Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seara, la un eveniment la care a participat ambasadorul german la Bucuresti, ca partea romana este determinata sa sustina investitiile germane "prin toate mijloacele posibile", diplomatul mentionand, la randul sau, necesitatea reducerii birocratiei, transmite Mediafax.

Cei doi oficiali au facut aceste declaratii miercuri seara, la o receptie consacrata marcarii Zilei unitatii germane.

"In plan politic si economic Germania este un model de urmat, este primul partener comercial al Romaniei si vreau sa asigur inca o data partenerii nostri de soliditatea si determinarea Romaniei de a continua investitiile germane in Romania si de a le sustine prin toate mijloacele posibile", a spus premierul Emil Boc.

El a vorbit despre relatia puternica dintre cele doua state, spunand ca "in 1989, caderea Zidului Berlinului a deschis practic drumul spre democratie, libertate si demnitate al poporului roman si nu vom uita acel moment, ultimul care a dat, probabil, imboldul necesar".

"Nu in ultimul rand, Germania este un partener corect al Romaniei in UE, un partener pe care am putut conta, putem conta si care intotdeauna si-a respectat cuvantul dat", a spus premierul.

La randul sau, ambasadorul Andreas von Mettenheim a afirmat ca poporul german se simte profund legat de cel roman.

"Noi ne bazam pe o puternica voce romaneasca la depasirea unor provocari globale, dar si pe o directie clara in propria tara cand trebuie sa indeplinesti misiunea de a atinge mai putina birocratie si mai multa transparenta", a apreciat el.

Dipolomatul german a mai spus ca, in conditiile in care Europa se confrunta "cu o perioada de foc", este cu atat mai important "sa ai prieteni pe care sa stii ca te poti baza".

"Atunci cand faimosul pahar metaforic este pe jumatate gol, noi il reumplem. Pe economia germana te poti baza, la fel ca si pe politica germana", a mai zis el.