Guvernul va trebui sa ia masuri pentru reducerea masiva a cheltuielilor cu bunurile si serviciile ale administratiei centrale si locale, pentru a se incadra intr-o tinta de deficit bugetar mult mai mica de 3% in sistem ESA pe anul 2012, au declarat, luni, pentru Agerpres, surse guvernamentale.

"Chiar daca au mai fost facute reduceri de cheltuieli, cum au fost cele privind limitarea fondurilor pentru carburant in administratie, se mai pot face rationalizari. Mai ales in administratia locala este spatiu pentru rationalizarea cheltuielilor", au precizat sursele. Totodata, in 2012, cheltuielile vor fi reduse masiv in companiile de stat, inclusiv prin disponibilizari, pentru atingerea unei tinte reduse de deficit bugetar, in conditiile in care prin sistemul de calcul ESA (European System of Accounts) la deficitul bugetar sunt luate in considerare si pierderile companiilor de stat, au mai spus sursele.

De asemenea, ele au aratat ca se reduc substantial sansele ca pensiile sa fie indexate, iar salariile bugetarilor majorate, daca se va stabili o tinta de deficit bugetar de 1,7% din PIB in anul 2012.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, dupa o discutie cu premierul Emil Boc, alti membri ai Cabinetului si cu guvernatorul Bancii nationale, Mugur Isarescu, ca bugetul pe anul 2012 va trebui sa abordeze o tinta de deficit mult mai mica de 3% din PIB.

"Trebuie revizuita tinta de deficit. Datorita costurilor de finantare este bine sa abordam bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de trei procente calculate pe ESA. Cat va fi acest mult mai mic, trebuie sa analizeze Guvernul si sa gaseasca solutii de diminuare a nevoii de imprumut de pe piata interna si externa" a spus Basescu. El a precizat ca ar putea fi discutata reducerea deficitului bugetar de la 4,4% din PIB in anul 2011 la 1,5-1,7% din PIB in anul 2012.

"Trebuie gasite solutiile cu cel mai mic impact asupra populatiei, atunci cand discutam de reducerea deficitului de la 3% pe ESA, sa spunem, la 1,5% - 1,7%, undeva aici, poate. Poate. Nu o luati ca fiind batuta in cuie. Este o speranta doar. Guvernul trebuie sa analizeze unde sunt lucruri care pot fi explicate si facute, dar va repet, in niciun caz nu se pune problema reducerii de pensii sau reducerii de salarii", a precizat seful statului.