Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut marţi încă o dată, în faţa Adunării Generale a ONU, "garanţii legale solide" privind proiectul scutului antirachetă american care urmează să fie amplasat în Europa, relatează AFP.

"Desfăşurarea de elemente de apărare antirachetă strategică în diferite locuri din lume alterează configuraţia globală a securităţii internaţionale", a subliniat ministrul rus.

"Nu este suficient să se facă declaraţii despre faptul că sporirea capacităţilor de apărare antirachetă nu va sabota bazele stabilităţii strategice. Problema este mult mai serioasă", a adăugat Lavrov.

"Noi avem nevoie de garanţii legale serioase asupra faptului că potenţialul apărării antirachetă va fi cu adevărat adecvat obiectivelor declarate şi nu va afecta echilibrele mondiale şi regionale", a continuat el.

"Acest lucru este adevărat atât pentru Europa, cât şi pentru regiunea Asia-Pacific, unde apărarea antirachetă balistică devine un factor care afectează mediul strategic", a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a cerut deja, în iunie, "garanţii legale" asupra faptului că viitorul scut antirachetă american şi al NATO nu este îndreptat împotriva Rusiei.

De asemenea, Lavrov a făcut un apel către "toate statele care deţin o capacitate nucleară" să se alăture eforturilor americano-ruse în domeniul reducerii arsenalelor nucleare.

Progrese în acest domeniu nu sunt posibile "decât pe o bază multilaterală", a apreciat Lavrov.

NATO şi Statele Unite vor să desfăşoare un sistem de interceptare a rachetelor împotriva ameninţării, pe care o consideră în creştere, a unor tiruri cu rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune lansate din Orientul Mijlociu, mai ales din Iran, citeaza Mediafax.