Zeci de mii de cai sunt transportati, anual, pe distante lungi si in conditii mizere pentru a fi sacrificati in abatoarele din Europa, avertizeaza organizatia World Horse Welfare Romania. Asociatia atrage atentia ca Romania este una dintre principalele surse de transport al cailor pe distante lungi, catre abatoarele din Italia in mod special, si indeamna publicul larg sa actioneze pentru a opri acest abuz.

Apelul World Horse Welfare in Romania:

In fiecare an, 80.000 de cai sunt ingramaditi in camioane si transportati pe distante lungi in Europa. De la manji proaspeti, la cai batrani si munciti, acest comert nu face discriminari. Majoritatea cailor prezinta semne de boala, punand astfel in pericol intreaga populatie cabalina a Europei, in timp ce camioanele care ii transporta trec dintr-o tara in alta. Sfarsiti de oboseala si stres, bolnavi si vatamati, acesti cai sunt transportati mii de kilometri, zile in sir fara oprire: ei au nevoie disperata de hrana, apa si odihna.

Romania este una dintre principalele surse de transport al cailor pe distante lungi catre abatoarele din Italia in mod special, ceea ce inseamna ca responsabilitatea romanilor fata de oprirea acestor practici inumane este cu atat mai mare. Conditiile in care acesti cai parasesc tara sunt similare cu cele in care caii din Delta au fost transportati catre abatoarele din Romania.

Jo White, Director de Campanii la World Horse Welfare, povesteste despre vizitele traumatizante facute pe teren, pentru a monitoriza transporturile acestor cai: "Fiecare cal are propria sa poveste trista si uneori am senzatia ca ii dezamagesc pentru ca nu le spun tuturor despre fiecare dintre ei; din pacate ar fi prea multe de spus. Vizita noastra din iunie 2011 ne lasa niste amintiri greu de suportat; nu pot sa uit sunetul produs de loviturile violente de la postul de control de pe granita dintre Slovenia si Italia. Sunetul venea de la un armasar atat de disperat, incat tot trupul ii era acoperit de transpiratie, narile ii frematau teribil si i se vedea albul ochilor, lovea in continuu peretii camionul si nimic nu il putea consola. Dar nu era timp pentru liniste - nici nu a ajuns bine, ca transportul se urnea din nou din loc pentru urmatoarea parte a calatoriei. Astfel de privelisti ma infurie teribil si ceea ce conteaza este sa pot transforma aceasta manie in energie si actiune pozitiva. Inca mai cred cu toata forta ca, impreuna cu cei care ne sustin si cu iubitorii de cai de pretutindeni, vom pune capat acestor practici."

World Horse Welfare lucreaza la nivel international pentru bunastarea cailor din toata lumea. Campania impotriva transportului pe distante lungi este cea mai importanta activitate a organizatiei. Prin eforturile World Horse Welfare numarul cailor transportati a scazut de la 165.000 in 2001, la 80.000 in 2011.

Acum, World Horse Welfare are nevoie de ajutorul romanilor ca sa convinga Comisia Europeana sa legifereze limitarea timpilor de calatorie la 9-12 ore, punand astfel capat suferintei provocate de aceste transporturi nesfarsite.

Cine doreste sa se implice este rugat sa trimita o carte postala (prin email sau posta), catre Europarlamentarii romani. Mai multe detalii aici: www.worldhorsewelfare.ro.

Cu cat sustinerea este mai mare, cu atat sansele de schimbare cresc. Implicati-va acum si ajutati-ne sa putem stop maltratarii cailor pe drumurile europene.