Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, a declarat marti ca reprosurile adresate tarii sale ca nu ar trata Romania cu echitate sunt nejustificate, excesive si neinspirate, informeaza Agerpres.

"Mi se intampla frecvent in aceasta perioada sa ma gandesc la locul Frantei in Romania. Nu sunt surd: aud reprosurile celor care considera ca nu tratam Romania cu echitate, ca nu suntem fideli traditiei noastre de prietenie, ca cedam populismului, chiar si unei forme de xenofobie. Si pentru a va spune totul, acest lucru ma indurereaza si ma socheaza. Nu gasesc aceste reprosuri justificate, le gasesc excesive si neinspirate", a declarat ambasadorul Frantei.

Diplomatul francez a discutat felul in care este perceput rolul Frantei in Romania in cadrul unei intalniri la resedinta sa din Bucuresti cu trei personalitati romane carora le-a conferit insemnele de Ofiter al Artelor si Literelor: acad. Marius Sala, vicepresedinte al Academiei Romane, directorului general al Muzeului National al Taranului Roman (MTR), Virgil Stefan Nitulescu, si presedintelui director general al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), Andras Istvan Demeter.

Henri Paul si-a explicat afirmatia spunand ca atunci cand se uita la parcursul celor trei personalitati pe care Franta le distinge nu vede "romani discriminati, maltratati, sau desconsiderati", ci "prieteni ai Frantei, personalitati care vorbesc o franceza remarcabila, care in viata lor profesionala si personala cauta sa construiasca punti intre Franta si Romania (...) si care tocmai datorita culturii lor profunde nu cad in pacatele un pic mai usoare ale epocii noastre, acelea de a-i pune in opozitie pe unii impotriva altora, tarile mici si tarile mari, Franta si Romania".