Lanny Breuer, adjunctul procurorului general al Statelor Unite, sustine intr-un interviu acordat HotNews.ro ca numarul cazurilor de infractiuni informatice comise de romani si care au victime cetateni americani a crescut in ultima perioda, dar ca exista si o colaborare buna cu autoritatile romane. "Niciun criminal, fie ca traieste in SUA, fie in Romania, nu trebuie sa simta ca bunurile obtinute pe cai ilicite nu pot fi confiscate", a declarat oficialul american, referindu-se la dezbaterea din Romania pe marginea confiscarii averilor si la beneficiile obtinute de romanii care comit infractiuni de ciminalitate informatica.

  • Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, despre cresterea numarului de cazuri penale si programul de ridicarea a vizelor: Numarul cazurilor penale nu ajuta, dar faptul ca aveti capacitati de aplicare a legii din ce in ce mai puternice este benefic in eforturile de a obtine ridicarea vizelor.

HotNews.ro: As dori sa stiu daca exista o crestere sau o diminuare a numarului de fraude bancare, comerciale, legate de furt din ATM-uri, phishing, anunturi false pe eBay care au avut victime cetateni americani si care au fost comise de romani in ultimi ani?

Lanny Breuer:Cred ca raspunsul este ca exista. Criminalitatea cibernetica reprezinta o provocare enorma atat pentru Romania, cat si pentru SUA. In SUA exista o mare sensibilitate fata de acest tip de criminalitate. Trebuie sa mentionez ca FBI crede intr-adevar ca suntem sprijiniti de autoritatile romane. Cred ca parteneriatul nostru cu autoritatile judiciare nu are precedent in acest domeniu. Toti trebuie insa sa facem mai mult.

Noi avem un intreg departament care se ocupa doar cu criminalitatea informatica. Vom continua sa identificam cu agresivitate persoanele care comit astfel de infractiuni, sa le tragem la raspundere. Vom incerca si solicitam si extradari in aceste cazuri. Speram ca Romania va fi de acord cu aceste extradari, chiar daca este vorba de cetateni romani. Credem ca intr-o oarecare masura exista elemente de criminalitate organizata aici care prejudiciaza SUA in mod repetat. Credem ca trebuie sa ii tragem la raspundere si sa ii aducem in fata sistemului nostru judiciar.

HN: Adica situatia s-a inrautatit?

L.B.: Cred ca facem o treaba mai buna in a pune sub acuzare. Aducem din ce in ce mai multe asemenea cazuri. Cred, insa, ca odata cu cresterea Internetului, odata cu aparitia unor utilizatori mai sofisticati, problemele devin si mai mari. Procurorii nostri sunt mai sofisticati si mai inteligenti, dar si provocarile sunt mai mari. Este adevarat ca numarul infractiunilor de care vorbiti a crescut.

HN: Puteti sa ne dati niste cifre?

L.B.:Nu am cifre exacte la indemana. Ce pot sa spun este ca FBI a dedicat resurse importante in acest domeniu. Procurorii nostri sunt extrem de implicati. De asemenea trebuie sa mentionez ca institutiile dumneavoastra ne-au ajutat in a identifica unde sunt aceste cazuri. Avem investigatii in derulare pe acest domeniu.

HN: Vorbind despre acest lucru, exista un detaliu interesant, ca nu exista confiscarea averilor in legislatia romaneasca. Avem criminali care fura multi bani din conturile cetatenilor americani, iar daca reusesc, ajung sa pastreze averea in Romania....

L.B.:As incuraja Romania sa ia in considerare punerea in aplicare a unor legi care sa puna capat acestui lucru. Noi, in SUA, eu personal mi-am stabilit ca prioritate - si procurorul general si-a stabilit ca prioritate - sa incercam sa obtinem confiscarea fondurilor criminalilor, in aceste zone sau in altele. Cei mai multi criminali - nu toti, dar majoritatea - fac acest lucru pentru ca au decis ca orice fac, fac pentru bani.

Au ales sa incalce legea si sa fure ceea ce nu le apartine pentru ca doresc sa traiasca mai bine, in lux. Trebuie sa facem tot ce putem pentru a pune capat acestui lucru si sa il descurajam. Un mijloc este privarea de libertate, trimiterea la inchisoare - ceea ce e cel mai important, apoi este confiscarea proprietatii. Niciun criminal, fie ca traieste in SUA, fie in Romania, nu trebuie sa simta ca bunurile obtinute pe cai ilicite nu pot fi confiscate.

HN: M-as adresa dlui Ambasador cu o scurta intrebare despre cresterea numarului de cazuri penale din Romania. Ar putea fi aceasta o problema, in ceea ce priveste programul de ridicare a vizelor? Pentru ca, daca avem aceasta problema acum, fara sa beneficiem de programul de ridicare a vizelor, ar putea fi chiar mai rau daca Romania...

Mark Gitenstein:O evolutie in aceasta zona, in ceea ce priveste programul de ridicare a vizelor, este faptul - chiar util - ca cei responsabili de aplicarea legii in Romania colaboreaza atat de indeaproape cu ai nostri. Avem o relatie de lucru foarte, foarte stransa cu cei responsabili de aplicarea legii in Romania.

Este un lucru reconfortant pentru Homeland Security, deoarece, multumita acestei legaturi stranse, cand se ajunge la probleme de imigratie sau la incalcari ale legislatiei privind vizele sau la fraude in acest domeniu, cei de la Homeland Security vor beneficia de cooperarea celor responsabili de aplicarea legii in Romania. De fapt, cred ca este un semn incurajator. Numarul cazurilor penale nu ajuta, dar faptul ca aveti capacitati de aplicare a legii din ce in ce mai puternice este benefic in eforturile de a obtine ridicarea vizelor.

HN: Ce alte tipuri de infractiuni care au avut ca victime cetateni americani au fost comise din Romania? De exemplu, spalare de bani, trafic de droguri, trafic de carne vie...

L.B.:Noi identificam nu numai pentru Romania, ci pentru regiuni. Credem ca infractiunile preponderente sunt cele pe care le-ati identificat, de tipul celor cibernetice. Sunt si infractiuni precum cele legate de proprietate intelectuala. Infractiunile legate de proprietatea intelectuala nu sunt infractiuni fara victime. Cand cineva din Romania fura proprietatea intelectuala a cuiva din SUA sau din alta parte, fura de la cineva care are o afacere onesta prin care isi castiga traiul, indiferent ca este vorba de o companie mica sau o companie mare.

Stim si urmarim nivelul de trafic de droguri din Romania. Intelegem ca Romania este folosita ca si zona de tranzit. Stim ca exista elemente de crima organizata pe care le urmarim. Incercam sa avem o abordare cat mai comprehensiva. Cum a spus si domnul ambasador, avem o cooperare buna cu autoritatile judiciare din Romania.

HN: In ce conditii ar incepe procurorul general al SUA o investigatie avand in vedere ca multi demnitari romani au facut acuzatii publice la adresa companiei Bechtel, sustinand ca acesta companie a obtinut contracte importante prin mituirea unor oficiali?

L.B.:Nu voi vorbi de vreun caz concret. Nu voi vorbi de Bechtel sau alta companie. Pot sa spun insa ca noi cautam dovezi clare si credibile pentru astfel de acuzatii. De aceea incurajam tot timpul avertizorii de integritate (whistleblower) sa vina si sa ne ofere informatii si probe concrete.

Avem un grup complex de avocati extrem de buni in divizia noastra care se ocupa de actele de coruptie din afara tarii, adica de cazuri in care companii americane mituiesc oficiali straini. Sa fiti siguri ca daca primim informatii si dovezi clare si credibile, procurorii le vor analiza cu atentie. Daca va uitati la parcursul nostru cel putin din ultimii doi ani, veti constata ca multe persoane au fost inchise pentru astfel de infractiuni si multe companii au fost gasite vinovate. Chiar in acesta perioada am trimis in judecata o serie de astfel de dosare in SUA.