“Oamenii care sunt suficient de nebuni sa creada ca pot schimba lumea sunt aceia care chiar o schimba.“ Think Different, Gandeste Diferit, in traducere, a fost si este pentru multi rezumatul cel mai bun al filosofiei pe care Steve Jobs a impus-o inca din prima zi la Apple.

Una dintre cele mai importante figuri ale ultimilor 30 de ani, Steve Jobs a lasat o mostenire care va ramane cu noi multi ani de acum incolo, tocmai din cauza ca a gandit diferit. Jobs a demonstrat ca oamenii vor perfectiunea si nu se vor multumi cu mai putin. Produsele lansate de compania sa nu au reusit niciodata sa atinga acest deziderat, dar a fost intotdeauna clar ca acesta este scopul principal al producatorului.

In 1997, intr-un moment devenit celebru, Michael Dell recomanda Apple sa vanda toate activele companiei si sa dea inapoi banii actionarilor. 14 ani mai tarziu, Apple este una dintre cele mai valoroase companii din lume, iar asta multumita in mare parte unui singur om: Steve Jobs, co-fondator Apple si unul dintre cei mai carismatici si inovatori oameni din ultimele decenii.

In 1974, dupa o calatorie spirituala in India si dupa mai multe experiente cu substante psihedelice, Jobs se intorcea in America si, alaturi de Steve Wozniak, face primele incercari de a construi un computer pentru oameni obisnuiti, intr-o lume in care majoritatea computerelor erau instrumente de calcul care ocupau suprafete similare unui teren de baschet.

Desi acum poate parea ciudat, in anii ’70, ideea ca un om obisnuit ar putea avea nevoie de un computer parea cel putin absurda. Primele doua modele create de companie in garajul parintilor adoptivi ai lui Jobs nu reuseau sa se diferentieze de competitie decat prin eficienta mult mai buna a circuitelor produse de Wozniak . Cativa ani mai tarziu, dupa o vizita la centrul de cercetare din Palo Alto al Xerox, numit PARC, Apple a lansat un computer care avea sa schimbe radical lumea: primul computer disponibil comercial cu o interfata grafica.

Steve Jobs nu a creat o companie, nu a creat un imperiu, ci a creat ceva mult mai asemanator unei religii moderne. O religie a perfectiunii, o religie a designului, o religie a tehnologiei ca unealta in viata de zi cu zi. De la inceput, lucrurile la Apple au fost facute foarte diferit, comparativ cu alte companii din domeniu: calculatoarele, in viziunea lui Steve Jobs, nu trebuiau sa fie doar utile, ci frumoase, in interior si in exterior, iar experientele de viata ale fondatorului companiei au avut un impact major.

Jobs nu a terminat niciodata universitatea. Dupa un semestru, a abandonat cursurile, dar a ramas in campusul Reeds College din Portland, Oregon, unde a participat in continuare la prelegerile care i s-au parut interesante. Unul dintre acestea era un curs de caligrafie, care ani mai tarziu s-a dovedit a fi elementul definitoriu al modului in care computerele Apple afiseaza text. Daca majoritatea computerelor vremii erau capabile sa afiseze text intr-un format care nu putea fi numit in vreun fel atragator, aparatele gandite de Steve afisau zeci de caractere de litera diferite, create cu atentie, unele pentru prima data, exclusiv pentru platforma sa.

In 1984, primul Macintosh a fost lansat de Jobs cu un citat din Bob Dylan, si definit drept un produs “aflat la rascrucea dintre arte si tehnologie”. Campania de lansare a folosit unul dintre cele mai celebre clipuri din istoria publicitatii, care facea referire la o lume distopica, similara celei din romanul “1984” a lui George Orwell. Ca o confirmare a pozitionarii modelului Mac, platforma este si in prezent folosita intens in domeniile creative, mai ales in grafica si tipar.

Jobs a fost intotdeauna, pana in ultimul moment, conectat la tot ce inseamna cultura populara. Obsesia sa pentru Bob Dylan este cunoscuta, iar una dintre biografiile sale neautorizate spune ca a avut o legatura amoroasa cu Joan Baez in anii ’80 doar pentru ca aceasta fusese iubita lui Dylan. Inclusiv modelul de business al Apple a fost definit de Jobs printr-o referinta la The Beatles: “Modelul meu de afaceri este luat de la The Beatles: avem patru oameni care isi anuleaza unul altuia tendintele negative, care se completeaza unul pe celalalt. Iar rezultatul combinatiei este mult mai bun decat orice ar fi putut realiza fiecare dintre ei singur. Lucrurile mari in afaceri nu sunt facute de un singur om, ci de o echipa de oameni”, declara Jobs in 2010 in timpul unei emisiuni televizate.

Desi pe ultima parte a carieirei CEO-ul Jobs a pus un accent mult mai mare pe echipa sa, la inceputuri conducerea sa a fost calificata de multi ca fiind dictatoriala. Jobs era cunoscut pentru dorinta sa de a fi implicat in cele mai mici detalii ale operarii companiei sale, iar angajatii din Cupertino erau atat de speriati de el incat evitau sa foloseasca acelasi lift. Atitudinea sa egocentrista si incercarile repetate de a crea produse noi cu mult timp inainte de vremea lor a dus in final in 1985 la inlocuirea sa cu John Sculley, un fost manager Pepsi.

In momentul respectiv, Jobs a vandut toate actiunile pe care le detinea la Apple, pastrand una singura, pentru a primi rapoartele financiare anuale. Dat afara din compania pe care a fondat-o, Steve a plecat alaturi de mai multi angajati loiali si a infiintat NeXT, o firma care fabrica statii de lucru pentru cercetare. Cu un design spectaculos, care prefigura revolutia de la sfarsitul anilor ’90, si cu un pret extrem de ridicat, produsele noii companii infiintate de Jobs nu au avut un succes comercial semnificativ. Chiar si asa, dintre putinele exemplare vandute unor institutii academice, un computer NeXT a ramas in istorie drept aparatul pe care a fost creat World Wide Web-ul, la Geneva, in 1990.

In aceeasi perioada, Jobs a cumparat studiourile de animatie Pixar, contra sumei de 10 milioane de dolari. Dupa o serie de succese comerciale importante, Pixar a fost vanduta in anul 2005 catre Disney, contra unei sume de 7,4 miliarde de dolari.

In lipsa lui Jobs, Apple a decazut extrem de mult. O serie de produse necompetitive, combinate cu un management defectuos si o lipsa acuta de inovatie au ingenunchiat compania care a inventat, practic, calculatorul personal. In 1996, Apple a anuntat cumpararea NeXT si reintoarcerea lui Jobs ca CEO interimar, post pe care l-a pastrat pana in acest an.

Alaturi de o echipa noua, Jobs a readus mentalitatea “Think Different” la Apple. Primul produs lansat de companie, creat de designerul Jony Ive sub tutela lui Steve Jobs, nu se remarca prin puterea de calcul deosebita, ci mai ales prin desgin. Multi dintre noi isi amintesc clar cutiile bej care erau in anii ’90 standard pe multe birouri. Jobs a ales in schimb sa mearga la o fabrica de bomboane pentru a se documenta despre culorile folosite in dulciuri. Informatiile obtinute au dus la proiectarea unuia dintre cele mai iconice computere din toate timpurile: primul iMac, disponibil in mai multe culori, o miscare radicala in acea perioada.

Ideea de a oferi oamenilor computere care sa functioneze cat mai ergonomic si sa ofere o experienta de utilizare cat mai placuta a dominat de atunci filosofia companiei: produsele Apple sunt prezente in multe muzee de arta contemporana, iar designul lor a fost copiat de zeci de ori.

Sub conducerea lui Jobs, Apple a creat piete noi si a ajuns sa le domine chiar si pe unele in care a ajuns destul de tarziu. iPod a schimbat modul in care oamenii din intreaga lume asculta muzica, Mac-urile sunt recunoscute drept unele dintre cele mai bune computere din lume, iar iPhone-ul a urcat ireversibil asteptarile pe care oamenii le au de la un telefon mobil inteligent.

Dar, odata cu succesul din anii 2000, au aparut si primele probleme de sanatate: in 2004, Jobs a anuntat ca a fost diagnosticat cu o tumoare canceroasa la pancreas. In ciuda unui interes semnificativ din partea presei, putine informatii despre boala CEO-ului Apple au fost facute publice. Dupa o perioada de imbunatatire, sanatatea lui Jobs a intrat din nou pe o panta descendenta, iar in 2009 a suferit un transplant de ficat. Din acel moment, din ce in ce mai multe dintre atributiunile lui Steve au fost pasate catre alte persoane din cadrul companiei. Tim Cook a fost o perioada la carma companiei in timpul lipsei lui Jobs, iar anul acesta a devenit CEO plin.

Steve Jobs nu mai e. Dupa 56 de ani de viata si o batalie de sapte ani cu cancerul, fondatorul Apple a murit. In lipsa sa, nu se stie ce se va intampla cu Apple pe termen lung, dar lectia sa va ramane valabila pentru multi, multi ani: doar oamenii care sunt suficient de nebuni sa creada ca pot schimba lumea sunt aceia care chiar o schimba.