Presedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, a declarat, joi, ca UDMR nu a avut grija de intrebarile din chestionarul pentru recensamantul populatiei, informeaza Agerpres. Drept consecinta etniile ungur/maghiar, secui si ceangau apar cu coduri diferite si vor fi, astfel, indexate separat in centralizator.

"Avem o singura problema, si asta vizeaza pregatirea recensamantului si aici avem intrebari la adresa UDMR vizavi de pregatirea acestui proces, si aici ma refer la intrebarile din chestionar, cand se vorbeste despre ungur, maghiar, secui si ceangau separat. Cu toate ca este o intrebare deschisa, dar ca si cod anume dupa care se aduna toate optiunile care se vor exprima, acolo sunt mai multe categorii. Acest lucru este deranjant, credem ca aici este o intentie nu prea pozitiva din partea guvernantilor si aici nu intelegem ce pazeste UDMR cand este la guvernare", a spus Szasz Jeno cu ocazia unei conferinte de presa sustinute la Targul Mures.

In acest context, presedintele PCM si-a manifestat nedumerirea fata de campania intensa dusa de UDMR in Harghita, Covasna si Mures, prin care Uniunea le cere maghiarilor sa isi declare etnia in cadrul recensamantului.

"Ca esti la Bucuresti si nu au grija de pregatirea chestionarului si dupa aceea vii acasa si spui ca trebuie sa te declari maghiar, cand la Bucuresti nu ai facut totul pentru a nu exista aceasta posibilitate de a gresi. Si ungurul, si secuiul, si maghiarul toti suntem maghiari (...) Pana cand olteanul, moldoveanul, dobrogeanul, banateanul, maramureseanul nu au coduri separate, nici secuii nu ar trebui sa aiba un cod separat in acest chestionar. Pana la urma am fost nevoiti sa facem cea mai mare campanie unde suntem cei mai multi, in Secuime", a declarat Szasz Jeno.

In Manualul personalului de recensamant pus la dispozitie de Institutul National de Statistica, se mentioneaza ca etnia maghiara, ungara, etnia secuiasca si etnia ceangau vor aparea ca trei etnii diferite in statisticile oficiale romanesti. "Recenzorul are obligaţia să respecte întocmai denumirile de etnii pe care populaţia le-a declarat - în deplină libertate - la recensământ. Ca atare, se interzice cu desăvârşire recenzorilor să asimileze denumirile de etnii declarate, cu alte etnii. Astfel, dacă unele persoane au declarat etnia «sas»,«secui», «lipovean»,«rutean» etc., recenzorul va centraliza aceste persoane pe rândurile în care sunt înscrise aceste denumiri şi nu le va include pe rândurile «germani», «maghiari», «ruşi», «ucrainenetc." se mai arata in Manualul personalului de recensamant.

"Vor fi altele, o entitate separata, care dupa cunostintele noastre istorice este un fals", a spus presedintele PCM facand referire la aceasta separatie.

In decursul zilei de joi, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a adus si el in discutie chestiunea declararii etniei in cadrul recensamantului. Acesta le-a recomandat maghiarilor sa-si declare identitatea nationala si nu pe cea regionala, deci sa spuna ca sunt unguri si nu secui sau ceangai, informeaza agentia de presa citata.

In perioada premergatoare recensamantului, mai multe formatiuni politice si civice maghiare au desfasurat campanii de informare ai membrilor comunitatii prin care au subliniat ca este importanta ca membrii sa se declare maghiari.

Campania Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CMNT) s-a derulat sub sloganul "Am fost, suntem si vom fi. E bine sa fii maghiar". Partidul Civic Maghiar a distribuit 250.000 de carti postale in judetele Covasna, Harghita si Mures pe care scria "Raportez: sunt maghiar!", iar campania UDMR a avut ca generic "Fiecare maghiar conteaza".

Presedintele PCM a indicat si ca a fost informat joi de colegii sai de partid din Sfantu Gheorghe, ca a circulat un fluturas, aproape identic cu cel al partidului, realizat de autori necunoscuti, in care sloganul "Raportez: sunt maghiar!" este inlocuit cu "Raportez: sunt secui". Szasz Jeno adaugat ca a fost facut un denunt penal la Procuratura din Sfantu Gheorghe in legatura cu pliantul copiat ce invita la auto-identificarea ca secui.