Absolventii care nu au luat Bacalaureatul si care au terminat liceul cu cel putin nota 7 "au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor" de facultate. Prevederea face parte dintr-un proiect de lege depus marti la Camera Deputatilor de social-democratii Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu si Titus Corlatean. Potrivit documentului, anul pregatitor poate fi "echivalat total" cu anul I de facultate, daca absolventii iau BAC-ul.

Initiatorii motiveaza amendarea Legii Educatiei Nationale prin "rezultatele examenului de bacalaureat din anul 2011" care "au adus in situatia de debusolare circa 100.000 de absolventi de liceu". Despre acest proiect a mai scris si Gandul.

Prevederile proiectului de lege:

  • Absolventii invatamantului liceal cu diploma de absolvire si media de absolvire cel putin nota 7 care nu au promovat examenul de Bacalaureat au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor, potrivit programelor de studii de licenta, organizate legal in universitate, si programei de bacalaureat.
  • Senatul universitar stabileste conditiile de inscriere si de finantare a studiilor in anul pregatitor.
  • Absolventii anului pregatitor care promoveaza si examenul de bacalaureat pot beneficia de echivalarea totala sau partiala a studiilor efectuate in anul I al programului de licenta si pot continua studiile, in conditiile stabilite de senatul universitatii.
  • Absolventii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat beneficiaza de finantare in scolile postliceale de stat, organizate in reteaua MECTS.
  • Statul sustine financiar absolventii de liceu care se incadreaza in prevederile aliniatului 1 - adica "Absolventii invatamantului liceal cu diploma de absolvire si media de absolvire cel putin nota 7 care nu au promovat examenul de Bacalaureat au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor, potrivit programelor de studii de licenta, organizate legal in universitate, si programei de bacalaureat" - cu o finantare corespunzatoare, cel putin la nivelul ajutorului de somaj.  

Expunerea de motive este semnata de social-democratii Ecaterina Andronescu, vicepresedintele Comisiei pentru invatamant din Senat, Cristian Dumitrescu - presedintele Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor si Titus Corlatean, senator PSD.

In expunere, acestia arata ca "rezultatele examenului de bacalaureat din anul 2011 au adus in situatia de debusolare circa 100.000 de absolventi de liceu".

"Modul in care au fost abordate subiectele, lipsa pregatirii corespunzatoare a cadrului general al examinarii au condus la nepromovarea examenului de bacalaureat de multi dintre elevii cotati cu rezultate profesionale bune pe parcursul anilor de liceu. In absenta unor masuri de insertie pe piata muncii va creste ingrijorator de mult riscul unor derapaje de la o evolutie personala si in cariera profesionala normala. Ca urmare, initiatorii acestui act normativ considera de datoria Parlamentului sa intervina cu masuri care sa-i sprijine pe cei capabili si interesati de formarea lor profesionala".

Proiectul a fost depus la Camera Deputatilor marti, 27 septembrie, iar camera decizionala este Senatul. Data la care se implineste termenul constitutional pentru dezbatere si vot final pe acest proiect de lege este 10 noiembrie 2011.

UPDATE: Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ca acest proiect legislativ "este rezultatul unei cardasii a conducerilor de facultati transformate in fabrici de bani"

"Este o initiativa nastrusnica, iresponsabila, care evident nu va avea succes. (...) Este o initiativa fara niciun fel de corespondent nici in Europa si niciunde altundeva in lume. Face parte din ceea ce eu numesc, fara niciun fel de emotie, coalizarea mediocritatii. (...) Denota modul si gandirea in care acest minister a fost condus, avand in vedere cine a initiat acest lucru", a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, citat de Agerpres.

"Trebuie sa ne gandim foarte serios daca aceasta initiativa, care prevede in finalul ei faptul ca statul trebuie sa suporte aceste cheltuieli, nu este si rezultatul unei cardasii cu cei care au fost obisnuiti ca universitatile sa fie fabrici de bani. Cred ca trebuie sa ne uitam foarte atenti daca aceasta cardasie, care acum nu mai este posibila la nivelul ministerului, nu incearca sa fie continuata la nivelul unor parlamentari'', a declarat ministrul Educatiei, intr-o conferinta de presa organizata la Universitatea Maritima Constanta.

De cealalta parte, Ecaterina Andronescu a declarat ca "ideea a ponit de la nevoia de a le oferi celor aproximativ o suta de mii de absolventi care nu au promovat o solutie. Nu ii poti lasa in strada si nici nu rezolvi nimic daca vor ingrosa numarul somerilor. In primul rand, daca vor recupera pe parcursul anului pregatitor, atunci isi vor putea continua studiile universitare", transmite Mediafax.