Guvernul nu detine in acest moment informatii cu privire la intentia unei alte companii internationale de a parasi Romania sau de a inchide o platforma de productie in tara noastra, a declarat, joi seara, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, Andreea Paul Vass, consilierul de stat pentru probleme economice al primului-ministru Emil Boc.

"Nu exista la nivelul actual, al Guvernului, vreo informare cu privire la intentia unei alte companii internationale de a parasi Romania sau de a inchide o platforma de productie in Romania. Insa trebuie sa fim obiectivi si sa privim cu extrem de mult pragmatism ca intr-adevar ,in conditii globale, exista riscul de restructurare sau de delocalizare. Sa nu uitam ca salariul mediu in Romania, stat afla deja in categoria statelor dezvoltate, este de 445 dolari pe luna, mult mai mare decat cel din India sau China, de 80 dolari sau 300 dolari. Exista, din pacate, acest risc odata ce nivelul de trai si salariile cresc in Romania", a spus consilierul premierului, potrivit Agerpres.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca a avertizat, inclusiv Guvernul, cu privire la riscul plecarii multinationalelor, iar acest fenomen a inceput sa se intample. El a precizat ca potentialele inchideri de companii nu se refera doar la fabrica de la Jucu, adaugand ca ar trebui privit si spre alte industrii si ca a spus acest lucru si in discutiile cu CSAT si in cele cu Executivul.

"La fel cum am privit cu oarecare satisfactie mutarea fabricii Nokia din Germania in Romania, acum trebuie sa stim ca orice astfel de investitie prezinta si riscul pe care l-am vazut anuntat ieri. As face un comentariu legat de acest lucru si potentialii investitori pe care ii avem, care in momentul de fata, par a fi realitati, fie ca ne referim la cei care vor sa faca prospectiuni in Marea Neagra sau in teritoriul Romaniei, legate de gaze, titei, cei care vor sa exploateze aur, argint, cupru, daca ii vom mai tine mult cu birocratia noastra si cu lipsa de curaj in a ne asuma decizii importante, o sa-i pierdem si pe acestia. Este riscul pe care Guvernul, daca nu actioneaza, si-l asuma deliberat si va trebui sa raspunda, nu pentru ce a facut, ci pentru ce n-a facut, daca nu va face suficient de rapid", a completat Basescu.