Liderul clanului "Butoane" din Giurgiu, Octavian Grecu, vechi camatar si expert in barbut si poker recunoscut chiar si de cei din politia judetului, nu a avut in ultimii ani vreun dosar penal, desi aparent are o avere mult mai mare decat ar putea justifica prin afacerile sale la vedere, relateaza Mediafax.

gypsy gipsanu si un membru al clanului ButoaneFoto: Hotnews

Oficial, Grecu are o singura firma, Versay Construct Company SRL, o societate de constructii infiintata abia in 2009 care nu apare printre beneficiarii de lucrari publice locale. Profitul companiei sale a fost, in anul 2010, de putin peste 29.000 de lei, conform site-ului Ministerului Finantelor.

De notorietate in Giurgiu este faptul ca "Butoane" are o spalatorie auto si o sala de fitness in localitate, afaceri din care este greu de crezut ca a obtinut macar imensa vila in care tot orasul stie ca acesta locuieste.

Tot orasul de la Dunare stie ca "Butoane" face bani din altceva.

"Normal ca face bani din altceva, doar nu are carte de munca", a spus, cu naduf, unul dintre jurnalistii din presa locala atunci cand a fost intrebat despre Octavian Grecu.

"De unde credeti ca au doua masini (BMW, n.r.) X6? Astea singure costa cateva sute de mii de euro", a continuat acesta.

Pentru oficialii Parchetului Judecatoriei Giurgiu, clanul "Butoane" nu reprezinta un pericol local. Conform conducerii institutiei, in ultimii ani procurorii de pe langa Judecatoria Giurgiu au instrumentat doar doua dosare penale in care au fost implicati "apropiati ai familiei Grecu", "cam zece persoane".

"Au fost doua dosare penale, ambele pentru ultraj contra bunelor moravuri si incaierare. Intr-unul dintre ele, toti cei sase implicati in scandalul care a fost anchetat au fost arestati preventiv. Dosarele au fost trimise in judecata, insa toti au primit condamnari cu suspendare", a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, un reprezentant al institutiei, care a dorit ca numele sa nu-i fie dezvaluit.

Pentru politia din judetul Giurgiu, notorietatea lui "Butoane" nu este motiv de ingrijorare. Pentru un reprezentant cu functie mare in IPJ, sa dai bani cu camata, asa cum "spune lumea" ca face Grecu zis "Butoane", este o infractiune "in legea bancara, nu in Codul Penal". Despre practicarea jocurilor de noroc - lucru recunoscut public, la televizor, luni noapte, de "Butoane" - acelasi sef din IPJ afirma, intr-o discutie neoficiala cu jurnalistii, ca este "cel mult o contraventie".

Si totusi, oamenii din Giurgiu povestesc despre cum "Butoane" se ocupa de camatarie si jocuri de noroc inca "de pe vremea lu' Ceausescu".

Gura lumii povesteste despre cum Grecu "Butoane" venea cu notarul la masa de barbut, pentru ca cei care pierdeau ceva la joc sa semneze pe loc si actele de transfer de proprietate. Sau despre cum "Butoane" si-a pierdut, candva, nevasta. "La poker sau la barbut, asta nu mai stiu", continua povestitorul, un baiat la vreo 30 de ani si mai bine de-o suta de kilograme, imbracat intr-un trening lucios.

Unii dintre cei din Giurgiu care "stiu tot ce misca" povestesc ca "Butoane" nu ar fi strain nici de prostitutie, de contrabanda cu tigari si de alte fapte similare.

Marti, "Butoane" nu a fost de gasit in Giurgiu. In curtea casei sale, unde luni era una dintre masinile sale, marti nu mai era nicio miscare. Iar multele masini cu numarul de inmatriculare "BUT", si de Giurgiu si de Bucuresti, conduse de regula de apropiatii lui, de negasit in traficul din oras. "Butoane" nu era nici la spalatorie, nici la barul in care toata lumea stie ca-l gaseste. Si niciun angajat de-al sau nu s-a aratat dispus sa-l deranjeze cu un telefon pentru a-l anunta ca-l cauta jurnalistii.

De fapt, dupa o zi in Giurgiu cautandu-l pe "Butoane", acesta pare mai degraba ubicuu: nu este nicio surpriza faptul ca inclusiv in scandalul cu un singur pumn si o viata pierduta din discoteca locala "Emotione" apare unul din baietii lui Octavian Grecu. Pe care politistii il lauda ca a venit "fara niciun comentariu" sa dea declaratii despre incident atunci cand a fost citat.

"Da, a fost si unul dintre baietii lui Butoane acolo in noaptea cu bataia din discoteca. Atunci cand l-am chemat sa-l audiem a venit fara niciun comentariu. A venit, ne-a spus ce-a vazut si a plecat", a declarat, marti, un reprezentant al Politiei Giurgiu.

Oficial, politistii giurgiuveni "au in atentie" mai multe grupari locale.

"Va dati seama ca daca va spun cate sau care anume le dau un semnal ca sunt in colimator", explica acelasi sef din IPJ discretia totala la care este nevoit sa recurga.

Cand vine vorba despre Ionut Tanasoaia, mai cunoscut ca "Gypsy", cel care l-a omorat cu un pumn in barbie pe baschetbalistul american Chauncey Hardy, oficialul din politie spune ca acesta nu avea legaturi cu "Butoane".

"Da, apare intr-o poza cu unul dintre baietii lui Butoane. Si?", se intreaba politistul. Povesteste apoi ca "Gypsy" era beat cand l-a lovit pe american. "Bea de doua zile, venea de la o nunta".

Se declara totusi mahnit de "recompensa" primita pentru rezolvarea atat de rapida a cazului uciderii lui Chauncey Hardy: un control de la Bucuresti.