Prima femeie presedinte din Africa, liberiana Ellen Johnson-Sirleaf, si compatrioata sa Leymah Gbowee, care a mobilizat femeile din tara sa impotriva razboiului civil, au castigat vineri Premiul Nobel pentru Pace, alaturi de militanta yemenita pentru drepturile femeilor Tawakkul Karman, relateaza Reuters.

Ellen Johnson-SirleafFoto: Reuters

Tawakkol Karman este prima femeie araba laureata cu acest premiu.

Ellen Johnson-Sirleaf, in varsta de 72 de ani, a militat pentru reconstructia tarii devastata de 14 ani de razboi civil, in care si-au pierdut viata 250.000 de oameni.

"De la investitura sa in 2006, a contribuit la asigurarea pacii in Liberia, a promovat dezvoltarea economica si sociala si a intarit locul detinut de femei", a spus Jagland.

Ascensiunea sa la putere a fost posibila datorita muncii efectuate de Leymah Gbowee, "razboinica a pacii" aflata la originea unei miscare care va contribui, in special prin idea unei "greve a sexului", la oprirea celui de-al doilea razboi civil din 2003.

Lansata in 2002, initiativa sa indemna femeile la greva sexuala, atat timp cat ostilitatile continua, ceea ce l-a obligat pe Charles Taylor, fost lider razboinic devenit presedinte, sa se asocieze negocierilor pentru pace.

"Leymah Gbowee a mobilizat si organizat femeile dincolo de liniile separarii etnice si religioase pentru a pune capat unui lung razboi in Liberia si pentru a asigura participarea femeilor la alegeri", a notat Jagland.

Al treilea laureat, Tawakkol Karman, "atat inainte cat si in timpul primaverii arabe" a jucat un "rol preponderent in lupta pentru drepturile femeilor, pentru democratie si pace in au Yemen", a adaugat el.

Tawakkol Karman s-a declarat "fericita si surprinsa" si a dedicat premiul ""Primaverii Arabe".

"Este o onoare pentru toti arabii, musulmanii si femeile. Dedic acest premiu tuturor activistilor Primaverii Arabe", a spus ea, pentru televiziunea Al-Arabiya.

Pana in prezent, doar 12 femei au primit premiul Nobel pentru Pace in 110 ani de istorie a distinctiei, ultima laureata fiind ecologista kenyana Wangari Maathai.

Un numar record de 241 de persoane si organizatii s-au aflat in competitie in acest an, o editie in care actorii "Primaverii Arabe" erau considerati favoriti.

Premiul va fi remis la Oslo in 10 decembrie, data comemorarii fondatorului acestor premii, omul de afaceri si filantropul suedez Alfred Nobel. El consta intr-o medalie, o diploma si un cec de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ un milion de euro).