Universitatile au obligatia, conform legii educatiei, sa tina evidenta studentilor si sa urmareasca ce se intampla cu acestia dupa terminarea studiilor, iar celor care nu produc ceea ce piata cere li se va retrage finantarea, a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV si citata de Mediafax.

Clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii vor permite ca finantarea sa fie facuta in functie de performanta, iar capacitatea unei universitati de a produce absolventi pentru piata muncii va duce la concentrarea resurselor acolo unde este calitate, a explicat Daniel Funeriu.

"Universitatile au obligatia, conform legii educatiei, sa tina evidenta studentilor, sa vada ce se intampla cu acestia. Este foarte simplu sa completezi formulare online, chestionare. Universitatile au aceasta obligatie", a precizat ministrul.

Acest lucru se practica in marile universitati ale lumii, cu rezultatul direct al stabilirii foarte clare a strategiilor de dezvoltare pe care universitatea le urmareste. Un student nu va alege o universitate, nu va merge la o specializare care, ulterior, nu-i va aduce oportunitatea gasirii unui loc de munca, potrivit ministrului.

"Se va retrage finantarea pentru sectiile universitatilor care nu produc ceea ce piata cere", a subliniat Daniel Funeriu.