Unii dintre recenzorii care au mers in cartiere din Ploiesti locuite de romi au intampinat probleme, fiind agresati verbal, iar in aceste conditii consilierul primarului pe probleme ale romilor le-a propus recenzorilor sa fie insotiti de membri ai etniei care sa ii ajute sa comunice cu oamenii, relateaza Mediafax.

Potrivit secretarului municipiului Ploiesti, Oana Iacob, cativa dintre recenzorii desemnati sa faca recensamant in cartiere din oras populate in special de romi au avut probleme, fiind agresati verbal de oameni care nu au vrut sa colaboreze si sa faca publice datele necesare efectuarii recensamantului.

In aceste conditii, consilierul primarului municipiului Ploiesti pe probleme ale romilor a pus la dispozitia recenzorilor o lista cu reprezentanti ai acestei etnii care sunt dispusi sa ii insoteasca pe recenzori si sa discute cu cei care nu vor sa colaboreze si care devin agresivi.

"Nu au fost cazuri de agresiune fizica, au fost doar cazuri de agresiune verbala. Daca de acum inainte intampina astfel de probleme, recenzorii pot apela la persoanele desemnate de consilierul primarului, acestia insotindu-i benevol pe recenzori", a afirmat Oana Iacob.

Secretarul municipiului Ploiesti a precizat ca in "foarte putine" cazuri ploiestenii au refuzat sa ii primeasca in casa pe recenzori, spunand ca vor merge ei la sediul primariei pentru a-i ajuta pe acestia sa completeze formularele.

"Daca astfel de cazuri se repeta, vom ajunge sa blocam activitatea primariei. Oamenii pot fi recenzati la sediul primariei doar in cazuri speciale", a spus Oana Iacob.

Aceasta a mai precizat ca unii dintre ploiestenii care au fost de acord sa ii primeasca pe recenzori au refuzat sa faca public codul numeric personal, motivand ca au vazut in presa ca acest lucru nu este obligatoriu.

"Este un fenomen pe care nu il putem controla", a spus secretarul municipiului Ploiesti referindu-se la cei care refuza sa spuna CNP-ul.

O alta problema intampinata de cei care fac recensamantul la Ploiesti este legata de faptul ca unii oameni nu au incredere ca persoanele care vin la usile lor sunt recenzori.

"Suna la dispeceratul primariei sau chiar la 112 si intreaba numele recenzorilor care vin la ei", a spus Oana Iacob.

In ceea ce priveste modul in care decurge recensamantul in restul judetului Prahova, directorul adjunct al Directiei Judetene de Statistica Prahova, Petre Baciu, a declarat pentru Mediafax ca nu au fost intampinate probleme "deosebite" intrucat, in masura posibilitatilor, recenzorii au fost desemnati astfel incat sa faca recensamantul in cartierul sau in zona in care locuiesc.

"Cand oamenii il stiu pe recenzor, sunt vecini cu el, nu intampina opozitie si nici nu apar probleme", a spus Petre Baciu.

In judetul Prahova sunt implicati in realizarea recensamantului 4.635 de recenzori, recenzori-sefi si responsabili de circumscriptie, dintre acestia 1.346 fiind in Ploiesti.

Recensamantul populatiei si locuintelor a inceput in 20 octombrie si se va desfasura pana in 31 octombrie, iar primele date vor fi facute publice cel tarziu la sfarsitul lunii ianuarie 2012.