Procurorii DNA au efectuat joi seara perchezitii la domiciliile a doi judecatori de la ICCJ, suspectati de aranjarea unor procese, anunta TVR Info. Avizul a fost luat in cursul serii de la CSM. Unul dintre magistrati este Gabriela Barsan, presedinta sectiei Contencios si sotia judecatorului roman la CEDO. Al doilea judecator este Iuliana Pusoiu.Cele doua sunt suspectate de luare de mita, au declarat pentru Mediafax, surse judiciare.

Gabriela BirsanFoto: Lumea Justitiei

Faptele de luare de mita ar fi vizat excursii in Indonezia si mai multe cadouri "costisitoare". Potrivit surselor citate, toate aceste bunuri ar fi fost primite de la un om de afaceri care ar fi avut mai multe dosare pe rolul Sectiei de contencios administrativ si fiscal si care dorea rezolvarea lor favorabila.

Perchezitiile au fost demarate dupa lasarea intunericului, in jurul orei 20.00 si au avut loc la imobile situate pe bulevardul Magheru din Bucuresti si in localitatea Snagov, potrivit Mediafax.

Gabriela Barsan, judecatoarea care a desfiintat PCR-ul

Judecatoarea Gabriela Victoria Birsan este presedinta Sectiei de Contencios-administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si fosta candidata la sefia Inaltei Curti si la CSM. Si-a inceput cariera de magistrat in februarie 1980 ca judecator la Judecatoria Sectorului 6, a trecut apoi timp de 10 ani la Judecatoria Sectorului 1. Dupa 1990 a fost promovata vicepresedinte la Judecatoria Sectorului 6, iar apoi la Tribunalul Municipiului Bucuresti.

Potrivit Lumea Justitiei, "la 1 iulie 1993 a fost promovata judecator la nou infiintata Curte de Apel Bucuresti unde, in scurt timp, a devenit inspector si a raspuns de activitatea instantelor judecatoresti din raza Curtii. Ca inspector a raspuns si de inregistrarea partidelor politice din Romania, putini fiind cei care cunosc faptul ca Victoria Birsan a decis desfiintarea Partidului Comunist Roman. A promovat ulterior ca judecator la Curtea Suprema de Justitie, la 29 februarie 2000 (in urma cu 11 ani). Din anul 2005 a fost numita presedinte al Sectiei de contencios-administrativ a ICCJ".

Gabriela Barsan este sotia profesorului Corneliu Barsan - judecatorul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Potrivit declaratiei sale de avere din 2011, Gabriela Barsan detine doua case, trei autoturisme, conturi si depozite bancare in valoare de 570.000 RON (2005), 35.000 euro (2002), 175.000 euro (1995), 5.700 euro (1995), venituri salariale in valoare de 162.682 RON, venituri din drepturi de autor in valoare de 1.300 de euro.

Potrivit adevarul.ro, Gabriela Barsan este "magistratul care a acordat primele daune morale pentru arestarile nelegale din timpul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990".

In 2009, Gabriela Barsan a candidat si pentru presedintia ICCJ, insa CSM-ul de atunci a desemnat-o pe Lidia Barbulescu pentru functia amintita.

Gabriela Barsan a mai participat la alegerile pentru CSM si in 2010 cand a pierdut cu 51 de voturi in fata Lidiei Barbulescu (69 voturi) si Mircea Aron (62 de voturi).

Numele Gabrielei Barsan apare in scandalul arestarii senatorului PSD Catalin Voicu (Vezi aici si aici), insa DNA a precizat ca "doamna judecator Gabriela-Victoria Birsan nu face subiectul vreunei cercetari penale, nu este invinuita de comiterea vreunei infractiuni si nu figureaza nici in calitate de martor in vreo cauza penala". (Sursa)

Despre Gabriela Barsan, luju.ro a scris ca "sefa Sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal este magistratul care a intrat in cele mai putine sedinte de judecata, din 2007 si pana in prezent, si judecatorul care a solutionat cele mai putine dosare, dintre toti sefii de sectie de la instanta suprema". Astfel, potrivit sursei citate, in perioada 2007 si o parte din 2010, judecatoarea Barsan ar fi rezolvat 400 de cazuri, in timp ce ex-judecatorul Florin Costiniu ar fi solutionat 3090 de dosare.

Iuliana Posoiu, in atentia DNA si in 2005

Curentul scria in luna iunie ca judecatorul Iuliana Pusoiu, al doilea membru al completului 7 de judecare a contestatiei in anulare formulata de Dan Voiculescu la decizia prin care ICCJ a decis mentinerea verdictului de colaborare cu fosta Securitate dat de Curtea de Apel Bucuresti, a fost in atentia Departamentului National Anticoruptie, in 2005, cand magistrata, pe atunci judecator la Tribunalul Bucuresti, a fost cercetata intr-un dosar de luare de mita si trafic de influenta, dosar finalizat ulterior cu neinceperea urmaririi penale.

In decembrie 2004, Iuliana Pusoiu (presedintele Sectiei a VIII-a de Contencios administrativ si fiscal la Curtea de Apel Bucuresti) a fost promovata ca judecator la instanta suprema.

Potrivit Mediafax, in 2008, Pusoiu a facut parte din Biroul Electoral Central pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, alaturi de alti sase judecatori.

La capitolul venituri, potrivit declaratiei sale de avere din 2011, Pusoiu a castigat in 2010 155.517 de lei, venituri salariale.