Presedintele Traian Basescu va participa la ceremonia militara organizata cu prilejul Zilei Armatei Romaniei, la Monumentul Eroilor militari romani cazuti la datorie, din Parcul Tineretului din Capitala, incepand cu ora 09.15, informeaza Administratia Prezidentiala.

Ministerul Apararii Nationale organizeaza, marti, cu ocazia Zilei Armatei Romaniei, ceremonii militare si activitati comemorative in toate garnizoanele de tara, activitati cultural-artistice si sportive, potrivit Agerpres.

Ministrul Gabriel Oprea va participa, marti, incepand cu ora 9.00, la ceremonia militara organizata de Ziua Armatei Romaniei, la Monumentul Eroilor militari romani cazuti la datorie, amplasat in Parcul Tineretului din Bucuresti si incepand cu ora 12.30, la ceremonia de la sediul Brigazii 6 Operatii Speciale din Targu Mures.

Potrivit MApN, Ziua Armatei Romaniei va fi sarbatorita prin arborarea Drapelului National la toate sediile institutiilor militare, ridicarea Marelui Pavoaz la bordul navelor militare maritime si fluviale si prin organizarea unor ceremonii militare si activitati comemorative in toate garnizoanele din tara, in teatrele de operatii si in tarile in care Romania are acreditati atasati ai apararii.

In Capitala, incepand cu ora 11.00, vor mai avea loc ceremonii militare la Monumentul Eroilor din al II-lea Razboi Mondial, amplasat in fata Universitatii Nationale de Aparare ''Carol I'' si la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol.

Militarii Regimentului 30 Garda ''Mihai Viteazul'' vor desfasura o ceremonie de retragere cu torte, incepand cu ora 18.30, pe traseul Palatul Cercului Militar National, Bulevardul Regina Elisabeta, Piata Operei, Piata Leu, Bulevardul General Vasile Milea.

Statele majore ale categoriilor de forte ale armatei, comandamentele, marile unitati si unitatile militare de pe intreg teritoriul tarii organizeaza, cu acest prilej, Ziua Portilor Deschise si activitati cultural-artistice si sportive, simpozioane, intalniri cu veteranii de razboi, expozitii, gale de filme si spectacole.

In tarile in care Romania are acreditati atasati ai apararii se vor organiza expozitii de carte, de publicatii si fotografie, cu tematica militara, precum si ceremonii de depuneri de coroane si jerbe de flori la cimitire si monumente ale ostasilor romani.

Militarii romani din teatrele de operatii vor sarbatori Ziua Armatei prin organizarea unor ceremonii militare si a unor activitati culturale si sportive la care vor fi invitati si parteneri din coalitiile multinationale.

25 octombrie 1944, Ziua Armatei Romane, semnifica data eliberarii totale a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupatie si administratie straine.

Acesta a fost singurul obiectiv strategic national, realizat efectiv de Armata Romana pe campul de lupta, recunoscut juridic in art. 2 al Tratatului de Pace dintre Romania si Puterile Aliate si Asociate, incheiat la 10 februarie 1947.

Eliberarea intregului teritoriu national s-a obtinut prin lupta eroica a peste 525.000 de militari angajati nemijlocit in lupta, intre 23 august si 25 octombrie 1944. Dintre acestia au fost ucisi sau raniti circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Eliberarea partii de nord-vest a Romaniei nu a insemnat si incetarea luptelor duse de Armata Romana, care a continuat razboiul antifascist alaturi de puterile Natiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei si Austriei, pana la victoria finala. 'Ajunse la frontiera din 1940, diviziile noastre - mentiona comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 - sunt gata de un nou efort si de noi lupte alaturi de marii nostri aliati, pana la infrangerea totala a fortelor germano-maghiare'.

Ziua Armatei Romane a fost instituita prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, cand Ziua Fortelor Armate a fost mutata din 2 octombrie (Decretul nr. 125/20 iulie 1951, care instituia Ziua Fortelor Armate ale R.P.R.), in data de 25 octombrie. In Decret nu se face nicio referire explicita la motivul acestei decizii.