Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat marti ca o decizie cu privire la actualizarea pensiilor si recuperarea salariilor de catre bugetari in 2012 poate fi luata doar in functie de spatiul fiscal, potrivit Agerpres. Ministrul a adaugat ca impactul bugetar al acestor masuri depaseste cinci miliarde de lei.

"Este dorinta tuturor parlamentarilor. Si in Guvern exista dorinta de a recupera partea ramasa referitor la salarii si actualizarea pensiilor, dar noi trebuie sa vedem care este spatiul fiscal pentru a lua aceasta decizie", a declarat Ialomitianu dupa intalnirea cu membrii Comisiei pentru buget, finante din Senat.

Ministrul Finantelor a explicat ca sumele alocate din buget pentru investitii nu pot fi reduse. "Investitiile nu le putem reduce pentru ca Romania va avea sansa sa depaseasca perioada de criza daca va duce la bun sfarsit acest program de investitii, pentru ca nu vom putea avea o crestere economica sanatoasa daca nu vom investi mai multi bani - ma refer la infrastructura si alte programe de investitii care sa multiplice veniturile si sa mareasca numarul locurilor de munca", a spus Ialomitianu.

Ministrul a declarat ca alocarea bugetara in anul 2012 pentru programul de investitii va fi mai mare decat cea din 2011, fiind prevazuti peste 40 de miliarde de lei, informeaza Agerpres.

Acesta a indicat si faptul ca decizia cu privire la recuperarea salariilor si indexarea pensiilor va fi influentata si de prognoza de crestere economica ce urmeaza sa fie stabilita la sfarsitul lunii octombrie.

Ministrul a invitat si la prudenta, in contextul in care 2012 este an electoral iar o masura luata de dragul alegerilor nu va putea fi sustinuta. "Nu trebuie sa luam masuri de dragul anului electoral si la jumatatea anului sa ne cerem scuze. Le-am spus si colegilor din Senat, de la Comisia pentru buget, ca nu putem sa luam anumite masuri de reducere a unor impozite si taxe, de majorare a unor cheltuieli, fara sa avem certitudinea ca lucrurile acestea sunt realizabile", a explicat Ialomitianu.