Presedintele Traian Basescu va participa duminica, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de toamna, unde se va discuta despre modalitatile de consolidare a guvernantei economice europene, fiind de asteptat ca partea romana sa aduca in discutie si subiectul intrarii in spatiul Schengen, scrie Mediafax.

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va participa duminica, 23 octombrie a.c., la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de toamna. Agenda reuniunii este dominata de situatia economica la nivel european, urmand a fi dezbatute modalitatile de consolidare a guvernantei economice europene si de intarire a disciplinei fiscale in statele membre", informeaza Presedintia.

O decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen a fost amanata, in 21 septembrie, in Consiliul JAI. Presedintia poloneza a sustinut intens adoptarea unei decizii pozitive. Insa, in urma blocajului generat de pozitia inflexibila a Olandei, la care s-a raliat si Finlanda, Polonia nu a supus chestiunea la vot, evitand practic o decizie negativa, care ar fi facut necesara reluarea unei parti a procedurii juridice de aderare.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, declara, intr-un interviu la inceputul lunii octombrie, ca Romania va mentine chestiunea aderarii la Schengen pe ordinea de zi, presedintele urmand sa o abordeze la Consiliul European din aceasta luna.

Pe 4 octombrie, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, s-a declarat extrem de rezervat in a da o perspectiva optimista privind o viitoare decizie legata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen, avand in vedere ca cel putin un stat membru este extrem de reticent in legatura cu aceasta aderare.

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a amintit, pe 12 octombrie, la o intalnire cu presedintele UE, intentia Romaniei de a aborda, la Consiliul European, chestiunea aderarii Romaniei la spatiul Schengen si a pledat pentru aplicarea nediscriminatorie a regulilor de aderare la zona Euro.