Directia de legislatie, documentare si contencios a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au transmis, vineri, plenului si sectie de judecatori a CSM punctul sau de vedere fata de contestatia formulata de judecatoarea de la ICCJ Gabriela Barsan si contestatia sotului sau, judecatorul CEDO Corneliu Barsan, impotriva avizului dat de sectia de judecatori in cazul perchezitiilor DNA. Punctul de vedere al Directie de legislatie este ca actele de contestatie depuse de catre judcatoarea Birsan si de catre sotul acesteie sunt nefondate si nu pot afecta hotararea luata de CSM de a incuviinta prechezitiile la domiciliul familiei Birsan. Punctul de vedere al Directiei de legislatie este, totusi, unul consultativ, decizia finala privind contestatiile sotilor Birsan va fi luata marti de catre membrii CSM.

Membrii Comisiei 1 (Independenta justitiei si cooperare interinstitutionala) a CSM au analizat vineri contestatia formulata de judecatoarea Gabriela Barsan, presedinta Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, impotriva avizului dat de sectia de judecatori in cazul perchezitiilor Directiei Nationale Anticoruptie, informeaza InfoCSM.ro

Magistratii din Comisia 1 au dezbatut punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios a CSM si au transmis contestatia in plenul CSM, in sedinta de marti, 18 octombrie.

Judecatorii din Directia de legislatie, documentare si contencios a CSM au transmis plenului si sectiei de judecatori ai CSM ca actele de contestatie depuse de catre judecatoarea Birsan si de catre sotul acesteia sunt nefondate si nu pot afecta hotararea luata de CSM de a incuviinta prechezitiile la domiciliul familiei Birsan.

Punctul de vedere fata de contestatia judecatorului CEDO Corneliu Birsan este asemanator celui fata de contestatia depusa de sotia sa, judecatoarea Gabriela Birsan.

Punctul de vedere va ajunge marti pe masa sectiei de judecatori si pe masa plenului CSM.Punctul de vedere al Directiei de legislatie este, totusi, unul consultativ, decizia finala privind contestatiile sotilor Birsan le va apartine membrilor CSM.

Contestatia judecatoarei Gabriela Birsan va fi judecata marti de catre Plenul CSM, in timp ce contestatia judecatorului CEDO, Corneliu Birsan, va fi judecata tot marti de catre Sectia de judecatori ai CSM.

Vedeti aici punctul de vedere fata de contestatia judecatoarei Gabriela Birsan si aici punctul de vedere fata de contestatia judecatorului CEDO Corneliu Birsan.

Potrivit punctului de vedere trimis plenului si sectiei de judecatori a CSM, Directia de legislatie, documentare si contencios a CSM precizeaza ca, "in conformitate cu prevederile legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, autoritatea publica emitenta a unui act administrativ unilateral nelegal poate sa solicite instantei anularea acestuia, in situatia in care actul nu mai poate fi revocat intrucat a intrat in circuitul civil si a produs efecte juridice. Actiunea poate fi introdusa in termen de un an de la data emiterii actului", dar ca "Hotararea nr. 765 din 6. 10.2011 a Sectiei pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (n.r hotararea care incuviinta perchezitiile la domiciliul familiei Birsan) a intrat in circuitul civil si a produs efecte juridice, in sensul ca actul procedural al perchezitiei s-a consumat, astfel ca acesta nu mai poate fi revocat".

Directia de legislatie a CSM mai aminteste articolele din lege care spun ca "Judecatorii, procurorii si magistratii asistenti pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati preventiv numai cu incuviintarea sectiilor Consiliului Superior al Magistraturii " si ca "Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii incuviinteaza perchezitia, retinerea sau arestarea preventiva a judecatorilor si a magistratilor-asistenti".

Astfel, Directia de legislatie a CSM spune ca "abilitarea Sectiei pentru judecatori/procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii consta in a verifica daca prin actul a carui incuviintare se solicita se urmareste o sicanare a magistratului sau, dimpotriva, reprezinta un act prin care se urmareste infaptuirea justitiei in scopul aflarii adevarului si a unei juste solutionari a cauzei.

Prin urmare, verificarile trebuie sa se circumscrie limitelor mai sus mentionate, neintrand in competenta Sectiilor de judecatori/procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii obligatia de a verifica existenta imunitatii si a privilegiilor instituite prin actele normative de care se prevaleaza doamna judecator Gabriela-Victoria Birsan sau de a solicita si respectiv obtine ridicarea imunitatii".

"In contextul prezentat, apreciem ca masura incuviintarii de catre Sectiile de judecatori/procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a perchezitiei domiciliare si masura ridicarii imunitatii de care se prevaleaza doamna judecator Gabriela-Victoria Birsan sunt distincte, au temeiuri juridice si ratiuni diferite, iar competenta de a analiza temeiurile juridice si ratiunile fiecareia din aceste masuri intr-o situatie concreta, apartine unor organe diferite.

Prin urmare, verificarile efectuate in cauza de catre Sectia de judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii nu puteau viza decat masura de protectie instituita prin prevederile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, despre care am facut mai sus vorbire, neputandu-se extinde aceste verificari si cu privire la privilegiile si imunitatile invocate", conchide Directia de legislatie, documentare si contencios a CSM.

Reamintim, vineri, judecatoarea Gabriela Bîrsan, acuzata de trafic de influenta de procurorii DNA, a publicat pe site-ul Juridice.ro o scrisoare in care ii intreaba pe cativa membri ai CSM - Mona Pivniceru, Cristian Danilet, Horatiu Dumbrava si Alina Ghica - de ce au aprobat cererea de perchezitionare a domiciliului, desi au avut diferite legaturi cu familia sa.

Procurorii anticoruptie au anuntat luni, 10 octombrie, ca au inceput urmarirea penala fata de Gabriela Victoria Birsan (presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie) si de Iuliana Pusoiu, judecator la ICCJ in cadrul aceleiasi sectii, ambele fiind acuzate de trafic de influenta. In acelasi dosar sunt urmariti penal avocata Claudia Gherbovan Silinescu si omul de afaceri Gabriel Chiriac, ambii pentru cumparare de influenta, informeaza DNA, intr-un comunicat.

  • Curtea Suprema a respins contestatia judecatoarei Gabriela Barsan, acuzata de DNA de trafic de influenta, fata de perchezitia DNA

Un complet de cinci magistrati ai Curtii Supreme a respins, miercuri 12 octombrie, contestatia formulata de judecatoarea Gabriela Barsan fata de incheierea prin care s-a dispus perchezitia imobilului in care locuieste. Completul de cinci magistrati a considerat cererea judecatoarei Barsan drept inadmisibila. Judecatoarea Gabriela Barsan (presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie) si Iuliana Pusoiu sunt acuzate de trafic de influenta. In data de 6 octombrie, procurorii DNA au perchezitionat imobilul in care locuieste judecatoarea Gabriela Barsan.