Profesorul Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" Iasi a declarat duminica, in cadrul unei conferinte de presa, ca instutiile publice trebuie depolitizate si puse sub control civic, informeaza Agerpres. Rectorul UMF Iasi a facut trimitere catre acuzatiile de coruptie, aduse miercuri de DNA, sustinand ca anchetatorii "fabrica dosare" si dau pe surse informatii trunchiate. Pentru a-si arata sprijinul fata de rectorul iesean, in jur de 800 de persoane, majoritatea medici, au semnat in mai putin de doua zile petitia de sustinere a prof. dr. Vasile Astarastoae, scrie agentia de stiri mentionata mai sus.

Astarastoae, care este si presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a argumentat ca, desi primesc finantare de la bugetul de stat, institutiile de stat trebuie sa scape de controlul politic, fiind evitate astfel cazurile in care anchetatorii "fabrica dosare" unor persoane aflate pe un post de conducere. "Nu voi mai accepta ca in Romania sa mai existe institutii publice fara control civic. Va trebui sa modificam legislatia. Voi face acest lucru ca acest lucru se poate face chiar si din celula", a declarat Astarastoae.

In cadrul aceleiasi conferinte, rectorul UMF Iasi a acuzat Directia Nationala Anticoruptie ca a furnizat pe surse informatii trunchiate din dosarul privind acte de coruptie si deturnare de fonduri europene alocate pentru implementarea unei platforme eLearning in care acesta este anchetat alaturi de alti angajati ai institutiei, titreaza Agerpres.

"Am fost socat sa aflu cum o viata intreaga poate fi murdarita intr-o maniera incalificabila in doar cateva clipe. (...) Am un mare regret pentru maniera in care am fost prezentat. (...) DNA a dat trunchiat si a dat pe surse tot nivelul de informatii desi mi s-a adus la cunostinta ca ancheta are caracter secret. Am decis sa ies public pentru ca DNA nu a respectat conditiile si a dat pe surse informatii trunchiate. Daca prelungeam tacerea s-ar fi creat o falsa impresie. (...) N-au ajuns la tupeul sa ma acuze de luare de mita. Din cate stiu, sunt cercetat pentru aderare la grup organizat, abuz in serviciu, tentativa la fals si conflict de interese. Am aderat pentru ca gena mea infractionala m-a trimis sa ader, fara niciun avantaj", a declarat rectorul.

In cadrul conferintei desfasurate in prezenta rectorilor celorlalte universitati de stat din Iasi, angajati ai UMF au facut o demonstratie pentru a arata publicului cum functioneaza platforma eLearning implementata cu fonduri europene, platforma care, conform acuzatiilor, nu exista sau nu este functionala.

Astarastoae a dat detalii si cu privire la desfasurarea licitatiei pentru platforma de eLearning: "Licitatia a fost publicata pe Jurnalul European, unde a stat 59 de zile, incat orice firma din Europa putea participa. De asemenea, licitatia s-a realizat pe SEAP. Conducerea Universitatii nu a avut nicio legatura cu firma Maguay. I-am cunoscut pe reprezentantii firmei abia in ziua licitatiei". Rectorul a adaugat ca firma care a castigat licitatia, Maguay Impex SRL, nu e o firma de apartament, dovada fiind faptul ca, de-a lungul timpului, aceasta a executat proiecte si pentru SRI sau DIICOT. Prof. univ. Vasile Astarastoae a mai declarat ca niciunul dintre angajatii UMF Iasi nu a fost platit in cadrul acestui proiect, munca fiind voluntara.

Rectorul a subliniat ca nu are permis auto si nici autovehicul propriu, nu detine nicio firma, nu este asociat la nicio firma, adaugand ca fiica sa, cercetata in acelasi dosar, "nu este implicata in acest proiect si nici in alt proiect al UMF Iasi, nu a avut si nu are relatii contractuale cu universitatea, nu a fost, nu este angajata a Universitatii."

In semn de sprijin fata de profesorul Vasile Astarastoae in jur de 800 de persoane, majoritatea medici, au semnat in mai putin de doua zile petitia de sustinere. Printre semnatatri se numara: conf. dr. Gabriel Dimofte, prof. dr. Romeo Ciobanu, prof. dr. Mihai Ionac, prof. dr. Anca Buzoainu, prof. dr. Lucian Miron, prof. dr. Ioan Danila, prof. dr. Klara Brinzaniuc, prof. dr. Eugen Tarcoveanu, prof. Mariana Graur, prof. dr. Monica Acalovschi, dr. Bogdan Jansen.

"Dosarul fraudelor la UMF" vizeaza in total 19 persoane, printre care se numara si rectorul Astarastoae si fiica sa, dar si directorul economic si cel de comunicare ai UMF. Amintim ca rectorul a fost invitat miercuri la DNA, pentru audieri. Nu a mai ajuns intrucat pe fondul unor probleme mai vechi, starea sa de sanatate s-a deteriorat, el fiind nevoit sa se interneze in spital. A fost externat joi, la cerere.

Directorul Centrului de Comunicare al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, Adrian Ciureanu, si directorul administrativ al institutiei, Daniela Drugus, au fost retinuti in aceasta saptamana de procurorii DNA, alaturi de Corvin Pughin, directorul firmei Maguay, care a realizat platforma de e-learning a Universitatii de Medicina, printr-un proiect cu fonduri europene in valoare de peste 6 milioane de lei. Ei au fost eliberati, dupa ce Curtea de Apel Iasi a decis sa amane pentru marti, 18 octombrie, pronuntarea asupra emiterii mandatelor de arestare, potrivit Mediafax.

Citeste si: