Toate bancile salvate ar fi trebuit sa nu mai dea bonusuri uriase. "Nu s-a intamplat, foarte rau ca nu s-a intamplat asa. Americanii, insa, ca popor, sunt foarte toleranti la inegalitatile de avere", sustine economisul sef al BNR, Valentin Lazea, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI. "Cei care nu au putut sa se imbogateasca nu au nicio problema cu cei care sunt bogati, nu sunt invidiosi pe ei, atata timp cat au libertatea deplina de a face orice", a declarat Lazea, referitor la operatiunea "Ocupati Wall-Street".

Ce spune la Discutia de Luni economistul sef al BNR, Valentin Lazea, despre operatiunea "Ocupati Wall-Street":

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Eu nu stiu exact cine este in spatele acestei actiuni.
  • Parerea mea: ar fi trebuit ca toate bancile salvate sa nu mai dea bonusuri din acelea uriase. Asta ar fi trebuit, conditie sine qua non.
  • Nu s-a intamplat, foarte rau ca nu s-a intamplat asa.
  • Americanii, insa, ca popor, sunt foarte toleranti la inegalitatile de avere.
  • Pentru ca ei au o alta teorie si va recomand cartea "Libertate" de Jonathan Franzen, care spune ca in America lumea s-a dus pentru doua concepte: sa se imbogateasca sau ca sa dobandeasca libertate.
  • Cei care nu au putut sa se imbogateasca nu au nicio problema cu cei care sunt bogati, nu sunt invidiosi pe ei, atata timp cat au libertatea deplina de a face orice, incepand cu de la a-si trage un glont in cap si pana la a se vopsi pe fata in orice culori vor.
  • Deci toleranta fata de bogatie si fata de inegalitate este imensa in America si ca atare eu nu cred foarte mult in aceste miscari contra bancherilor, care de altfel ar avea un rasunet mult mai mare in Europa decat in Statele Unite.
  • Obama isi centreaza campania pe un discurs impotriva bogatilor.
  • Nu o sa castige foarte multe voturi din asta.
  • Americanilor putin le pasa de diferentele de bogatie. Asta este, de fapt, principala deosebire intre americani si europeni.

Amintim ca zeci de manifestanti s-au instalat in Zuccotti Park din New York incepand din 17 septembrie. Actiunea "Ocupati Wall Street" a debutat in urma cu peste 20 zile in Districtul Financiar din metropla americana, organizatorii afirmand ca protestele lor impotriva influentei banilor in politica si a nedreptatilor sistemului financiar sunt modelate dupa valul de revolte din lumea araba.

Protestele au fost in majoritate pasnice, insa au existat si ciocniri intre manifestanti si politistii din New York. Miscari similare de protest au fost organizate in Boston, Los Angeles, San Francisco, St. Louis, Kansas City, Tampa sau Chicago.

In ultimele zile, vedete de la Hollywood, precum Michael Moore, Alec Baldwin si Susan Sarandon, s-au oprit sa discute cu manifestantii ce demonstreaza in Districtul Financiar din New York, in timp ce alte staruri si-au exprimat solidaritatea cu protestatarii.

Numarul celor care protesteaza variaza zilnic, insa un grup format din circa 200 de persoane ramane permanent la locul protestului. Ei dorm pe saltele, bat in tobe si folosesc laptopuri Mac pentru a strange aderenti. De cateva ori pe zi, ei marsaluiesc spre Wall Street strigand: "Asa arata democratia!"

NOTA: Emisiunea Discutia de Luni poate fi ascultata pe frecventele Radio France International incepand cu orele 19.10 (Bucuresti - 93,5 FM)

Citeste si: