Colectarea codului numeric personal (CNP) in procesul de recenzare a locuintelor si populatiei care a inceput joi, 20 octombrie, are baza legala, toate informatiile stranse vor fi utilizate numai in cadrul sistemului informatic statistic national (in interiorul retelei VPN criptat), iar la un an dupa incheierea prelucrarii, formularele cu datele individuale vor fi distruse fizic, a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS). Mai mult, a mai precizat institutia, recenzorii care nu respecta confidentialitatea datelor risca amenzi intre 2000-5000 lei, cu posibilitatea agravanta in cazul in care nerespectarea confidentialitatii are aspecte penale. Anuntul vine la o zi dupa ce mai multi lideri PSD au declarat ca prelucrarea CNP-ului ar fi ilegala si un instrument de frauda electorala.

  • " (...) in procesul de prelucrare informatiile vor fi utilizate numai in cadrul sistemului informatic statistic national (in interiorul retelei VPN criptat). La un an dupa incheierea prelucrarii, formularele cu datele individuale vor fi distruse fizic, conform normelor si procedurilor legale. Informatiile furnizate de populatie vor fi utilizate exclusiv in scop statistic, ele nu  vor fi comunicate altor institutii si nu vor putea fi folosite, in nicio situatie, de alte institutii (in scopuri de impozitare/taxare fiscala, de ingradire sau limitare a unor drepturi, de pierdere a cetateniei etc)", se arata intr-un comunicat dat vineri de Institutul National de Statistica.

Institutia a mai precizat ca in procesul de prelucrare al datelor, informatiile sunt ulterior anonimizate, numele si prenumele persoanelor nu sunt inscrise in baza de date, iar recenzorii sunt obligati sa pastreze confidentialitatea datelor. In caz contrar acestia risca "amenzi intre 2000-5000 lei, cu posibilitatea agravanta in cazul in care nerespectarea confidentialitatii are aspecte penale".

INS despre baza legala pentru prelucrarea CNP-ului la Recensamant

Institutul a subliniat ca exista baza legala pentru colectarea CNP-ului in procesul de recenzare "prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr 34/2011 pentru modificarea si completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensamantului Populatiei si al Locuintelor din Romania in anul 2011.

Art.2. - (1) "Persoanele [ ....] sunt obligate sa furnizeze, pe propria raspundere, persoanelor care efectueaza inregistrarea in formularele de recensamant datele si informatiile prevazute in programul de recensamant.

(2) Nerespectarea prevederilor alin.(1) atrage raspunderea contraventionala a celor vinovati."

Articolul 12 din OUG 34/2011 precizeaza:

"In vederea asigurarii exhaustivitatii inregistrarii persoanelor si a calitatii datelor, la recensamant sunt prelucrate codul numeric personal, precum si etnia, religia si limba materna, cu respectarea prevederilor Legii nr 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare".

Colectarea CNP-ului este motivata printre altele de faptul ca reprezinta o "masura de asigurare a exhaustivitatii datelor inregistrate si de verificare a calitatii datelor, astfel incat sa se evite omisiunile sau dubla inregistrare, precum si un mod mai usor de prelucrare a datelor.

Politicieni PSD au acuzat ca prelucrarea CNP-ului in Recensamant este ilegala si instrument de frauda electorala

Precizarile INS vin la o zi dupa ce mai multi lideri PSD au cerut populatiei sa nu isi divulge Codul Numeric Personal in cadrul raspunsurilor la intrebarile recenzorilor, acestia acuzand PDL ca, prin solicitarea "ilegala" a CNP, ar urmari sa isi faca o baza de date pentru a frauda alegerile.

Senatorul PSD Georgica Severin a precizat ca CNP-ul poate fi solicitat doar de catre autoritatile abilitate si in niciun caz de catre recenzori, care comit o ilegalitate daca pun intrebari legate de acesta.

Fostul premier PSD Adrian Nastase a scris pe blogul sau ca "puterea pedelista nu rateaza nimic, reusind si de aceasta data sa deturneze semnificatia celei mai importante masuratori statistice a populatiei intr-un instrument de furt al identitatii si frauda electorala prin impunerea declararii Codul Numeric Personal".