AUDIO Dezbatere pe tema sistemului de termoficare. Mircea Geoana: Efectul deciziei guvernului de a elimina subventia va afecta peste 1 milion de familii. Populatia nu va putea plati factura la intretinere

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 27 septembrie 2011, 19:54 Actualitate | Esenţial


Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat in cadrul unei dezbateri privind sistemul de termoficare ca decizia Guvernului Boc de a elimina subventiile din acest domeniu va afecta peste 1 milion de familii. Nicolae Ivaschescu, secretar de stat in Ministerul Muncii, a declarat ca de fapt Guvernul a triplat ajutoarele de incalzire pentru persoanele cu venituri mici. Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, a explicat ca o solutie ar fi aprobarea unui proiect de lege prin care TVA-ul pentru combustibilii folositi la producerea caldurii sa fie micsorat de la 24% la 5%.
Dezbaterea privind subventiile in sistemul de termoficare, mediata de Mircea Geoana si la care au participat trei primari PSD si mai multi reprezentanti ai Guvernului, a plecat de la urmatoarea premisa:
 • Pana acum, populatia, indiferent de venituri, beneficia de o subventie acordata de Guvern prin Ministerul Administratiei si Internelor. Pe de alta parte, exista si un ajutor de incalzire acordat de Ministerul Muncii, in functie de venituri. Anul trecut, ajutoarele de incalzire au totalizat 120 de milioane de lei. Subventia nediferentiata a fost eliminata de Guvern, urmand ca o parte din banii care aveau aceasta destinatie sa se duca in ajutoarele de incalzire acordate de Ministerul Muncii.
 • Pe de alta parte, la Senat exista un proiect prin care producerea de caldura sa fie intr-un fel subventionat pentru toata lumea, indiferent de venit. Propunerea vizeaza o inlesnire fiscala, eliminarea TVA-ului pentru combustibilul folosit la producerea caldurii.

In cadrul dezbaterii, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a explicat ca practic propunerea Guvernului de a elimina subventia si de a acorda o subventie in functie de venituri va afecta peste 1 milion de familii. Geoana a declarat ca efectul eliminarii subventiei va fi cresterea facturii la caldura cu 60% si ca o mare parte a populatiei nu va fi in stare sa isi plateasca facturile. Vezi mai jos cele mai importante declaratii facute de presedintele Senatului:

 • Suntem astazi in Senatul Romaniei in fata a doua propuneri privind subventiile pe incalzire. O propunere este aceea a Guvernului, cea deja cunoscuta. (vezi aici propunerea Guvernului)
 • Mai exista aici si o alta propunere initiata de doi deputati, proiectul 500/2011 care vorbeste de un TVA redus de 5% pentru agentul termic care sa fie compensat de o taxa de mediu care din punct de vedere bugetar sa asigure o neutralitate.
 • Ne intereseaza ca nu cumva dintr-o intentie de economisire a guvernului pentru a atinge tintele FMI sa ne trezim cu efecte perverse, neasteptate care conduc la o impovarare insuportabila a administratiilor locale.
 • Deja multe dintre ele sunt intr-o situatie insuportabila financiar. Am putea sa ne trezim cu un efect pervers asupra populatiei in conditiile in care nu vor mai putea sa plateasca factura la intretinere. Vom transfera golul de astazi intr-un risc de neplata a sute si sute de mii de oameni.
 • Trebuie sa avem in vedere si o strategie de investitii pentru reabilitarea si modernizarea sistemelor energetice si a celor de incalzire. Nu poti sa pretinzi sa te inchizi pe spatele cetatenilor si a comunitatilor locale, cand tu nu ai un plan de investitii concret.
 • Din calculele facute de expertii Senatului, se elimina subventiile pentru 1.070.000 de familii. Astazi primesc acesta subventie 1,4 milioane familii. Prin propunerea Guvernului vor primi subventie doar 330 000 familii ridicandu-se plafonul pentru cei vulnerabili.
 • In medie, cresterea facturii este de 60% in conditiile in care veniturile au scazut dramatic.
 • Teama nostra este ca vom asista la o neplata din partea populatie. Nu isi vor putea permite. Nu vorbesc de cei care pacalesc sistemul si primesc ajutoare nemeritat.
 • Ne intrebam daca nu ar trebui insotita aceasta masura de eliminare a subventiei cu masuri complementare cum ar fi investitii in modernizarea CET-urilor, poate o reducere temporara a TVA pana cand sistemele vor fi modernizate.
 • Nu am nici o problema folosind pozitia mea sa adresez in scris FMI o solicitare de modificare a memorandumului ca sa putem iesi per ansamblu mai bine. 
 • Cel mai scazut cost pe gigacalorie este acolo unde centralele au fost modernizate. Un exemplu este Ploiestiul, unde o companie frantuzeasca a modernizat CET-ul, iar rezultatul a fost un pret pe gigaclorie suportabil pentru cetateni. 
Tudor Pendiuc (PSD) - primarul municipiului Pitesti si presedintele Asociatiei Municipiilor - a fost de parere ca o solutie pentru a rezolva problema costurilor pentru populatie este micsorarea TVA-ului pentru combustibilul utilizat la producerea caldurii. Vezi aici cele mai importante declaratii ale primarului Tudor Pendiuc:

 • A taia subventii fara masuri complementare inseamna a pune o povara pe administratiile locale. Fara subventii, costul caldurii va creste, iar populatia se va debransa.
 • Am cerut unele sume pentru investitii in modernizarea centralelor sa fie redistribuite.
 • In dezbatere va intra propunerea prin care se doreste reducerea TVA-ului de la 24% la 5% pentru combustibilul necesar centralelor termice. Unul din efectele preconizate ar fi scaderea cu 15% a costurilor pe beneficiar care utilizeaza sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.
 • Un alt efect ar fi scaderea cu 15% a costurilor cu subventiile pentru unitatile administrativ teritoriale. Astfel am economisi 15% din fondurile destinate subventiilor si acesti bani ar putea fi utilizati pentru investitii.
 • Propunerea de scadere a TVA ar duce la cresterea numarului de utilizatori.
 • Un alt argument ar fi scaderea cu 15% a costurilor la bugetul de stat cu ajutoarele de incalzire pentru persoanele vulnerabile.
 • In acordul cu FMI se prevede eliminarea subventiei, dar nu se prevede interzicerea scaderii TVA-ului de la 24 la 5%.
 • Prin reducerea TVA-lui s-ar reduce si subventiile si s-ar elimina arbitrariul din acordarea subventiilor.

Nicolae Ivaschescu, secretar de stat in Ministerul Muncii, a prezentat si varianta Guvernului in privinta subventiilor pentru incalzire. Potrivit reprezentantului ministerului Muncii, minister care va acorda subventiile, suma totala a subventiilor pentru acesta iarna s-a triplat fata de 2010. Vezi aici declaratiile secretarului de stat:
 • Guvernul a aprobat ordonanta 70 prin care suma totala a subventiilor de stat pentru incalzire nu s-a diminuat, ci dimpotriva s-a triplat. Daca anul trecut a fost 120 milioane lei, in momentul de fata ajutoarele vor fi de 345 milioane lei. Vor beneficia in jur de 330 000 de familii, fata de 220 000 de familii anul trecut. 
 • Ajutoarele vor fi acordate la fel ca anul trecut, in urma unei testari financiare.
 • A fost crescut plafonul de acordare de la 615 lei la 786 lei pe membru de familie. A fost introdusa si persoana singura cu un plafon de 1080 lei. Toate persoanele care au veniturile mai mici decat aceste plafoane vor primi ajutoare de incalzire date de ministerul Muncii.
 • Anul trecut subventiile au fost acordate de Ministerul Muncii, de Ministerul Administratiei si Internelor, dar si de autoritatile locale.
 • OUG 70 prevede ca autoritatile locale au posibilitatea sa acorde atat ajutoare si subventii pentru incalzire dupa posibilitatile pe care le au.
 • Anul trecut, autoritatile locale au dat subventii in valoare de 700 milioane lei. Guvernul nu a eliminat posibilitatea de a acordat aceste subventii de catre autoritatile locale.

Decebal Bacinschi (PSD), primarul municipiului Focsani, a explicat ca acordarea subventiei de catre ministerul Muncii se va impotmoli in formularul pe care cei care solicita ajutorul de la stat vor fi obligati sa-l completeze. Vezi aici declaratiile primarului:
 • In aceasta masura nu suntem in masura sa achitam facturile la Distrigaz.
 • Declaratiile pe proprie raspundere pentru subventii sunt prea stufoase, au 10 pagini. Nu imi dau seama cum ministerul Muncii a putut calcula ca 330 000 de familii vor primi subventiile pentru caldura.
 • La Focsani, ajutoarele de la stat nu vor acoperi nici 10% din subventia pe care ar fi trebui sa o acordam.
 • Ar trebui marita si durata platii facturilor de la 30 la 60 de zile. Noi, de exemplu, nu suntem in stare sa emitem 20 000 de facturi si sa le si colectam. In ziua 31, furnizorul de gaz aplica penalitati de 0,1%
 • Asociatiile de proprietari manipuleaza sume extraordinar de mari. Nu exista un control pe ce fac. In Focsani, 50% din datoriile pe care le avem sunt de la asociatiile de proprietari. Trebuie sa ii subordonam cuiva.
 • Ar trebui sa eliminam o veriga: Distrigazul. De ce nu luam direct de la Transgaz. O treime din costuri merg la ei.
 • Noi avem un proiect de 43 de milioane euro pentru refacerea intregului sistem de termoficare.

Florin Cazacu (PSD), primar al municipiului Brad, a explicat ca in orasul sau gigacaloria este produsa cu 750 de lei, dar populatia plateste 220 de lei, iar diferenta ar trebui suportata de Primarie care insa nu are bani. Citeste mai jos declaratiile primarului:

 • Municipiul Brad nu este racordat la gaz. Singura sursa de incalzire este sistemul de termoficare centralizat. Combustibilul folosit este pacura, iar pretul a fost majorat in ultimii 10 ani de sase ori. Subventia de la bugetul local este foarte mica.
 • Societatea care produce agentul termic este in insolventa si intr-o luna de zile ar trebui sa incepem furnizarea agentului termic.
 • Practic suntem in imposibilitatea de a furniza caldura in conditiile in care subventia a fost elimita. Nu vom putea furniza agent termic celor 10 000 de oameni. Situatia este foarte critica.
 • Noi ne gandim ca am putea primi un ajutor din fondul special al Guvernului.
 • Subventiile rezolva problema facturilor populatiei, dar nu rezolva problemele autoritatilor locale in ceea ce priveste producerea de agent termic.
 • Sunt localitati care vor trece prin situatii dramatice. Ar trebui aplicate masuri diferentiate pentru ca nu putem lua aceeasi unitate de masura pentru Bucuresti unde sunt posibilitati, fata de un municipiu precum Brad. Sunt sisteme diferite.
 • In acest moment ne-am ingenunchiat comunitatile locale in fata FMI, atunci cand spunem ca nu mai dam acea compensare. Sunt localitati care vor trece prin situatii dramatice.
 • Sa nu fie nici o surpriza ca vom iesi in strada sa ne strigam nemultumirile in piata publica.
 • Pretul de productie al gigacalorieie in municipiul Brad este de 750 lei. Pretul pe care il plateste populatia era de 220. Diferenta era suportata pana acum o jumatate prin compensare, o jumatate din bugetul local. Jumatatea pe care o asigura guvernul noi nu avem de unde sa o suportam. Iar populatia nu poate suporta o crestere a pretului.
Ion Pisc, prim-vicepreședintele Blocului Național Sindical, a declarat ca problema principala a sistemului de termoficare sunt centralele termice vechi si ineficiente. Vezi mai jos declaratiile liderului BNS:

 • Problema este ca centralele nu au fost modernizate si sunt uitate de 30 de ani. Poate si in acest an vom putea carpi cumva sistemul, dar trebuie sa facem investitii.
 • Este strict necesar ca energia electrica si energia termica trebuie sa fie reunite intr-un singur minister. Trebuie sa se creeze un minister al energiei electrice.
 • Noi am cerut ca distribuitorul sa fie separat de producator. Nu se poate ca in toate documentele sa apara pierderi de 40%.
 • E important sa fie cineva responsabil care sa vanda si sa colecteze banii pentru incalzire.

Liviu Gradinaru, director general MAI, a declarat ca sistemul de termoficare produce pierderi de 1 miliard de dolari si ca in acest moment nu exista o predictie clara care sa arate ca pretul caldurii va creste pentru populatie. Vezi mai jos declaratiile reprezentantului MAI:

 • Sistemul de termoficare din Romania este total cangrenat, total bolnav. Sistemul de termoficare a primit in perioda 2007-2011 de la bugetul de stat 2189 milioane lei, de la bugetul local 3239 milioane lei.
 • Sistemul de termoficare produce prierderi de 1 miliard de dolari. Un astfel de sistem este total vulnerabil.
 • La Iasi au fost date toate subventiile pe Ordonanta 36. La Iasi s-a dat o supra-compensare. Rezultatul a fost insa o blocare completa cu datorii imense.
 • Problema nu este a ajutoarelor de stat.
 • Toata lumea vorbeste ca va creste pretul cu 60%, dar noi nu putem face o predictie.
 • La Calafat s-a gasit un investitor care a gasit solutii de producere a caldurii prin arderea biomasei.
 • Primarii de mari municipii au inceput sa se aplece corect pe problema termoficarii.
 • Nimeni nu stie daca pretul gigacaloriei este corect. Primariile s-au lasat pe mana operatorilor.
 • Unele primarii incearca sa rezolve problema cu investitori privati. Exemple sunt: Ploiesti, Buzau, Brasov, Suceava, Giurgiu.
 • Noi avem programul de termoficare 2006-2015 care functioneaza ca o cofinantare pentru autoritatile locale pentru investitiile de reabilitare. Noi am propus ca programul sa fie extins pana in 2020. Ideea este ca autoritatile locale sa vina cu o cofinantare de 5%, iar restul sa fie suportat de stat. Anul acesta a fost disponibila de 63 milioane lei.

Presedintele fondator al Federatiei Asociatiilor de Proprietari, Radu Opaina, a declarat ca probabil pretul incalzirii va creste si populatia va fi pusa in situatia sa nu mai poata plati. Vezi aici declaratia lui Radu Opaina:
 • Noi acum traim rau. Este un moment in care preturile, o sa vedeti, ca o iau razna, din toate punctele de vedere in acest sistem. Primul pas este subventia de stat care a fost eliminata. Pasul doi va fi eliminarea subventiilor catre autoritatile locale, pentru ca ele se plang ca nu au bani.
 • Asta inseamna ca, cel putin in Bucuresti, pretul gigacaloriei tintit sa ajunga la nivelul de astazi de 3,2 milioane de lei. Asta inseamna o dublare a costurilor. Toata lumea se va proteja, nu va mai consuma sau nu va mai plati. Face parte din scenariul negru al subventiei acordata timp de zece ani
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2149 vizualizari

 • +4 (12 voturi)    
  astia (Marţi, 27 septembrie 2011, 20:00)

  ady [anonim]

  nu realizeaza cat de penibili sunt..tot prostu' si-a pus o centrala si isi izoleaza termic locuinta.. prostanaci si comunisti cu 4 clase,sau 12 cu bacu' furat dupa caz
  • +6 (12 voturi)    
   BATUTUL APEI IN PIUA (Marţi, 27 septembrie 2011, 20:46)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui ady

   despre incalzirea centralizata in loc sa se spuna verde in fata ca ea TREBUIE desfiintata (cu foarte mici exceptii cum ar fi cazul recent prezentat de la Intorsura Buzaului care functioneaza cu rumegus) este una din cele mai mari ticalosii din Romania de astazi. Cu banii pe care ii mai baga in porcariile alea comuniste si-ar fi pus toti centrala de apartament de mult dar trebuie tinuti in viata tot felul de escroci ca n-au de unde iesi la pensie. Asa ca tovarasul Geoana (si nu numai el) ar trebui intrebat prin ce metoda se incalzeste.

   O problema simpla, pur tehnica, pe care NIMENI nu are curajul sa o ia de piept (cu exceptia prostilor de noi pe diverse forumuri).
   • 0 (6 voturi)    
    Centrala individuala (Marţi, 27 septembrie 2011, 23:04)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui pointless man

    Baiatu, esti in stare sa privesti mai departe de varful nasului?
    Daca toata lumea din Bucuresti de exemplu si-ar pune centrale de apartament crezi ca ar mai fi presiune pe retea? Ar avea toti centrale si s-ar uita la ele ca nu au presiune sa functioneze, le-ar clantani dintii in gura dar domne' au centrala individuala.
    Gandeste si tu oleaca ca nu e greu. Stii, de obicei cand aplici o decizie e bine sa te gandesti si la consecinte si sa nu o faci heirupist.
    Heirupism tot avem de 20 de ani e cazul sa mai facem si studii de impact inainte de a lua unele masuri, dar n-ai cu cine.

    Incalzirea individuala are cel mai prost randament. Problema nu o reprezinta sistemul centralizat ci furtul si pierderile.

    Daca ar privatiza RADET-ul a 2-a zi ar deveni profitabil si ar produce Gcal la pret mai mic.
    • +3 (5 voturi)    
     in UK toti au centrala, (Miercuri, 28 septembrie 2011, 0:24)

     yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui Alex

     si incalzirea costa chiar mai putin ca in Ro, dar ei sunt prosti, n-au aflat de "presiune" si o ingnora cu nesimtire...
    • 0 (2 voturi)    
     Serios? (Miercuri, 28 septembrie 2011, 4:56)

     centralistul [anonim] i-a raspuns lui Alex

     O centrala termica de apartament are randament 90%. Una de`a RADET-ului (de cartier) are, dupa revizia anuala, 60-65%. Fa tu calculele si vezi ce iese.
    • +1 (3 voturi)    
     a-tehnic (Miercuri, 28 septembrie 2011, 7:31)

     precaut [anonim] i-a raspuns lui Alex

     e instructorul au de partid! in reteaua de gaze RO are 4 bari presiune iar in Europa presiunea e de 2 bari!. Sunt orase (Buftea, Aiud etc) care au renuntat la termoficare de multi ani si continua sa traiasca!
  • +1 (3 voturi)    
   Este discriminare ca si la taxa de mediu (Miercuri, 28 septembrie 2011, 10:49)

   pascu avram [anonim] i-a raspuns lui ady

   E talharie si discriminare ce vrea sa faca domnu Steriu de la PDL.
   De parca n-au facut destule rele si nu vor sa nu mai aiba primari si parlamentari PD-Listi. Daca va uitati in expunerea de motive, vor sa impoziteze centralele de apartament pe motiv ca polueaza si sa reduca TVA-ul la sistemul centralizat al regiilor autonome.Dar domnii parlamentari PDL-isti trebuie sa stie ca pentru a asigura acelas confort termic, sistemul centralizat consuma si polueaza mai mult din doua motive 1) Pierderile foarte mari pe reteaua de transport si 2) Randamentul scazut sub 70% al acestor centrale. Cei cu centrale de apartament sunt pedepsiti pentru ca au investit si au gasit o alternativa la hotia regiilor autonome. In plus regiile autonome nu ofera o piata libera ei sunt unici furnizori si vor sa-i tina pe clienti captivi. Domnilor de la asa-zisa Asociatie a Municipiilor mai cititi constututia ca vom ajunge iar la BRUXEL pentru discriminare cu taxa de mediu!
  • 0 (0 voturi)    
   astia (Joi, 29 septembrie 2011, 13:58)

   misa [anonim] i-a raspuns lui ady

   poate in inchipuirea ta si-au pus toti centrale si au izolat termic toti prostii...
   uite eu nu am bani si nici posibilitate sa inchei un credit pt ca sa fac lucrul asta oricat mi-as dori si oricat de proasta ai fi!
 • +8 (12 voturi)    
  daca spune cazangiul Geoana,asa e!a inceput de jos (Marţi, 27 septembrie 2011, 20:21)

  Eneas [anonim]

  stie ce vorbeste!pe vremea lui ofiterii acoperiti o luau de la coada vacii ,nu ajungeau direct miliardari de opereta aruncati sub plapuma Patriciei Kaas ca Truica ,sau lideri de partid ,ca ..asta..scuze,varsta,seceta,.ca asta cum draqu ii spune -am uitat si sufleorul a iesit la pensie- ...Cioca Boca, matze fripte ....
 • +7 (11 voturi)    
  sa-i taie pe toti de la caldura din partea mea (Marţi, 27 septembrie 2011, 20:30)

  un clujean in bucuresti [utilizator]

  is 1,4 milioane din care 1 milion au bani munciti la negru, cunosc n^10-a cazuri(n>=2), numai in Cluj la noi, dapoi in localitati de alea fantoma unde nici macar contract de munca nu au.

  oricum ai privi lucrurile, nu-i corect ca aia sa traiasca de pe banii altora
 • +5 (11 voturi)    
  mutati-va la tara (Marţi, 27 septembrie 2011, 20:35)

  aha [anonim]

  sa stati cu wc in curte,si sa incalziti apa la aragaz cand vreti sa faceti baie.Auzi,subventie la intretinere pt posesori de apartamente.Dupa ce ca le-ati primit cum le-ati primit ,la juma de pret,lasand o gaura uriasa in buget,si acum dupa 20 de ani,tot nu v-ati gasit o slujba si nu v-ati facut un rost sa nu VA MAI PLANGETI de intretinerea la bloc!
 • +6 (8 voturi)    
  Mircea sigur stie (Marţi, 27 septembrie 2011, 20:49)

  Haralamb [anonim]

  si lui ii mai raman foarte putini bani dupa ce plateste "asa de mult" la vila de protocol in care sta.

  propun sa i se scada chiria si diferenta intre cat ar trebui sa dea si cat o sa dea sa fie pusa intr-un cont pentru amaratii care nu au cum sa plateasca caldura.
  sau, poate are dansul idei mai bune
 • +7 (9 voturi)    
  Geoana un mincinos comunist. (Marţi, 27 septembrie 2011, 20:57)

  mircea [anonim]

  Stilul mincinos de a prezenta problema de catre Geoana care vrea sa acopere hotiile si ineficienta unor primari,as spune PSD,pentru-ca cei de la PDL ,UNPR si UDMT,chiar daca sunt in aceiasi situatie privind subventiile,nu arunca vina la guvern.In realitate in toate orasele cu sisteme centralizate de termoficare sau cheltuit sume uriase pentru subventii si pentru"modernizarea si eficientizarea sistemelor"modernizari care trebuiau sa duca la eliminarea subventiilor.In fapt,prin subventie oamenii plateau efectiv cat consumau,statul preluand prin subventie ineficienta sistemului,pierderile de energie termica.Ce spune Geoana,inseamna ca banii pentru modernizari sau cheltuit aiurea,sau furat si lucrarile nu sau facut si pentru asta cineva ar trebui sa faca puscarie.De ce nu cere Geoana o comisie de ancheta privind lucrarile din sistemul de termoficare?Multi primari si alti pesedisti de frunte ar infunda puscaria.Sunt localitati in care lucrarile nu sau facut nici in procent de 30%,dar sau incasat toti banii.Si nu sunt sume mici.In orice caz,cei saraci vor primi ajutoare pentru incalzire,iar decizia Guvernului va scoate la iveala hotiile din sistem.Si de asta-i este frica lui Geoana si incearca sa distraga atentia oamenilor.
 • +3 (11 voturi)    
  pana cand? (Marţi, 27 septembrie 2011, 21:00)

  nelu [anonim]

  Pana cand cei care stau in case individuale si fac eforturi mari pentru a plati gazul sau lemnele ca sa-si incalzeasca locuinta, vor trebui sa-i "subventioneze" pe cei care stau la bloc si n-au catadicsit sa-si monteze o centrala de apartament? Banii pentru reabilitarea unui sistem falimentar si care de 20 de ani isca aceleasi discutii, ar trebui sa fie folositi pentru a impulsiona trecerea la sisteme individuale de incalzire. In mai multe orase din tara s-a desfiintat incalzirea centrala, cu care ocazie a disparut isteria de fiecare toamna...
  • 0 (0 voturi)    
   asa e! (Joi, 29 septembrie 2011, 12:48)

   James Bond [utilizator] i-a raspuns lui nelu

   Coooorect!
   Si eu stau la casa, si nu am primit niciodata vreo subventie pentru gaz, caldura, etc. Nici nu mi se pare normal sa primesc asa ceva.

   De ce oamenii din blocuri primesc subventii, iar cei care locuiesc la case nu primesc?
 • +6 (6 voturi)    
  MDa (Marţi, 27 septembrie 2011, 21:05)

  ion [anonim]

  In loc sa subventioneze caldura atata amar de ani, de banii aia mai bine reabilitau termic blocurile. Dar deh daca faceau asa nu mai puta striga la alegeri ca ei dau subventii...
 • +4 (8 voturi)    
  da el bani ?! (Marţi, 27 septembrie 2011, 21:09)

  Alex [anonim]

  Idea e ca toti trebuie sa fie in contact cu realitatea si nu tinuti in puf. Sa zica mersi ca primesc niste bani nu e normal sa primeasca toata factura. Nu te descurci la oras te muti la tara. Asta e realitatea
  Nu mi se pare corect sa mai imprumutam bani pt nimic
 • +1 (5 voturi)    
  Încălzirea termică (Marţi, 27 septembrie 2011, 21:16)

  kiope [anonim]

  este acea încălzire în care procesul de încălzire este termic spre deosebire de încălzirea hipotermică în care procesul de încălzire este hipotermic.

  Cît se poate de clar.
  • +2 (2 voturi)    
   Re: incalzirea hipotermica (Marţi, 27 septembrie 2011, 22:30)

   un cârcotaş [anonim] i-a raspuns lui kiope

   :DD

   ... Incalzire hipotermica, adica, sa inteleaga toata lumea, acel tip de incalzire in care platesti factura, dar tremuri oricum de frig in casa.

   http://dexonline.ro/lexem/hipotermie/25719
 • +7 (9 voturi)    
  dinozauri comunisti (Marţi, 27 septembrie 2011, 21:19)

  gogu [anonim]

  asa multi "lucreaza"prin CET-uri?Daca subventia s-ar da in lemne sau bonuri pentru pacura nu s-ar inghesui prea multi la ajutoare.Dar e vorba de bani ...
 • +7 (11 voturi)    
  din 2003 nu exista sistem centralizat.. (Marţi, 27 septembrie 2011, 21:33)

  costica [anonim]

  La Sfantu Gheorghe nu mai exista din 2003 !!!! Lumea si-a pus centrale proprii, pe gaz sau electrice, comsuma cat isi permite, este zona rece si totusi oamenii au facut un efort si au pus centrale.
  Decat preturile alea aberante de la sistemul centraliat unde mureai si de frig, mai bine cu centrala proprie.
  Multe din blocurile vechi au fost reabilitate si nu costa mult iarna, la 2 camere nici nu se compara cu ce era inainte pe sistem centralizat.
  Treaba asta cu subventia in masa, indiferent de venituri este o prostie, la Bucuresti subventionezi la bloc si la cei cu salariu mare si la cei cu salariu mic. DE ce ??!
  Masura Guvernului e buna, cei nevoiasi sa primeasca , numai sa aiba primariile banii necesari
  • 0 (0 voturi)    
   lasa salariul (Joi, 29 septembrie 2011, 8:05)

   hatru [utilizator] i-a raspuns lui costica

   Cunosc cazuri de firme cu cifre de afaceri cochete care au sediul in apartamente de bloc. Cum sa le suport si eu o parte din costul incalzirii???Subventia asta la gramada imi pare o prostie cat China.
 • +4 (6 voturi)    
  gargara... (Marţi, 27 septembrie 2011, 21:38)

  ehee [anonim]

  cata demagogie pe astia de la termica si pe politicieni, dupa ce au furat 20 de ani cu pierderi masluite si programe phare de ne-au bagat in sapa de datori, acu se vaita.. desfiintati termica.. au avut timp 20 de ani, comunisti, sa-si faca sursa proprie de caldura..
 • +5 (9 voturi)    
  smecheria subventilor (Marţi, 27 septembrie 2011, 21:43)

  smecherul [anonim]

  cu gazul trebuie privit la fel ca orice produs.


  deci eu firma x iti vand produsul y la pret de z lei

  tu clientul il cumperi daca poti, iar daca nu nu il cumperi.

  eu firma x daca nu iti pot vinde produsul la pretul z il voi IEFTINI la un pret acceptabil pentru client.

  dar ...

  dar la noi intervine STATUL si atunci se intampla urmatoarea frauda.

  eu firma x vreau sa vand produsul cu z lei
  vine statul si ajuta clientul sa cumpere produsul respectiv - il subventioneaza.
  iar eu firma x pentru ca sunt smechera si pot SCUMPESC produsul si nu il vand cu z lei ci DUBLU.

  de aceea in CAPITALISM (daca este capitalism) atunci firma care vinde produse isi stabileste pretul de vanzare astfel ca, clientul sa poata cumpara produsul, altfel da faliment.

  daca firma mentine costul ridicat pe motiv ca detine monopol si clientul are nevoie de produs dar tot nu poate sa il cumpere, atunci clientul se poate adresa forurilor superioare - Agentia Concurentei sau la UE.
  • +4 (4 voturi)    
   foarte (Marţi, 27 septembrie 2011, 23:56)

   foarte [anonim] i-a raspuns lui smecherul

   foarte bine explicat. ceea ce se subventioneaza, de fapt, este profitul firmelor.
 • +8 (8 voturi)    
  pleonasm in titlu (Marţi, 27 septembrie 2011, 21:59)

  un cârcotaş [anonim]

  "Incalzire TERMICA"? Dar exista si alte feluri de incalzire, NEtermice, domnilor redactori?
  • 0 (0 voturi)    
   corect, insa... (Joi, 29 septembrie 2011, 12:50)

   James Bond [utilizator] i-a raspuns lui un cârcotaş

   ... mai exista:
   - incalzire sufleteasca
   - incalzire trupeasca
   - ...

   :))
 • +8 (8 voturi)    
  pai (Marţi, 27 septembrie 2011, 22:09)

  pai [anonim]

  pai bine, bre geoana, dar subventiile alea nu tot din buzunarul nostru sunt?

  ne luati prin doua conducte din buzunar, si pe factura si prin impozit, ca sa umflati profitul distribuitorilor.

  credeam ca ai mai multa minte...
 • +3 (5 voturi)    
  Ajutoare de incalzire (Marţi, 27 septembrie 2011, 22:25)

  Dan D. [utilizator]

  Ajutoarele de incazire numai pentru persoane in virsta sau cu dezabilitati, persoane cu venituri mici (din munca), si someri care demonstreaza ca au cautat activ un loc de munca. In rest, la munca.
 • -1 (3 voturi)    
  mda (Marţi, 27 septembrie 2011, 22:58)

  gdb [anonim]

  lasati fratilor ca eu am 37 de ani si nu am vazut caldura la bloc sau apa calda din sistemul centralizat in viata mea..nici macar o picatura si stau si la munte..n-o sa muriti o sa va adaptati :cind n-o sa aveti bani o sa furati iar cind o sa aveti o sa investiti in ap.
 • +2 (6 voturi)    
  Numai lume "intelighenta" (Marţi, 27 septembrie 2011, 23:01)

  Zummm [utilizator]

  Vad ca multa lume de aici vorbeste ca sa nu adoarma. Si cine ma rog a falimentat sistemul centralizat ? aceesi directori si oameni politici care au firme ptr. comercializarea centralelor. Fiecare apartament are acum o bomba in apartament + poluanta. Sa vedeti ce distractie o sa fie cand o sa puna taxa de poluare si aici.
  • -2 (4 voturi)    
   padurea si copacii (Miercuri, 28 septembrie 2011, 8:42)

   Fabiani [anonim] i-a raspuns lui Zummm

   ai pus punctul pe i !
   un sistem de incalzire centralizat, bine interetinut si cu contorizare la nivel de apartament ar duce la costuri pentru incalzire mult mai mici decat o centrala termica pe gaz ! gaz care se scumpeste pe zi ce trece, conform dorintei pretinilor de la west si de la est ! si cei cu centrale vor tremura de frig, dar vor reusi sa plateasca atat cat isi permit ...
   problema e ca romanii reusesc sa dea cu capul de toate pragurile de sus si, daca mai raman in viata si intregi la minte, poate o sa gaseasca si solutia corecta, fara sa tina seama de west si est !
  • 0 (0 voturi)    
   cat de haios este comentariul tau (Joi, 29 septembrie 2011, 12:53)

   James Bond [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   Ma faci sa zambesc...
   Ce bombe sunt in case?
   Centralal este ca si un aragaz, nu stocheaza cantitati de gaz.
   Ce poluare? Si tu poluezi... si mult... depinde in functie de ce si cat mananci, cat respiri, etc.
   Centralele de cartier nu polueaza?

   Si auzi la tine: "multa lume de aici vorbeste ca sa nu adoarma" :))
 • +1 (3 voturi)    
  Subventie... (Miercuri, 28 septembrie 2011, 7:21)

  Gogu [anonim]

  Fratilor...de mersul la munca a auzit cineva?...toti asteapta pomana....la mine in bloc muncesc cativa si beau toti pe rupte...de unde bani?.....
 • 0 (0 voturi)    
  subventie (Joi, 29 septembrie 2011, 13:55)

  MISA [anonim]

  pana acum au primit subventie cei care nu isi platesc la zi intretinerea! de lucrul asta pasa cuiva? ca ii tinem in spate platind penalizari la facturi si pe langa asta mai beneficiaza si de gratuitati?am o familie pe scara unde locuiesc care isi plateste de ani de zile numai penalizarea la suma restanta si beneficiaza de fiecare data de subventie! restantele le plateste de max 2 ori pe an...vi se pare corect?
  daca e o problema cu centrala de apartament, de ce nu se propun centrale de bloc sau de scara?
  Am locuit intr-un bloc in zona Unirii care avea centrala lui...puteam sta in casa pe timp de iarna in tricou si pantalon scurt...
  care ar fi inconvenientul in instalarea centralelor de bloc sau de scara?????
  si


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by