Masinile ar putea fi ridicate numai ca masura exceptionala, cand obtureaza traficul sau constituie obstacol pentru circulatie, iar toate sumele incasate in urma acestor actiuni devin venituri la bugetele locale, fiind interzisa solicitarea lor de firme private, potrivit unei initiative legislative, transmite Mediafax.

Propunerea legislativa privind ridicarea si depozitarea vehiculelor stationate neregulamentar se afla, in prezent, in consultare publica la Senat si ii are ca autori pe senatorii PSD Laurentiu Coca, Alexandru Cordos, Dan Sova, deputatii PSD Marian Ghiveciu Balosin Gust Balosin, Ciprian Luca, Iulian Manda, Adrian Mocanu, Oana Niculescu-Mizil, Andrei Steriu, Radu Vasilica, senatorul independent Ion Toma, deputatul PC Damian Florea si deputatul Tudor Ciuhodaru.

Conform initiativei, ridicarea si depozitarea vehiculelor in locuri special amenajate sa fie o masura exceptionala, luata numai daca masinile sunt parcate astfel incat constituie un obstacol pentru circulatie, obtureaza traficul rutier sau accesul in institutiile publice.

Parcarea neregulamentara in alta situatie se va sanctiona numai cu amenda.

Legea reglementeaza modul in care vehiculelele stationate neregulamentar, potrivit Codului rutier, pot fi ridicate si depozitate de catre administratiile publice locale sau de catre administratorul drumului public, dupa caz.

Potrivit proiectului, perioada maxima de depozitare ar urma sa fie de sase luni, dupa care proprietarul "va fi somat in scris despre valorificarea vehiculului".

"In cazul in care, desi parcat intr-un spatiu public amenajat, vehiculul stationeaza o perioada mai mare de sapte zile calendaristice, fara a fi miscat, acest spatiu se considera abuziv ocupat, vehiculul urmand a fi ridicat, transportat si depozitat", a se mai arata in proiectul de act normativ.

In initiativa se mai prevede ca sumele incasate ca urmare a ridicarii si depozitarii masinilor sa constituie venituri la bugetele locale si sa fie folosite pentru amenajarea locurilor de parcare si pentru achizitionarea de utilaje speciale pentru ridicarea si depozitarea vehiculelor parcate regulamentar.

"Solicitarea de sume de bani cu titlul de contravaloare a serviciilor de ridicare, transport si depozitare de catre firmele private este interzisa", mai propun initiatorii.

Proiectul urmeaza sa fie dezbatut de Senat in calitate de prima Camera sesizata.