Presedintele Traian Basescu a castigat la Judecatoria Sectorului 1 procesul in care l-a dat in judecata pe Dinu Patriciu si a cerut despagubiri de un leu pentru "minciuna si trucarea unor filmari", dupa publicarea unui film in care presedintele parea a lovi un copil la un miting electoral din 2004, informeaza Mediafax. Sentinta poate fi atacata cu recurs la Tribunalul Bucuresti.

UPDATE 2: Avocatul lui Dinu Patriciu: Vom ataca decizia, care este neconforma cu probele prezentate in instanta

Decizia Judecatoriei Sectorului 1 prin care se stabileste ca Traian Basescu a castigat procesul cu Dinu Patriciu, acuzat de calomnie, este neconforma realitatilor, a declarat miercuri la TVR Info, Ovidiu Budusan, avocatul omului de afaceri.

"Decizia este neconforma cu probele administrate in cauza si o vom ataca...Nu este necesara suplimentarea probatoriului, a fost destul de clar, a fost un incident admis prin chiar declaratia reclamantului in proces: presedintele Basescu", a declarat Budusan.

"Presedintele a admis ca acel incident a avut loc, declaratie inconsecventa cu celelate in care presedintele nu admitea existenta unui incident... Presedintele a spus cu subiect si predicat ca a impins copilul. A impinge un copil este un act de violenta, fapt de neadmis nici macar din perspectiva unui parinte", a continuat Budusan.

Judecatoria Sectorului 1 a admis, miercuri, actiunea asa cum a fost formulata de seful statului si l-a obligat pe Dinu Patriciu la plata a 0,5 lei daune morale, precum si la publicarea deciziei in doua publicatii cu tiraj national, in doua numere consecutive.

UPDATE: "S-a dorit obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa arate ca, in spatiul public, astfel de afirmatii sunt nelalocul lor (...) Nu ne interesa niciun fel de daune, s-a cerut 1 leu despagubire, a ramas 0,5 lei, pentru ca ziarul Gardianul a intrat in insloventa, acesta fiind initial parat in acest dosar", a declarat Robert Rosu, avocatul sefului statului, la Realitatea TV.

Presedintele Traian Basescu i-a dat in judecata pe Dinu Patriciu si firma Best Media, cea care edita cotidianul Gardianul, cerand despagubiri de un leu pentru "minciuna si trucarea unor filmari", actiunea fiind inregistrata la instanta Judecatoriei Sectorului 1 la inceputul lunii decembrie 2009. Procesul a inceput in 21 aprilie 2010.

La randul sau, omul de afaceri Dinu Patriciu l-a dat in judecata pe presedintele Traian Basescu, cerand, intr-un alt dosar inregistrat la Judecatoria Sectorului 1, despagubiri de un euro. Dosarul a fost inregistrat la instanta in 3 decembrie 2009, iar procesul a inceput in 4 mai 2010. Ultimul termen in acest dosar a fost in 18 octombrie, instanta stabilind ca discutiile sa continue in 13 decembrie.

Cotidianul Gardianul a publicat, in 26 noiembrie, un film in care presedintele Traian Basescu pare a lovi un copil peste fata, in timpul unui miting electoral din 2004.

Omul de afaceri Dinu Patriciu declara, in aceeasi zi, la Realitatea TV, ca, de fapt, la mitingul de la Ploiesti, din 2004, Traian Basescu a lovit copilul de doua ori, prima data in plex si apoi peste fata, asa cum apare in imaginile difuzate in presa. Omul de afaceri a tinut sa sublinieze ca nu este el cel care a dat inregistrarea in presa.

In 28 noiembrie 2009, Traian Basescu anunta ca il va da in judecata pe Dinu Patriciu si cotidianul Gardianul pentru "minciuna si trucarea unor filmari" si intreba conducerea ziarului de ce nu a facut o expertiza a filmului.

In 1 decembrie 2009, presedintele a solicitat Institutului National de Expertize Criminalistice (INEC) un aviz de specialitate prin care sa se stabileasca daca filmul din campania din 2004 contine urme de interventie tehnica in sensul modificarii integritatii.

Doua zile mai tarziu, INEC anunta ca a transmis Administratiei Prezidentiale rezultatul verificarilor solicitate de institutie in legatura cu autenticitatea unei inregistrari din campania electorala din 2004. Tot atunci, presedintele Traian Basescu declara ca, potrivit INEC, inregistrarea de la Ploiesti contine elemente de editare computerizata in sensul alterarii integritatii, nu e autentica si nici nu reprezinta o copie realizata cu acuratete a unei inregistrari autentice.

Seful statului preciza ca pe document se specifica faptul ca alterarile apar in multe locuri, dar si ca este interzisa multiplicarea. Traian Basescu afirma ca a primit avizul cu adresa semnata de directorul INEC si ca in acesta se sustine ca nu este vorba despre o lovitura.

Ulterior, si omul de afaceri Dinu Patriciu anunta ca il da in judecata pe Traian Basescu, pentru calomnie, acuzand folosirea de catre presedinte, la adresa sa, a apelativelor "mincinos" si "om care trucheaza casete".