnei", de Anton Kratochwill, una dintre melodiile preferate ale regelui Mihai, piesa care apare si pe CD-ul intitulat "Muzica Regelui", lansat luna trecuta in cadrul seriei de evenimente organizate de Casa Regala cu ocazia zilei regelui.

Au urmat arii din opere semnate de Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, dar si "Marsul Carol I" de Iosif Ivanovici, "Poema Romana" de George Enescu, care se incheie cu "Imnul Regal", "Marsul Triumfal Aida", din opera omonima de Verdi, "Nunta lui Figaro".

Gala a putut fi urmarita in parcul din fata Operei, unde Primaria Municipiului Bucuresti a instalat ecrane si sistem de amplificare.

La plecare, dupa incheierea spectacolului de gala, regele i-a salutat din nou de pe treptele Operei si din masina pe cei care l-au asteptat pentru a-si manifesta inca o data simpatia.

Seara s-a incheiat cu un dineu oficial in onoarea regelui Mihai I la Palatul CEC, la care au luat parte alaturi de fostul suveran si regina Ana si ceilalti membri ai Familiei Regale si ai Familiilor Regale din Europa si din Asia, invitati din strainatate.