Ora 12:00, prânz. Loc: Berceni. Intersecție bulevardul Văcărești cu bulevardul Tineretului, exact la rond, unde au fost înălțați niște zgârie-nori falimentari – Asmita Gardens. Tocmai la intrarea în rond, frânâ maximă pentru ca taximetristul să nu intre în mașina din față care la rândul ei a frânat în același stil pentru a evita o altă mașină. Frână în lanț.

Înaintând în trafic, am văzut și motivul frânei: Un bărbat lovea cu bestialitate un cuplu tânăr în timp ce pipitza ce era cu bărbatul urmărea scena afară din mașina trasă pe dreapta cu usile larg deschise. Mi-a atras atenția rânjetul dominant pe figura ei scheletică. Bărbatul i-a tras o serie de pumnii în cap și în ochii tânărului, care a reușit la un moment dat să fugă printre mașinile în viteză, cu ochii vineți și plin de sânge. În timp ce îi căra pumni prietenului, fata a sărit în ajutorul lui, să îl împiedice pe nemernic să nu mai lovească. Pentru că tânărul a reușit să scape, bărbatul a început să aplice același tratament fetei. Am văzut cum fata a primit o serie de pumni în față, cu o foarte mare brutalitate.

Scena a durat câteva minute, timp în care nimeni din trafic nu a intervenit, toți asistau cum tânărul și tânăra primeau pumnii pe secundă în mijlocul mașinilor care încercau să circulau. Scenă de teatru??

Încremenită, in timp ce sunam la 112 mă uitam cum alții șoferi asistau RÂZÂND. Erau alte două-trei mașini trase pe dreapta și persoane care urmăreau scena cu interes.

- 112 sun. Trage pe dreapta.

- Nu am cum să trag pe dreapta, înseamnă să lovim alte mașini.

- Buna ziua, vă rog o mașină de poliție urgent pe bulevardul Văcărești în rond, un bărbat bate cu bestialitate doi tineri…

- Stai,stai stai… cine sunt oamenii?

- Doamnă de unde să știu eu, faceti-mi legatura la poliție sector 4 să trimită de urgență o mașină în zona Văcărești, exact la rond, colț cu Tineretului

- Doamnă da tu crezi că eu am timp de așa ceva? Tu stii câte cazuri am eu?

Un astfel de răspuns m-a scos din minți, si fara sa vreau am inceput sa urlu la ea:

-UN TÂNĂR ȘI O TÂNĂRĂ, SUNT BĂTUȚI CU BESTIALITATE ÎN MIJLOCUL BULEVARDULUI, PRINTRE MAȘINI. BULEVARDUL VĂCĂREȘTI LA ROND. ESTE NEVOIE DE POLIȚIE. O MAȘINĂ DE POLIȚIE TRIMITE AUZI???

- Unde e asta, pe bulevardul Vacaresti? Chiar pe bulevardul Vacaresti? Unde se intampla incidentul?

- BULEVARDUL VACARESTI DOAMNA INȚELEGI??? BU-LE-VAR-DUL VACARESTI LA ROND. EXISTĂ DOAR UN ROND PE VĂCĂREȘTI, LA INTERSECȚIE CU TINERETULUI. DE CATE ORI TREBUIE SA ITI REPET??? SECTORUL 4. LEGĂTURĂ POLIȚIE SECTOR 4, SECȚIA 15 SAU 14.

Taximetristul mă roagă să ii dau telefonul si repetă si el ideea, însă calm:

- Doamna pe Văcărești, ce e asa greu, bulevardul Vacaresti e unul singur, chiar la rond, la interesectie cu Tineretului. Exact unde a fost o benzinărie LUK OIL și acum are stație RATB…133

Doamna ii face legatura la SMURD:

- E mort omu’?

- Doamna nu e mort, dar dacă mai stam mult poate il omoară, AM CERUT MAȘINA DE POLIȚIE CA SĂ IL OPREASCĂ CINEVA!

I se face legatura la politie. Dupa ce taximetristul ii spune ce se intamplă, acelasi taximetrist ridica vocea. Din raspunsuri, nu este greu de înțeles ce a fost întrebat:

- Cum de ce am sunat domnule? Nu ești poliție? Nu e de datoria noastră să sunăm să vă semnalăm să interveniți în astfel de scene? Da’ unde vreți să sunăm?

- …

- V-am repetat că un bărbat îl bate cu bestialitate pe un tânăr și pe o tânără, pe Vacaresti, la rond, printe mașini. Daca vine cineva cu viteza, îi lovește în plin.

- …

- Cum si ce să faceți dvs? Sa interveniti! Nu e de datoria dvs să interveniți? Nu sunteti politia? Credeam că am sunat la politie. Nu sunteti politia, nu am sunat la 112? Chiar nu mai există poliție să își faca treaba în țara asta?

- …

- Nu, nu e mort. Cum ce vreau? Să trimiteți o mașină până nu îl omoară acolo. Sau dvs interveniti numai dupa ce omul a murit? BULEVARDUL VĂCĂREȘTI COLȚ CU TINERETULUI!!!

- …

- Cum, cine sunt eu? Eu sunt un taximetrist si asta este numarul unei cliente. Noi am trecut pe langa incident… in timp ce dvs puneti aceeași întrebare că de ce am sunat, omul ala primeste pumnii in fața și e plin de sânge și el și doamna cu care e…..noi sunăm să vă semnalăm ceva, și tot dvs vă roțâiți la mine că de ce am sunat. …

După câteva minute bune se aude de departe o sirena", - intamplarea e relatata pe blogul La coltu' strazii.

Din moment ce Statul, cel care conform contractului social, Igas, roaga pe cineva sa-ti explice ce e ala contract social, e singurul utilizator indreptatit al violentei, nu mai e capabil sa-si respecte partea lui, sa apere populatia, sa asigure legea si ordinea (Igas, nu e vorba de serial) propun cateva reguli noi.

- desfiintarea in totalitate a Politiei si Jandarmeriei;

- liberalizarea vanzarii de armament usor;

- reducerea taxelor si impozitelor in consecinta;

- daca o comunitate vrea sa-si faca Politie e treaba ei, nu a Statului centralizat, acesta neavand dreptul sa-si dea cu parerea despre necesitatile comunitatilor.

Guvernului central trebuie sa i se restranga dreptul de a actiona in forta, actiunile violente ale Statului centralizat sa se restranga la cazurile de razboi.

Cred ca sunt in spiritul modernizarii Statului si a reducerilor bugetare.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.

* Despre subiect a scris si Alex Mihaileanu pe blogul Subiectiv.