Presedintele Traian Basescu a precizat ca mesajul sau la Consiliul European de toamna, care va avea loc duminica, la Bruxelles, este acela ca, desi o tara si-a luat la timp masurile de austeritate, are cresterea economica pusa sub semnul intrebarii, din cauza intarzierilor in deciziile statelor din zona euro.

"Acum n-am ajuns noi sa dam cu piatra in zona euro, dar conjunctural, de aceasta data, desi Romania a luat masuri pe care romanii le-au suportat extrem de greu in 2010, suntem in dificultate, din cauza unor state din zona euro. Altele se prefigureaza a nu avea crestere economica din cauza datoriilor foarte mari, ceea ce ne face sa avem o estimare redusa de crestere pentru anul viitor, altele au banci foarte multe in Romania si nu stim ce se va intampla cu ele. Deci, suntem in situatia in care eu cred ca trebuie sa ne aparam, sa spunem lucrurile deschis. Si imi permit sa fac un apel si la presa. Chiar daca pasiunea este sa decredibilizam cat se poate acest Guvern sau aceasta putere, poate puteti trece peste asta. Sa observati realitatile. O tara care si-a luat la timp masurile de austeritate are cresterea economica pusa sub semnul intrebarii, din cauza intarzierilor uriase in deciziile celor din zona euro. Se supara, nu se supara, acesta este adevarul si as vrea ca mesajul meu sa ajunga acolo inainte de Consiliu", a declarat Basescu, potrivit Agerpres, inaintea plecarii la Consiliul European de toamna, care are loc duminica la Bruxelles.

Legat de consolidarea unei guvernante economice solide si integrate, Basescu subliniaza ca este nevoie de punerea in functiune a mecanismelor de prevenire si supraveghere, pentru ca, spune el, cel mai mare platitor al facturii economice a statelor care nu respecta disciplina criteriilor de la Maastricht nu sunt statele din zona euro, ci cele din afara ei.

"Ori, masurile de prevenire ni se par extrem de importante, pentru ca nimeni sa nu mai fie in situatie dificila pentru ca altii n-au respectat regula. Si Romania a fost o tara care n-a respectat regula, dar a platit ea, n-a platit nici Germania, nici Franta, nici Grecia. Pentru dezastrul de guvernare din 2008, am platit noi, in 2009 si 2010. N-am transferat costurile proastei guvernari din Romania in alta parte, pentru ca nu am avut cum, nefiind in zona euro", a adaugat seful statului.

El a mai afirmat ca Romania va avea, din acest punct de vedere, o pozitie pozitiva in ceea ce priveste luarea tuturor masurilor care vizeaza punerea sub control a modului de cheltuire a banilor in zona euro si in zona non-euro, punerea sub control a bugetelor nationale, precum si punerea sub supraveghere a tuturor statelor, in asa fel incat sa se poata actiona preventiv.

Potrivit sefului statului, un alt subiect ce va fi pe agenda Consiliului European este legat de concentrarea eforturilor asupra politicilor care favorizeaza stabilitatea si cresterea, de dezvoltarea pietei unice de energie, a pietei unice a fortei de munca sau de cresterea ratelor de co-finantare pe care UE le acorda statelor nou intrate.

"Va trebui sa discutam despre simplificarea normelor legate de achizitiile publice. Aici va pot spune o situatie care afecteaza profund Romania. Am construit tot sistemul de utilizare a banilor europeni conform solicitarilor CE din 2007 si pana acum. In cursul lunii iunie s-a facut un mic audit si au venit exigente, altele, poate mai explicite, poate mai clare, in asa fel incat sa satisfaca exigentele CE pentru continuarea finantarii. Intrebarea mea este de ce aceste lucruri nu au fost clar explicate de la bun inceput, iar Guvernul Romaniei a organizat niste institutii care anul acesta in iunie abia, s-a constatat ca trebuie imbunatatite? Nu pot sa nu observ coincidenta, ca am ramas fara o sustinere financiara a proiectelor cu bani europeni, ca a trebuit sa imprumutam bani de la banci cu dobanzi foarte mari", a spus Basescu.