Un accident aviatic a fost simulat pe aeroportul Baneasa din Bucuresti. Scopul exercitiului, organizat de Prefectura Bucuresti si de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, a fost verificarea capacitatii de gestionare a problemelor generate de producerea unui accident de aviatie civila.

  • Click pe imagine pentru fotogalerie

Situatia operativa generala a exercitiului a fost urmatoarea:

In 12 octombrie 2011, ora 10:00, o aeronava care efectua un zbor de linie, pe ruta Roma - Bucuresti, initiaza manevrele de aterizare pe aeroport. In momentul contactului cu solul are loc explozia unui cauciuc la trenul principal de aterizare dreapta si aeronava vireaza violent la dreapta.

Trenul principal dreapta se rupe, fapt care duce la:

- contactul aripii cu solul, fisurarea acesteia si scurgerea combustibilului din aripa:

- ruperea fuzelajului:

- aparitia unui incendiu in zona centrala a fuzelajului si a aripii drepte, din cauza scurtcircuitelor.

Aeronava avea la bord:

- 80 de pasageri;

- 5 membri ai echipajului;

- 10 tone de combustibil.

Dupa producerea accidentului, fortele de interventie au actionat pentru rezolvarea a doua situatii operative speciale, si anume:

1. limitarea si lichidarea incendiului;

2. evacuarea victimelor, acordarea primului ajutor si transportul la spital (in urma accidentului 5 persoane sunt decedate si alte 42 ranite, din care 18 in stare critica, 12 fiind incarcerate in urma modificarilor structurale ale fuzelajului aeronavei).

Pentru rezolvarea acestor situatii au actionat trei echipaje de pompieri ale aeroportului, sase echipaje de pompieri ale ISU Bucuresti, sase echipaje mixte ISU Bucuresti si UPU Floreasca, patru echipaje SABIF si un echipaj al STS-ului.

Intreaga actiune a fost coordonata de directorul aeroportului, inspectorul sef al ISU Bucuresti si medicul coordonator SMURD.