Sistemul de Informatii privind Vizele (VIS) a devenit operational incepand de marti. Cererile de viza vor fi acum prelucrate mult mai rapid datorita utilizarii datelor biometrice (amprente digitale si fotografie faciala digitala), care vor facilita identificarea titularilor de vize si vor contribui la prevenirea furtului de identitate, potrivit EurActiv.ro.

Acest nou sistem va permite un schimb rapid si eficient de date privind vizele de scurta sedere intre tarile Schengen, anunta Comisia Europeana. De asemenea, VIS va intari integritatea sistemului si va consolida increderea in randul statelor sale membre. Primele posturi consulare care vor fi conectate la sistem sunt cele din Africa de Nord (Algeria, Egipt, Libia, Mauritania, Maroc si Tunisia).

Cecilia Malmström, comisarul responsabil pentru afaceri interne, a declarat: „De acum inainte, strainii care doresc sa viziteze UE vor beneficia de norme mai clare, mai precise, mai transparente si mai echitabile in ceea ce priveste cererile de viza. Noul sistem va permite, de asemenea, ca vizele sa fie eliberate si verificate intr-un mod mai eficient si mai sigur. Acesta este un pas important catre imbunatatirea politicii comune a UE in domeniul vizelor”, potrivit Reprezentantei CE la Bucuresti.

In prezent, cele 25 de tari din spatiul Schengen elibereaza in fiecare an aproximativ 13 milioane de vize Schengen si se preconizeaza ca numarul acestora va spori. Actualul sistem de eliberare, monitorizare si verificare a vizelor face fata tot mai greu acestei cresteri. "Nu este intotdeauna usor sa se previna fraudele si abuzurile, iar procesul de depunere a unei cereri poate fi greoi pentru cei care incearca in mod legitim sa obtina o viza de scurta sedere pentru a calatori in UE" se arata pe site-ul Comisiei.