Fondurile europene destinate stimularii cresterii economice nu reusesc sa ajunga la tarile sarace ale blocului comunitar, iar acestea sunt tot mai expuse riscului de a pierde subventii de miliarde de euro, arata cifre interne ale Comisiei Europene, potrivit unui articol din editia electronica de miercuri a Financial Times.

Romania, a doua cea mai saraca tara a UE, a absorbit pana in prezent doar 3,7 la suta din cele 19 miliarde de euro, bani alocati pentru perioada bugetara 2007-2013.

Bulgaria, cea mai saraca tara a blocului, a cheltuit doar 9,1 procente din suma de 6,7 miliarde alocata, potrivit statisticilor obtinute de publicatia Financial Times.

Italia este, de asemenea, printre tarile care risca sa piarda banii europeni. Ea a cheltuit doar 10,6% din alocatia de 28 de miliarde de euro. Anul trecut, aceasta tara a fost obligata sa returneze 720.000 de euro din fondurile structurale folosite pentru finantarea unui concert Elton John.

Fondurile structurale in valoare de 347 miliarde pe o perioada de sapte ani reprezinta cheia strategiei UE pentru a stimula cresterea economica prin investitii in proiecte de infrastructura, si crearea de locuri de munca. Banii sunt destinati mai ales tarilor mai sarace.

In conformitate cu normele UE, banii care nu sunt cheltuiti pana in 2015 revin la bugetul Uniunii.

Intreg blocul celor 27 de tari a cheltuit 71 miliarde de euro sau 20,6 la suta din bugetul de sapte ani.