Premierul Emil Boc a eliberat-o pe Crinuta Nicoleta Dumitrean din functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), la cererea ei, printr-o decizie publicata miercuri in Monitorul Oficial si citata de Agerpres.

Crinuta DumitreanFoto: Agerpres

In locul demisionarei Crinuta Dumitrean, premierul a numit-o pe Dorina Danielescu in functia de presedinte al ANRP, cu rang de secretar de stat.

Ambele decizii sunt datate 4 octombrie.

Crinuţa Nicoleta Dumitrean a fost numita la conducerea Autoritatii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor la sfarsitul anului 2009, prin decizia premierului Emil Boc.

La sfarsitul lunii august 2011, vicepresedintele ANRP, Remus Virgil Baciu, a fost arestat preventiv pentru trafic de influenta.

In motivarea deciziei de arestare, Curtea de Apel Bucuresti noteaza ca Baciu s-a folosit de institutiile statului in interes personal si ca gravitatea faptei pentru care este cercetat acesta reiese si din calitatea sa de subsecretar de stat in cadrul ANRP, institutie publica aflata in subordinea Guvernului.

Baciu este acuzat ca a primit peste 400.000 de lei in schimbul urgentarii solutionarii anumitor dosare de despagubire a unor fosti proprietari de imobile nationalizate.

Alaturi de acesta a fost arestata si Camelia Teodora Andrusenco - fosta sefa de cabinet a premierului Radu Vasile, potrivit Jurnalul.ro, fosta consiliera personala a ministrului de Interne Cristian David, fost asistent cabinet ministru cu jumatate de norma la Agentia pentru Strategii Guvernamentale si asociata in patru firme private, potrivit declaratiilor de avere din 2008 si 2009.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a pronuntat la inceputul lunii octombrie 2010 prima hotarare pilot impotriva Romaniei. Prin aceasta hotarare, CEDO obliga statul roman sa rezolve in 18 luni problema restituirii proprietatilor nationalizate in timpul comunismului.

Prin hotararea pronuntata, CEDO constata ca a fost incalcat articolul 6 alineatul 1 din Conventie (privind dreptul la un proces echitabil) si articolul 1 din Protocolul nr.1 in cazurile Maria Atanasiu si Ileana Iuliana Poenaru si obliga statul roman "sa ia toate masurile pentru a asigura drepturile garantate de art 6 alineatul 1 din Conventie si articolul 1 din Protocolul nr. 1, in contextul cauzelor similare cu prezentul caz, in acord cu principiile stabilite in conventie". CEDO a decis sa suspende, pentru 18 luni, examinarea oricaror cazuri similare.

Pe 3 decembrie 2010, premierul Emil Boc a decis infiintarea unui grup de lucru interministerial care sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemei restituirii proprietatilor. Este vorba despre Comitetul interministerial privind procesul de reformare a legislatiei si procedurilor din domeniul restituirii proprietatilor. Acesta este compus din reprezentanti ai ANRP, Ministerelor Justitiei, Finantelor, Internelor, Agriculturii, Mediului, de Externe, ai aparatului de lucru al prim-ministrului si ai AVAS.

Comitetul era condus de presedintele ANRP, Crinuta Nicoleta Dumitrean, iar Remus Virgil Baciu, vicepresedinte ANRP, este trecut ca membru supleant in cadrul acestui comitet.