Specialiştii avertizează că numărul românilor cu Sindrom Down va creşte în următorii ani, fără o mai bună informare şi prevenţie. Radio România lansează, astăzi, o campanie în acest sens. Aproximativ 30.000 de romani au Sindromul Down, iar organizaţiile neguvernamentale şi medicii spun că tot mai mulţi copii se vor naşte cu SD dacă nu va exista o campanie extinsă de informare şi prevenţie, dacă autorităţile şi societatea în întregul ei nu vor face eforturi să includă aceste persoane, în prezent marginalizate. Campania Radio România, “Toate Speranţele Sus” îşi propune să atragă atenţia asupra copiilor cu SD şi a părinţilor lor care au fost lăsați prea mult timp să înfrunte singuri problemele, prejudecățile, marginalizarea și lipsa de înțelegere.

Teste pentru gravide

Sindromul Down apare la tot mai mulţi copii, peste tot în lume, cu preponderenţă în Occident unde vârsta la care femeile fac copii este tot mai înaintată. În toată lumea sunt înregistrate 40-50 de milioane de astfel de cazuri. Numai în Marea Britanie, se nasc zilnic unul sau doi copii cu Sindrom Down

Specialiştii avertizează că riscul de a naşte un copil cu SD creşte odată cu vârsta.

Vârsta femeii si riscul de a avea un copil cu Sindrom Down:

25 de ani - 1 din 1400

30 se ani - 1 din 800

35 de ani - 1 din 380

38 de ani - 1 din 190

40 de ani - 1 din 110

45 de ani - 1 din 30

Sindromul Down nu este vindecabil

Sindromul Down este o afecţiune permanentă iar persoana afectată se naşte cu anumite trăsături fizice distincte, de exemplu facies aplatizat, gât scurt, şi un grad de întârziere mintală (retard psihic). Sindromul Down este o afecţiune cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar, rezultând un număr total de 47 de cromozomi. În mod normal, nucleul celulelor conţine 46 de cromozomi, sub formă de 23 de perechi. Copiii cu sindrom Down prezintă 3 cromozomi 21 (deci 47 de cromozomi) şi de aceea data de 21 martie a fost aleasă pentru a se celebra ziua mondială dedicată acestei maladii. De obicei, IQ-ul persoanelor cu SD este cuprins între 20 şi 80 (mai putin de 70 fiind considerat cu inteligenţă foarte scăzută iar peste 130 excepţională. Normal fiind la 90-110). Aspectul fizic al copiilor este caracteristic şi în general vizibil de la naştere: ei au capul mic, faţa plată, nasul mic, ochii alungiţi, limba proeminentă care îi face să stea deseori cu gura deschisă, urechile mici şi de formă deosebită. Au tonusul muscular scăzut, mâini mici, degete scurte, uneori cu doar două falange la degetul mic, gâtul mai scurt şi prezintă o mare flexibilitate articulară. Cresc mai încet, putând rămâne ceva mai scunzi decât ceilalţi copii şi mai ales ca adulţi au tendinţa la obezitate. Prezintă un retard mental variabil, în general uşor sau mediu, cu dificultăţi de vorbire sau de învăţare. Deşi Sindromul Down este permanent, majoritatea pacienţilor pot duce o viaţă normală, activă. Dacă au parte de îngrijire adecvată , copiii cu Sindrom Down pot avea creştere şi dezvoltare spectaculoase şi pot deveni adulţi sănătoşi şi fericiţi.

Sindromul Down, depistat prin amniocenteză

Există un test prenatal care oferă medicului informaţii despre sănătatea şi dezvoltarea bebeluşului pe baza unei mostre de lichid amniotic - lichidul care înconjoară bebeluşul în uter. Amniocenteza se face de obicei între săptămâna 16-a şi săptămâna a 20-a de sarcină. În ultima vreme, obstetricienii folosesc tot mai mult ecografia Doppler în locul amniocentezei. Problema este că amniocenteza costă între 1100 şi 2000 de lei, de aceea Radio România şi partenerii săi, îşi propun ca prin această campanie să convingă guvernul să acopere total sau partial costurile acestei analize.